Mark Cerny is het brein achter de architectuur van de PlayStation 4 en in een interview met OPM UK werd hem gevraagd of de PlayStation 4 net zolang mee zal gaan als de PlayStation 3. De PlayStation 3 is inmiddels in zijn zevende levensjaar en het is voorlopig nog niet klaar met dit platform aangezien er dit jaar en volgend jaar nog genoeg mooie games uit gaan komen.

Hierop antwoordde Cerny dat dat er gezond uitziet en dat de PlayStation 4 levenscyclus min of meer net zolang is als dat van de PlayStation 3. Goed, dat is een prognose, maar het geeft wel aan dat Sony niet van plan is om over vijf jaar alweer een opvolger uit te brengen. Dit is enigszins in tegenstelling tot partijen als Ubisoft die een nieuw platform liever sneller ziet verschijnen.

“It looks pretty healthy to me. The PS4 cycle will be pretty much like the PS3 cycle.”

Sony heeft zich de laatste twee jaar behoorlijk op de casual markt gericht, iets wat ze aan het einde van de levenscyclus van de PlayStation 2 ook deden en Cerny werd gevraagd of Sony deze benadering snel zal blijven doorzetten op de PlayStation 4. Het antwoord van Mark Cerny was kort maar krachtig, namelijk dat de PlayStation 4 de meest krachtige console ooit gemaakt is.

Dit suggereert dat de PlayStation 4 in de eerste instantie voornamelijk op de hardcore markt gericht is met games die diversiteit, grootheid en innovatie zoeken. Om grenzen te verleggen heb je veel kracht nodig en dat is wat de console voornamelijk gaat bieden.

“The most important thing is that it’s the most powerful games console ever created.”