Column: Volgens Fransz – The Forest is awesome, moet je spelen en moet naar de PlayStation 4 komen – Sinds ik mijn PlayStation 3 heb opgeblazen en te rebels ben om een PlayStation 4 te kopen zwerf ik tegenwoordig veel rond op Steam. Je weet wel, dat softwareplatform wat ooit begon als Counter Strike updater en nu meer dan 40 miljoen geregistreerde gebruikers en 1800 games heeft. Een paar dagen geleden was er ineens een hele hype rondom een beta van de game The Forest. Huh? The Forest dat klinkt lame. Nee, dat is het dus niet, het is geweldig.

The Forest is een game die heel onschuldig begint, je zit namelijk met je zoontje in een vliegtuig op weg naar waar dan ook. Je wilt geloof ik net een horrorfilmpje opzetten als het ineens helemaal misgaat en het vliegtuig in twee stukken breekt. Met je zoontje aan je zijde stort je neer op een eiland middenin de oceaan. Als je vervolgens bijkomt zie je een soort kannibaal nog net even je zoontje meenemen en het wrak uitstappen. Vervolgens is het volledig aan jou wat je gaat doen. En dat is nou juist precies waarom ik The Forest zo’n geweldige game vind.

De game is momenteel dus speelbaar, maar vergis je niet, het betreft hier een alpha versie van de game. Hij is dus zo buggy als de pest en bepaalde dingen kun je nog niet doen, daarnaast is het vreemd genoeg ook niet mogelijk om te saven. Maar als je daar even voorbij kunt kijken zie je wat voor interessante game dit is. De kracht van The Forest zit hem namelijk in het feit dat er helemaal niets vaststaat. Alles gebeurt willekeurig en het eiland wordt ook telkens opnieuw willekeurig gegenereerd. Dit betekent dat je nooit precies weet wat je te wachten staat.

In eerste instantie gaat het in The Forest om overleven. Je moet goed op je energie en gezondheid letten. Het verzamelen van voedsel en allerlei andere zaken uit de natuur is dus essentieel. Gelukkig heb je een handboek bij je met daarin allerlei survival technieken en bouwtekeningen voor allerlei constructies. En wees niet bang, je zult ze allemaal nodig hebben. Om je een beetje een beeld te geven zal ik mijn eerste twee dagen op het eiland beschrijven.

Ik klim dus uit het vliegtuig en kijk om me heen. Een zeer dichtbegroeid bos duikt voor me op. Ik zie konijntjes rennen, vogeltjes door de lucht vliegen en struiken wiegen in de wind. Het is een mooie wereld zie ik meteen. Nog geen twee seconden later breekt de hemel open en begint het keihard te regenen, fijn. Een hint van de game vertelt mij dat het slim is een kampje op te zetten en een kampvuur aan te leggen. Wat ik daarvoor nodig heb staat in het survivalboek.

Niet veel later staat er een piepklein hutje onder een grote boom en een vuurtje knettert gemoedelijk. Ik drink een blikje cola en ik voel me helemaal goed. Vervolgens kom ik erachter dat er niet veel verderop een strand ligt en besluit dat te gaan verkennen. Vlakbij wat rotsen is een zeilboot vastgelopen waar ik een schedel en wat bruikbare spullen zoals flares, energierepen en alcohol vind. Langzaam begint het donker te worden zie ik en ik besluit na het vangen van een konijntje terug te gaan naar m’n kamp. De avond is gevallen en ik zit rustig het stukje vlees te braden boven m’n vuurtje als ik ineens snelle voetstappen hoor…

Ik draai me om en schrik me werkelijk helemaal wezenloos als ik zie dat er een groep van minstens acht kannibalen op mijn kamp afkomen. Aangezien ik niet meer dan een pietluttig bijltje heb, besluit ik het op een lopen te zetten. Achter een struikje verschuil ik me en kijk wat er gebeurt. De kannibalen dwalen wat rond mijn kamp en blijven vervolgens staan. Niet veel later breekt de hemel weer open en geeft de game aan dat ik onderkoeld begin te raken. ‘You’re wet and cold, make a fire to dry yourself up and get some rest’. Ja, klote, dat gaat dus niet. Minuten gaan voorbij en eindelijk vertrekt de groep kannibalen. Zachtjes sluip ik terug naar mijn kamp als ik me vervolgens voor een tweede keer helemaal kapot schrik als één van de kannibalen uit de boom naast mijn kamp springt en mij binnen tien seconden knock-out tegen de grond slaat.

Ik word bibberend wakker in een grot en zit onder het bloed, maar ik ben kennelijk nog steeds in leven. Met een aansteker kan ik wat licht schijnen en zie dat er op een tafeltje niet veel verderop een man met een opengesneden buik ligt. Fijn. De uitgang blijkt niet al te moeilijk te vinden en voor ik het weet sta ik weer bij mijn eigen kamp. Eng en vreemd tegelijk. Ik moet me kennelijk wassen aangezien het bloed op mij voor een infectie kan zorgen. Terug aangekomen sla ik mijn handboek open en zoek naar iets om me te verdedigen. Ik vind een aantal vallen die ik kan zetten. Na een hele dag werk staan er een aantal vallen rond mijn kamp en heb ik een speer gemaakt om mij te verdedigen. Ik maak nog een tocht over het eiland en merk dat het werkelijk gigantisch is. Overal is wel wat te zien of te vinden. Verlaten kampen met opgehangen mensen, grotten, meertjes, bergen en om de zoveel tijd spot ik wel ergens een kannibaal.

De avond valt opnieuw en ik probeer te rusten in m’n hutje als ik opnieuw de voetstappen hoor. Razendsnel verberg ik me op mijn andere schuilplek als ik vervolgens de kreten hoor van kannibalen die in mijn vallen zijn gelopen. Helaas crashed de game en zal ik nooit weten hoe succesvol ik was, maar man wat was dat spannend.

Na twee speelsessies die beide compleet verschillend waren ben ik erachter gekomen dat The Forest verschrikkelijk uitgebreid en ontzettend spannend is. De kracht van de game zit hem in de onvoorspelbaarheid. Je weet nooit wanneer je wordt aangevallen en of je nu wel of niet een tactische plek hebt uitgekozen. Alles is telkens anders. De game was wel erg buggy en meer dan eens zag ik zwevende stukken grond, kannibalen die vastzaten, viel ik uit de spelwereld of stopte de game simpelweg met werken. Ik neem wel aan dat dit in de volledige versie is opgelost en ik hoop dat de game een succes wordt. Stel je voor dat de game wordt opgepikt door een grote uitgever en nog uitgebreider, mooier en grotesker wordt. Het zou een geweldig product kunnen worden. Het is een unieke game en ik wil altijd en eeuwig vrijheid hebben in games en ik geloof dat ik er eindelijk eentje heb gevonden die me dat echt kan geven. The Forest is verkrijgbaar op Steam voor 14.99 en moet wat mij betreft ook naar de PlayStation 4 komen. Iedereen moet dit kunnen ervaren!