Review: Toukiden Kiwami – Een aantal jaar geleden zijn er via een merkwaardige portal allemaal demonen de mensenwereld binnengedrongen. Deze demonen – of Oni zoals ze in de game heten – vallen de mensheid aan en proberen de nietsvermoedende mensen van hun ziel te beroven. Door het opslurpen van de zielen worden deze Oni alleen maar sterker. Het lijkt heel beroerd af te gaan lopen voor het menselijke ras, maar gelukkig ben jij er! Een strijder die met een fiks aantal anderen de strijd aangaat tegen de slechteriken… Maak eerst je eigen personage aan en begin dan jouw avontuur in Toukiden Kiwami.

Rustig aan beginnen…

Het verhaal begint in het Japanse dorpje Utaka. Hier zal je de meeste tijd van het spel doorbrengen. Je hebt in dit dorpje een eigen huisje en hier kun je je voortgang opslaan, wapens aanpassen en nog veel meer. Na verloop van tijd krijg je ook een eigen Tenko toegewezen en dit is een soort vosje dat je als huisdier kunt houden. Ook kan je deze op pad sturen om belangrijke items voor je op te sporen en dat kan goed van pas komen.

Wat je al na het zien van de eerste cut-scène merkt, is dat deze game een pareltje is voor het oog. De filmpjes zijn van een dermate hoge kwaliteit en ook de in-game beelden zijn prachtig vormgegeven. Eén ding is zeker: deze titel is een audiovisueel pareltje voor de PlayStation Vita. Wat ook gelijk opvalt, is het overzichtelijke menu van de game. Alles wordt perfect aan je uitgelegd. Klik je een item aan, dan krijg je een uitleg van wat je met dat item kan doen en wanneer je deze het beste kan gebruiken. Je kan ook alle prachtige filmpjes nogmaals terugkijken, ditmaal met de nodige uitleg en tekst erbij en dat is absoluut geen straf.

…om daarna lekker los te gaan

Uiteraard is deze game niet alleen bedoeld om menu’s te bekijken of prachtige filmpjes te bewonderen, het is tijd voor het echte werk. Al snel krijg je jouw eerste opdracht, een gevecht tegen de Oni. Na je eerste, betrekkelijk simpele, gevecht heb je de mogelijkheid om trainingen te volgen bij een personage genaamd Yamato. Hij is de leider van de Slayers waar jij ook deel van uitmaakt. Die trainingen zijn belangrijk, want zo leer je bijvoorbeeld ook welk wapen het beste bij jou past. Er zijn veel mogelijkheden in Toukiden Kiwami, je kan een speer gebruiken, een enorm lang zwaard, kleine messen of zelfs met een schietijzer te werk gaan. De trainingen zijn leuk en uitgebreid, ze leren je een hoop, waaronder het feit dat button bashen zeker niet met elk wapen de beste oplossing is in een gevecht.

Buiten de trainingen om gaat het natuurlijk om het vechten tegen de Oni, welke via toegekende missies te activeren zijn. Deze missies krijg je van Yu, een lief klein Japans meisje. Naast dat je bij Yu terecht kunt voor allerlei quests zijn er ook andere personages in de game aanwezig die jou opdrachten geven. Een nadeel hiervan is wel dat er zoveel figuren zijn dat je op een gegeven moment niet meer weet wie nu eigenlijk wie is. De quests van Yu zijn in ieder geval wel duidelijk en een goede basis voor de game. Deze opdrachten variëren van een x aantal dingetjes verzamelen of bijvoorbeeld een x aantal bepaalde Oni afslachten. Een groot voordeel van deze quests is dat je er ook in sommige gevallen rijkelijk voor wordt beloond. Een hoop geld bijvoorbeeld of net dat ene item om je wapen te kunnen upgraden. Dit kan je vervolgens weer doen bij de smid in het dorpje waar je woont.

Hakken tot je erbij neervalt (letterlijk)

Terug naar de missies van Yu. Deze beginnen vrij simpel. Eerst ben je alleen bezig met het vechten tegen kleine Oni, maar gaandeweg worden deze Oni steeds groter en sterker. Om die zwaardere gevechten aan te kunnen heb je de mogelijkheid om een zogenaamd Mitama te koppelen aan je wapen. Dit is een speciale kracht die je kunt inzetten tijdens een gevecht. Bijna elke Mitama heeft een ‘heal’ functie waarmee je jezelf kan genezen. Altijd handig als je bijna het loodje legt. Ook kan je bijvoorbeeld een soort ‘Rage’ modus activeren en hiermee lijk je op een hyperactieve ADHD-er die in een ton met energiedrank is gevallen. Zo ben je een stuk sneller en actiever in het heetst van de strijd.

De gevechten worden dus steeds moeilijker, maar soms zijn ze ook wel té lang. Er zijn gevechten bij waarin je een grote Oni moet proberen te verslaan en deze gevechten kunnen rustig tientallen minuten duren. Ook vallen de gevechten na verloop van tijd in herhaling. Steeds opnieuw een stukje lopen, een aantal Oni verslaan en dan weer naar de volgende wereld om weer een aantal Oni aan te pakken. De items die deze vijanden laten vallen zijn gelukkig wel altijd nuttig en handig voor de quests die je accepteert. Sterker nog, soms heb je ze absoluut nodig, maar wat meer variatie was welkom geweest.

Multiplayer en Cross Save/Cross-play

In jouw huis kan je ook de multiplayer functie selecteren en in deze multiplayer kun je missies met anderen spelen. Maar naast dat je die met vrienden kan spelen, kan je er ook voor kiezen om gewoon alleen aan de slag te gaan. Speel je in je eentje? Dan krijg je een computer gestuurd team toegewezen om te gaan vechten. Ten opzichte van de singleplayer hoef je geen andere missies te verwachten, want ze zijn bijna identiek aan de missies van Yu. Ook telt het voltooien van multiplayer missies niet voor de voortgang van jouw personage.

De multiplayer is in die zin een leuke extra, maar is verder niet heel erg bijzonder. Een wat meer interessante functie is echter de Cross-save/Cross-play mogelijkheid. Zo kun je prima met iemand op de PlayStation 4 samenspelen ook het overzetten van je save naar de handheld en vice versa is ideaal. Lekker spelen op je PS4, opslaan en dan via Cross-save overzetten naar je PS Vita om dan in de trein dat ene grote monster te verslaan. In het geval van Toukiden Kiwami werkt het prima en ook is het een fijne mogelijkheid, want het maakt het allemaal nog wat toegankelijker.

Conclusie

Toukiden Kiwami is een audiovisueel pareltje voor de Playstation Vita. De cut-scènes zijn van een dermate hoog niveau en ook de gameplay beelden zien er op de handheld prima uit. De Cross-Play/Cross-Save functie is ideaal. De instapdrempel van de game is laag, want je wordt met meerdere (en uitgebreide) trainingsmogelijkheden van A tot Z uitgelegd hoe je de game het beste kan gaan spelen. Helaas zijn de missies vaak hetzelfde en word je door de vele personages af en toe helemaal tureluurs van wie nou precies wie is. Maar als we deze punten opzij zetten is Toukiden Kiwami toch wel één van de betere RPG’s die je op de PlayStation Vita kunt spelen.

Pluspunten

  • Audiovisueel dik in orde
  • Cross-play/Cross-save optie
  • Overzichtelijk menu
  • Uitgebreide trainingsmogelijkheden

Minpunten

  • Valt snel in herhaling, missies zijn vaak hetzelfde
  • Gevechten duren soms te lang
  • Teveel personages, wordt onduidelijk wie nou wie is