Sinds vertoning van de The Phantom Pain trailer tijdens de Video Game Awards afgelopen weekend circuleren en een hoop theorieën op het internet rond over wat het kan zijn. Dat het met Metal Gear Solid te maken heeft is zo goed als zeker, want daar zijn immers voldoende hints naar. Toch is er een vreemde twist in het verhaal, want Metal Gear Solid: Ground Zeroes werd recent aangekondigd als het grote vervolg in de franchise en The Phantom Pain kent voldoende verwijzingen als nieuwe game binnen het Metal Gear Solid universum zijnde, maar is het dan Ground Zeroes?

Het daadwerkelijke antwoord moeten we je nog schuldig blijven, maar PushStartSelect heeft een bijzonder interessante theorie dat het wel eens kan gaan om een game voor de PlayStation Vita. Deze theorie onderbouwen ze met de nodige aanwijzingen vanuit allerlei hoeken en dat maakt het behoorlijk plausibel.

  1. De trailer zag er fantastisch uit, maar als je de Ground Zeroes trailer erbij pakt zul je zien dat deze laatste toch net ietsje mooier is. Waarom een trailer uitbrengen die visueel onder doet voor een eerdere trailer van dezelfde game?
  2. De resolutie van de vrijgegeven screens is wat merkwaardig. De resolutie is namelijk 960×540 en waarom zou je dat doen als je ze ook in 1280×720 of 1920×1080 kunt vrijgeven. Een logische verklaring is de resolutie van de PlayStation Vita, deze is namelijk 960×544 en dat komt bijzonder dicht in de buurt van de resolutie van de vrijgegeven screenshots
  3. Kojima heeft in een interview aangegeven dat zijn volgende game multiplatform is en de ’transfarring’ feature zal bevatten. In een later interview gaf hij vervolgens aan dat als je de volgende game van Kojima Productions op de PS3 koopt, dat er ook een PS Vita versie zal zijn: “We have a plan moving forward, where all of our major titles will have this transfarring functionality. So you’ll buy the next big game from Kojima Productions on PS3, and there’ll also be an NGP version [PSVita] and take it on the go.”
  4. Kojima is een fan van de PS Vita, net zoals dat hij fan was van de PSP. Bovendien heeft hij eerder al levels van PS3 games draaiende op een PS Vita gedemonstreerd.
  5. De Metal Gear Solid franchise heeft nooit Romeinse cijfers in de titel gehad. Het logo van The Phantom Pain (hierboven) kent wat kenmerken van een Metal Gear Solid V logo. De V zou dus niet per se op een vijf moeten slaan, maar meer op een V voor Vita.
  6. De Moby Dick Studio website heeft bij de trailer de volgende tekst staan: “All footage is shown running in real-time on hardware equivalent to current generation consoles (PS3 & XBOX360).”. Het is bekend dat de PlayStation Vita qua kracht soortgelijke dingen kan klaarspelen als de thuisconsoles. Echter ontbreekt het PlayStation Vita logo op de website, maar dat kan ook expres gedaan zijn.

Goed, een hoop hints die wijzen naar een PlayStation Vita game. Natuurlijk blijft dit slechts een theorie, maar wel een erg goede. Of het ook daadwerkelijk zo zal zijn is natuurlijk afwachten, maar gezien de matige verkopen van de PlayStation Vita en de beroerde line-up voor 2013 zou dit geen slechte zet zijn. Bij meer informatie hoor je het.