http://playsense.nl/images/file/img_50d25f56e6e55.jpg

Het begint inmiddels steeds vaker te gebeuren, de gouwe ouwe games van de PlayStation 2 verschijnen in de PlayStation Store. Hiermee raken de games beschikbaar voor alle PS3’s en kun je deze aanschaffen indien je hier belang bij hebt. We zeggen even specifiek alle, want mensen met een 60GB launch PS3 kunnen allang PS2-games spelen. Als we namelijk even teruggaan in de tijd, werd de ondersteuning voor PS2-games weggehaald bij alle PS3’s die na de 60GB-versie uitgekomen zijn.

De reden voor het verwijderen van deze PS2-chip was destijds dat Sony het te duur vond en dit niet langer naar de consument door wilde rekenen. Dit zorgde ervoor dat je dus geen PS2-games meer kon spelen op je PS3, mits je een 60GB-versie hebt. Het verkopen van PS2-games wat Sony ongeveer sinds vorig jaar doet en nu echt van de grond komt kan dan ook wat raar aanvoelen.

Het was namelijk voor Sony zo dat ze een hoop inkomsten mis zouden hebben gelopen als alle PS3’s gewoon PS2-games ondersteunden. Dan was die €14,95 die men nu vraagt voor GTA: San Andreas dus niet eens aan de orde geweest, want voor 5 euro scoor je de game plus boekje en doosje op eBay.

Gisteren zijn er opnieuw enkele grote titels uit de de oude tijden uitgebracht in de PlayStation Store, respectievelijk: Bully, Midnight Club 3: DUB Edition Remix en Red Dead Revolver. Dit maakt de collectie een hoop interessanter, maar zou jij als gamer nu daadwerkelijk zo’n titel aanschaffen? Zelf heb ik een 60GB PS3 dus heb ik er totaal geen belang bij, aangezien ik de games een stuk goedkoper kan krijgen of nog heb.

Ook vraag ik me af waarom er niet een bepaalde regeling is dat wanneer je de game al eens gekocht hebt, deze gewoon verdigitaliseren kunt. Maar deze regeling ontbrak er gek genoeg ook al op de PS Vita, waar je gewoon je PSP-games ook ‘kwijt’ was. Ook vraag ik me af of Sony deze weg straks ook weer inslaat met de PS4 en dat we over 5/6 jaar onze PS3-games opnieuw kunnen kopen voor deze console.

Wat de PS2-classics overigens wel interessant zou maken, dat is PS Vita-support, maar gek genoeg heeft Sony hier nooit prioriteit in gezien.