http://playsense.nl/images/file/img_519e311320889.jpg

Microsoft ligt op het moment enorm onder vuur dankzij de ‘vergoeding’ die men moet betalen bij een tweedehands game. Men vergeet alleen dat de kans ook bestaat dat dit op PS4 straks aan de orde kan zijn. Het zit alleen met de PS4 iets anders in elkaar dan op de Xbox One, Sony legt de keuze immers bij de ontwikkelaar.

Waar Microsoft elke game voor de Xbox One installeert naar de hardeschijf en aan een account linkt, laat Sony de disc zo goed als DRM-vrij. Games worden niet standaard aan je account gekoppeld en een online-pass is ook geen verplichting. Neem bijvoorbeeld Call of Duty, deze games gebruiken geen online-pass en kun je op elke console zonder extra kosten spelen.

Als Activision deze trend doorzet dan zou het betekenen dat je op de Xbox One straks Call of Duty koopt voorzien van een strenge DRM, terwijl de PS4 je hier gewoon vrij in laat. Mocht Activision alleen beslissen dat ze een soortgelijk systeem op de PS4 willen, dan kan men dit programmeren op de disc. Sony zal dit niet tegenhouden.

Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld het dumpen van de online pass door EA een positief fenomeen is. Men kan namelijk voor een ander systeem kiezen zoals een disc aan een console of gebruikersaccount verbinden. Of deze verbinding onlosmakelijk is, dat weten we nog niet. Het zou een gulden middenweg zijn mocht je de disc kunnen ‘ontlinken’ van een andere console wanneer deze in je eigen console zit.

Sony verplicht ook het gebruik van online pass niet, dit is tevens aan de uitgever. Sony mengt zich dus totaal niet in deze ‘tweedehands games’-debacle maar laat de uitgevers het lekker uitvechten.