Review: Awesomenauts Assemble – Kleinere Nederlandse ontwikkelaars timmeren de laatste tijd hard aan de weg met allerlei leuke en goede games. Een wat oudere studio binnen de Nederlandse scene is het Utrechtse Ronimo Games. Zij kwamen in 2012 met Awesomenauts, dat goed ontvangen werd door de pers. Nu de PlayStation 4 is verschenen en Sony erg welwillend is tegenover kleinere studio’s, is het natuurlijk geen verrassing dat Awesomenauts naar de PlayStation 4 is gekomen. Dit onder de noemer Awesomenauts Assemble!

Mijnwerkers in space

In Awesomenauts Assemble! draait het om een tweetal groeperingen die in de ruimte boren naar een bepaalde grondstof, maar waar twee partijen hetzelfde willen hebben, ontstaan er problemen. Daarvoor hebben beide partijen freelancers in dienst die als voornaamste taak hebben de boringen te beveiligen en dat is wat jij in de rol van één van de freelancers zult gaan doen. De game kent in dat opzicht een niet al te boeiend verhaal, maar dat is dan ook niet waar het om gaat. Het gaat namelijk om de gameplay in deze continue online game en die zit meer dan uitstekend in elkaar.

Bij aanvang van de game krijg je een korte toelichting op de situatie en nadien word je in een oefenlevel gedropt. Hierbij krijg je wat simpele uitleg van hoe de game werkt en kort daarna kun je zelf los gaan in de multiplayer. Belangrijk om weten is dat deze game enkel in multiplayer speelbaar is, dus als je op een singleplayer avontuur hoopte, dan moeten we je teleurstellen. Overigens is het maar de vraag in hoeverre de game in een singleplayer tot zijn recht zou komen, Awesomenauts Assemble! is namelijk een multiplayer game pur sang.

Aan de slag met je team

Gezien de game zich voornamelijk online afspeelt zijn er altijd wel mensen online te vinden en door te verbinden beland je direct in een lopende match of je kunt aan een nieuwe beginnen. Je zult hierbij willekeurig ingedeeld worden in een team en dan is het zaak aan jou om de boorinstallaties van jouw ‘kant’ te verdedigen terwijl je ondertussen ook probeert de boorinstallaties van de tegenstander te slopen. Dat levert behoorlijk hectische gameplay op, want waar je goed op jouw eigen materieel moet letten zul je ook de vijanden aan moeten pakken zonder dat je daarbij je eigen healthbar uit het oog verliest.

Als je net aan de game begint en gelijk het online strijdtoneel op gaat zul je om de haverklap gedood worden doordat je een laag level bent en in feite ‘net komt kijken’. In dat opzicht is het ook aan te raden om eerst eens flink te oefenen in de oefenmodus zodat je er een beetje handig in wordt. Als je eenmaal een beetje thuis bent met de gameplay kun je online aan de slag waarbij je ook echt een toevoeging zal leveren. De game kent wat dat betreft een vrij steile leercurve, want de basis van de gameplay ontdekken en hoe je effectief te werk kunt gaan zal enige tijd kosten. Maar… als je het dan eenmaal goed door hebt en hier efficiënt mee omgaat dan is het plezier alom.

Fijne gameplay en uitgebreide mogelijkheden

De gameplay is in de kern erg simpel, maar vergis je niet. Op de achtergrond gaat het dieper dan het aanvankelijk lijkt en dat zit hem vooral in de mogelijke power-ups en strategie die je kunt ontwikkelen gecombineerd met je vaardigheden. Door actief bezig te zijn zul je Solar verzamelen en dit kun je spenderen aan wapens en power-ups. Vervolgens kun je deze weer inzetten in de gevechten en naarmate je verder levelt zal er als maar meer vrijgespeeld worden waardoor je jouw eigen samenstelling kun creëren van items en benodigdheden om volgens je eigen strategie effectief het strijdtoneel te betreden.

Maar je zult hierbij wel goed op moeten letten dat je de juiste keuzes maakt die ook echt wat toevoegen aan jouw manier van spelen, anders is het verspilling en kom je minder sterk in actie. Maar dat is juist de strategie. Naast dat je tijdens het spelen elke keer een andere manier van aanpak moet verzinnen moet je ook van te voren al goed nadenken over hoe je jouw setup opbouwt zodat je daarmee ook echt een rol van betekenis hebt tijdens het spelen. Het is in de eerste instantie even wennen als je voor het eerst aan de game begint, maar als je er handig in wordt zul je er veel plezier uithalen en dat komt vooral doordat de balans in de gameplay goed in elkaar zit.

Meer uitgebreid

Doordat de game eerder al op andere platformen is verschenen en dit simpelweg een upgrade is naar de PlayStation 4 hoef je qua gameplay weinig vernieuwende zaken te verwachten. natuurlijk is er wel het één en ander aan de game toegevoegd, zo zijn er zeven nieuwe personages die behoorlijk uiteenlopend zijn en ook bevat de game nog een nieuwe map. Dat maakt de PlayStation 4 versie van Awesomenauts de meest complete versie die je maar kunt krijgen, maar iedereen die de game eerder al op bijvoorbeeld de PlayStation 3 heeft gespeeld zal niet al te veel nieuwe zaken voorgeschoteld krijgen en aangezien bestaande (fans) spelers de game opnieuw moeten kopen is het qua nieuwe content eigenlijk iets te karig om weer de volle mep te betalen. In dat op zicht was Cross-buy gunstiger geweest.

Conclusie:

Awesomenauts Assemble! is een uitstekende MOBA platformer voor de PlayStation 4 die op diverse vlakken goed in elkaar zit. De gameplay is erg vermakelijk en kent meer diepgang dan aanvankelijk lijkt. Hiermee is de game ook voor een langdurige tijd speelbaar, mede doordat ieder potje weer anders is. Ook audiovisueel komt de game uitstekend uit de verf, het oogt er kleurrijk en uitnodigend dus wat dat betreft levert Ronimo Games een uitstekende game af. Wel is het qua nieuwe content een beetje karig en daar had zeker wat meer mee gedaan mogen worden. Desalniettemin is Awesomenauts Assemble! een prima game die je lang zal vermaken.

Pluspunten

  • Lang speelbaar
  • Vermakelijke gameplay
  • Nieuwe personages
  • Goede uitdaging

Minpunten

  • Weinig maps
  • Niet heel veel nieuws voor bestaande fans