De games van 2013: Remember Me & Crysis 3 – Remember Me is nog niet veel getoond aan de pers, maar dit eerste project van een relatief kleine Franse studio heeft hoge ogen gegooid op de afgelopen GamesCom en dit belooft een interessante mix van diverse elementen te worden met ergens een klein vleugje Deus Ex: Human Revolution. Crysis 3 is in tegenstelling tot Remember Me meer van hetzelfde, maar Crytek trekt wel weer alles uit de consoles en probeert met het derde deel een fantastische shooter neer te zetten. Iets wat ze naar ons idee wel gaat lukken.

Remember Me – We maken een tijdreis naar het jaar 2084, waar we Neo-Parijs voor onze geest halen. De technologie is verder ontwikkeld dan ooit, maar de oude stad is nog steeds goed zichtbaar. Het is een tijd waar geheugen van zeer groot belang is. Sterker nog, geheugen is macht, maar wordt ook misbruikt. Jij speelt als een dame genaamd Nilin, welke op geheugen jaagt en dat is concreet wat we ongeveer weten. Het klinkt allemaal nog erg vaag, maar wel interessant naar onze mening. Het vechten staat overigens centraal in de game en hierin speelt het geheugen vanzelfsprekend een belangrijke rol.

Waarom gaat dit een topper worden? Meer dan een jaar geleden zaten we in een klein hokje te luisteren naar het verhaal van DontNod Entertainment. Deze studio met veel talent (o.a. ex-Ubisoft) vertelde met passie over hun nieuwe project. Ze lieten artwork zien en gaven aan dat geheugen een belangrijk onderdeel zou worden van het verhaal en gameplay. Het was toen eigenlijk nog niets, maar toch al intrigerend. Nu er meer duidelijk is geworden en er eindelijk gameplay getoond is, kunnen we zeggen dat dit echt een verrassing is en het de potentie heeft een echte topper te worden. Een cocktail van vechten, spelen met geheugen en dat in een fraai futuristisch Parijs.

Meer:

Crysis 3 – In 2007 kwam het Duitse Crytek met een game die toentertijd alleen was te spelen op een NASA PC. Ja, Crysis inderdaad. Gelukkig heeft de ontwikkelaar hun engine wat aangepast, zodat we van de sequel konden genieten op de PlayStation 3. In Crysis 3 stappen we opnieuw in een Nanosuit, maar zijn er wat zaken gewijzigd. New York is nog steeds het podium, maar het is verwilderd en er zijn verschillende domes, waar jij via allerlei routes en tactieken de Cell kan dwarszitten en dat gaat natuurlijk in navolging van het tweede deel weer voor een spectaculair avontuur zorgen.

Waarom gaat dit een topper worden? Van Crytek mag je kwaliteit verwachten en dat lijkt Crysis 3 ook zeker te zijn. Visueel alleen al is een zeer sterke titel, maar wat te denken van de gameplay. Op de E3 en de GamesCom maakte de game veel indruk. Het schieten zelf gaat als een mes door de boter en de geluidseffecten worden nooit saai, idem dito voor de locaties die je bezoekt en het spektakel op het scherm. Daarnaast maakt de boog (welke game heeft dit nu niet?) zijn intrede wat voor hele toffe momenten zorgt vanwege de verschillende pijlen en effecten ervan. De game bevat verder veel vrijheid door de verschillende niveau´s in de domes. Hierdoor kun je combinaties van stealth, directe aanvallen of anders maken wat gecombineerd met het nanosuit erg vette gameplay oplevert.

Meer: