De games van 2015: Dying Light & Project CARS – Zombies zijn in de laatste twee jaren eigenlijk populairder dan ooit, zowel in games als op televisie. Iedereen die ook maar een beetje affiniteit heeft met spannende TV-series volgt natuurlijk AMC’s The Walking Dead en als je van games houdt met een goed verhaal, dan speel je ook de games van Telltale over The Walking Dead. Voor deze mensen is er straks ook Dying Light, een survival-game met een hoop free-running elementen erin. Om voor iedereen wat wils te hebben, is daar ook Project CARS, de titel voor mensen die het wachten op Gran Turismo 7 niet langer vol kunnen houden en de andere racegames van dit najaar niet echt trekken.


Dying Light – Dying Light draait ook om zombies, maar dan meer in de stijl van de film I Am Legend. Overdag zijn de zombies namelijk erg traag en makkelijk om aan te ontsnappen, maar ’s nachts worden het doldwaze beesten die niets anders willen dan jou aanvallen. De game speelt zich af in het Midden-Oosten en is te spelen in first person. De combinatie die Dying Light maakt, kan eigenlijk het beste omschreven worden als I Am Legend meets Mirror’s Edge. Overdag ben je bezig om je kamp veilig te stellen met vallen en kun je mensen redden die je in de stad tegen komt. ’s Nachts wordt het een soort hectische bedoeling en klim je over gebouwen en daken om aan de geïnfecteerde wezens te kunnen ontkomen. Dat klinkt eigenlijk best wel tof en de game ziet er daarnaast ook nog eens fantastisch uit en het concept zal ongetwijfeld erg veel mensen aanspreken.

Waarom gaat dit een topper worden? De gameplay, het concept, de graphics; Dying Light is eigenlijk in het bezit van alle juiste ingrediënten om een succes te worden. Onlangs kwam alleen wel aan het licht dat de eerder beloofde 60 FPS niet gehaald gaat worden, wat toch wel behoorlijk jammer is. Opvallend genoeg nam ik de titel vorig jaar ook mee in de ‘Toppers van 2014‘ en de argumenten die ik hier had, blijven eigenlijk ook nagenoeg hetzelfde. Ik hoop alleen toch van harte dat de game dit keer wel écht dit jaar uit gaat komen en dat ik hem dit jaar review, in plaats van dat ik voorspel wat voor topper het wordt.

Meer:
Gespeeld: Dying Light
Dying Light story trailer


Project CARS – Ondanks het fiasco tijdens de release van Driveclub, is het geen onaardige game, maar laten we eerlijk zijn: het is geen race-sim. Voor echte race simulator fans is er Gran Turismo, maar aangezien die nog wel even op zich laat wachten, komt Slightly Mad Studios met Project CARS. Alhoewel ze ook Need for Speed: SHiFT hebben ontwikkeld, lijkt Project CARS in verre wegen niet op deze arcade-titel. Project Cars is veel meer een simulator en eigenlijk precies wat het gamelandschap nodig heeft. Alles rust nu op de schouders van Gran Turismo en concurrentie is dan ook hard nodig. Net als in Gran Turismo is Project CARS werkelijk prachtig om te zien met graphics waar je u tegen kunt zeggen.

Waarom gaat dit een topper worden? Alles wat we van Project CARS tot nu toe gespeeld en gezien hebben spreekt ons aan. Deze game lijkt de perfecte race simulator voor consoles te worden en anticipeert eigenlijk op alles wat er in de wereld gebeurd. Stormt het en zijn de wegen nat? Dan merk je dit enorm tijdens het rijden. Ook is de wereld prachtig vormgegeven en race je onder andere langs de Cote D’Azur en de lange mooie snelwegen van Californië die vervolgens overgaan in de bergen. De game is al langere tijd in ontwikkeling, maar in 2015 lijkt een release dan toch echt te gaan gebeuren. Dit is de racegame die de PS4 nodig heeft en ervoor gaat zorgen dat er voor elke racefanaat op consoles een titel beschikbaar is. Het maakt het wachten op Gran Turismo bovendien een stuk draaglijker, als de game al dan niet beter is dan Gran Turismo, want die kans lijkt vrij groot.

Meer:
Gespeeld: Project CARS
Screenshots met Go Karts