De games van 2015: The Elder Scrolls Online & The Forest – Beiden Action Role Playing Games, beiden met een grote open wereld, beiden al uitgekomen op de PC en beiden met een grote schare fans. Toch verschillen deze twee games als dag en nacht van elkaar en vanaf volgend jaar mogen ook wij aan de slag met deze twee ambitieuze projecten. Vooral The Forest zal waarschijnlijk nog niet zo bekend zijn bij iedereen.


The Elder Scrolls Online – Dat het voor Zenimax en Bethesda lastig ging worden om de megahype waar te maken, bleek al bij voorbaat bijna onmogelijk. Toch viel de game voor PC-gamers in april 2014 wat viezer tegen dan verwacht. De game werd omschreven als ‘een avontuur met veel potentie, maar een matige uitwerking’. In een landschap gedomineerd door gevestigde namen werd dit dus een lastig verhaal. Soort van ‘gelukkig’ werd de consoleversie een half jaar uitgesteld en opnieuw opgebouwd. Wij mogen ergens volgend jaar de game spelen die we in gedachten hadden, zo beloven beide ontwikkelaars.

Waarom gaat dit een topper worden? The Elder Scrolls Online speelt zich 1000 jaar voor Skyrim af en geeft je toegang tot bijna het gehele continent Tamriel, hoewel sommige gedeeltes pas met expansies worden vrijgegeven. Zoals we het kennen uit de singleplayer-variant is de gameplay volledig vrij en kun je weer uren lang grotten verkennen, quests voltooien, items smeden, mensen leren kennen, skills upgraden, en ga zo maar door. Uiteraard dit keer dan met je vrienden online, een droom die eigenlijk al sinds de eerste The Elder Scrolls game door de hoofden van menig gamer dwaalt. Uiteraard weten we al wat er mis ging op de PC. Dus als dat wordt opgelost en er iets meer consistentie in de grafische presentatie zit, komt alles goed – iets waar men ruimschoots de tijd voor heeft (gehad) om het te realiseren.

Meer:
Gespeeld: The Elder Scrolls Online


The Forest – Geïnspireerd door cultfilms zoals The Descent, bracht de kleine ontwikkelaar Endnight Games begin dit jaar een pre-alpha van deze bijzondere survival horror game uit. Al snel werd The Forest ook een soort van culthit op Steam, zeker nadat beroemdheden als PewDiePie uitgebreid de game gingen spelen. The Forest heeft niet echt een doel. Je bent neergestort met een vliegtuig op een heel groot eiland en het is de bedoeling om daar te overleven. De vijanden op het eiland zijn dan niet altijd even realistisch (lees: monsters), maar het overleven zeer zeker wel. Je moet hutten bouwen, vallen uitzetten, voor eten zorgen, wapens maken en zelfs ’s nachts oppassen dat je niet onderkoeld raakt tijdens een regenbui.

Waarom gaat dit een topper worden? The Forest zit nu in een hele steady alpha versie en zeer regelmatig voegt de ontwikkelaar content toe. Zo kun je nu bijvoorbeeld vlotten bouwen en zelfs, als je alles goed doet, een heel kamp inclusief muren. De vijanden die op het eiland leven jagen je telkens de stuipen op het lijf, doordat ze compleet random gegenereerd worden, en daarnaast is het een gigantisch eiland waar je je nooit echt veilig voelt. Je voelt je bijna een soort Bear Grylls in een nare droom en we kunnen eerlijk gezegd niet wachten tot we dit op de PlayStation 4 kunnen spelen. De game kost daarnaast ook slechts €15,- euro op Steam en we vermoeden dat diezelfde prijs gehanteerd zal worden in de PlayStation Store.

Meer:
The Forest PS4 aankondiging
Column: The Forest moet naar de PS4 komen