http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51b10d6a103d9.jpg

Ook al zijn we een website puur gericht op PlayStation en hebben we enorm veel affiniteit met PlayStation, het is enorm treurig om te zien hoe Microsoft bezig is. De Xbox One zal namelijk de allereerste gamesconsole ooit zijn die altijd met het internet verbonden moet zijn. Dit bevestigde Microsoft vandaag, de Xbox One moet minimaal eens per 24 uur verbinding maken met de Xbox-servers, anders werkt de console gedeeltelijk niet.

De ernst van deze zaak zal wellicht op het eerste gezicht niet zo opvallen, maar deze functionaliteit brengt een hoop nadelen met zich mee. Mocht Microsoft, om wat voor reden dan ook, stoppen met het online houden van de ‘Xbox One’-servers dan zit je met een niet werkende console. De console is namelijk alleen functioneel als je kunt verbinden met Microsoft en dat is toch wel een naar gevoel.

Ook downtime van servers voor een langere periode dan 24 uur heeft enorme impact op de consument, je kunt dan namelijk gewoon je games niet spelen. Ook als je de console bijvoorbeeld meeneemt naar de camping of ergens anders; zonder internetverbinding kun je geen games spelen. Dit beperkt je toch wel in je vrijheid en hiermee wordt het gevoel van ‘huren’ steeds sterker. Daarbij komt ook nog eens bij dat je games niet meer kunt verkopen of uitlenen aan vrienden.

Verwacht werd dat de transitie naar een gameswereld vol DRM een stuk trager zou gaan, maar Microsoft trapt flink het gaspedaal in. Door het ‘Always Online’-principe te hanteren samen met de restricties van tweedehands games maakt de Amerikaanse softwaregigant zich niet populair. Zo kun je games alleen uitlenen aan vrienden die langer dan 30 dagen in je vriendenlijst staan en wil dit maar één keer. Ook het feit dat er constant een camera aan gesloten moet zijn wekt bij veel gamers een dubbel gevoel op.

Ter vergelijking, de PS4 heeft de PlayStation Eye optioneel, ondersteunt tweedehands games en is ook offline functioneel.

“Offline gaming is not possible after these prescribed times until you re-establish a connection,” aldus Microsoft. Live TV, Blu-ray en DVD-films zullen wel gewoon werken zonder een internetverbinding elke 24 uur.