De games van 2013: Dead Space 3 & Metro: Last Light – De toppers van 2013: Dead Space 3 & Metro: Last Light – Electronic Arts begint 2013 op soortgelijke wijze als in 2011 het geval was met de release van een nieuwe Dead Space en een nieuwe Crysis. Gezien de voorgaande delen zal Dead Space 3 ongetwijfeld weer een rasechte topper worden en daarnaast moeten we ook zeker Metro: Last Light in de gaten houden. Metro: Last Light is het tweede deel in de franchise. De game zal nu ook zijn opwachting maken op de PlayStation 3, daar waar het origineel nog exclusief was voor de Xbox 360 en PC.

Dead Space 3 – Isaac Clarke keert terug in dit derde deel en hierin ontdekt hij samen met Ellie Langford en John Carvor een planeet die de naam Tau Volantis draagt. Als ze aankomen op deze planeet ontdekken ze de restanten van een gecrasht ruimteschip, wat een aanleiding is om op onderzoek uit te gaan. Daarbij komt dat de landing niet helemaal vlekkeloos verloopt en dat het drietal opgesplitst wordt. Tenminste, Isaac en John blijven met z’n tweeën over en terwijl ze op onderzoek uitgaan, zoeken ze ondertussen ook nog naar Ellie. Doordat ze met zijn tweeën zijn, levert dat gelijk de ideale mogelijkheid op om een coöperatieve feature in de game te verwerken.

Waarom gaat dit een topper worden? Iedereen kijkt bijzonder sceptisch naar Dead Space 3 vanwege de coöperatieve speelmodus, maar na meerdere presentaties op beurzen kan ik je vertellen dat je jezelf hier geen zorgen over hoeft te maken. De game is een avontuur dat je prima in je eentje kunt spelen. Als je de game in coöp speelt, beleef je hetzelfde plus wat additionele missies. Ja, de schrikmomenten zullen wat minder intensief zijn dan wanneer je alleen speelt, maar de ontwikkelaar laat je vrij in die keuze. Los daarvan kent de game het klassieke Dead Space stijltje met de ietwat trage gameplay en extreem creepy monsters. Dat gezamenlijk met de diverse hachelijke momenten op een nieuwe planeet gaan dit tot een fantastisch horroravontuur maken.

Meer:

Metro: Last Light – Metro 2033 bracht ons een unieke setting die ons deed vertoeven in de metrotunnels van een post-apocalyptisch Moskou. Metro: Last Light speelt zich een jaar later af en hierin speel je wederom met Artyom, die een centrale rol speelt in een burgeroorlog die ondertussen uitgevochten wordt. Men strijd voornamelijk voor een wapen van massadestructie en Artyom moet zien te voorkomen dat dit wapen gebruikt gaat worden met alle catastrofale gevolgen van dien. Dat levert dus weer een bijzonder interessante shooter op met een nog interessantere setting, die voortborduurt op de basis die gelegd werd met Metro 2033.

Waarom gaat dit een topper worden? THQ heeft het momenteel niet erg gemakkelijk. Ze hebben bijgevolg fors gesneden in de games die in ontwikkeling waren. Eén van de games die de annulerings-slag heeft overleefd was Metro: Last Light en dat is maar goed ook. De setting van Metro is uniek en een futuristische setting met beperkingen doordat iedereen ondergronds leeft maakt het tot een aparte ervaring. Zeker als je je realiseert dat bovengronds leven zo goed als onmogelijk is. Het eerste deel was een erg sterke shooter en THQ beloofde dat Metro: Last Light beter zal worden dan het eerste deel. Afgaande op wat we gezien hebben, lijkt die belofte meer dan waargemaakt te worden.

Meer: