Review: Mega Man Legacy Collection – Mega Man is Capcom’s actieheld die vanaf het einde van de jaren tachtig onder andere furore maakte op de NES. Ontwikkelaar Digital Eclipse neemt je nu mee terug naar dit tijdperk door de Mega Man Legacy Collection uit te brengen. Gelukkig hoef je niet meer zoals vroeger cartridges in je console te stoppen. Nee, downloaden volstaat tegenwoordig. De Mega Man Legacy Collection biedt je nu de kans om de eerste zes avonturen van Mega Man aan één stuk door te spelen op je PS4. Wij zijn inmiddels met deze collectie aan de slag gegaan en in deze review kun je lezen of Mega Man Legacy Collection de moeite waard is.

Zes games in één

Capcom is gelukkig niet krenterig geweest, getuige het feit dat ze de eerste zes Mega Man games in één bundel hebben gestopt. Zo krijg je de kans om alsnog alle games te beleven hoe ze oorspronkelijk bedoeld waren. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want deze hele bundel kost je welgeteld slechts €15,-, al kan je deze collectie voorlopig nog wel alleen digitaal aanschaffen. Ontwikkelaar van dienst is Digital Eclipse, een studio die zich voornamelijk focust op het ‘maken’ van retro games. ‘Retro’ is nu ook precies het gevoel dat je krijgt wanneer je deze collectie opstart.

Dit komt niet alleen door de grafische stijl, maar ook door het dito geluid dat je hoort wanneer je in het menu zit of wanneer je één van de games aan het spelen bent. Tevens draagt de gameplay zijn steentje bij en dat zit hem in bepaalde dingen. Zo treedt er bijvoorbeeld net als ‘vroeger’ vertraging op wanneer er meerdere vijanden op het scherm verschijnen. Tevens knippert je beeld soms (dit is softwarematig in de games ingebouwd en heet ‘screen flickering’) net als het dat vroeger weleens deed. Hoewel dit toen vooral door de TV zelf veroorzaakt werd waarop je speelde.

Mega Moeilijk Man

Wat ook zeer retro is, is de standaard moeilijkheidsgraad van alle games in de collectie. Mega Man één tot en met zes is behoorlijk pittig en dan drukken we ons nog zachtjes uit. Net als vroeger geldt dat je ook nu slechts één levensbalk en soms maar één checkpoint hebt waar je gebruik van kunt maken. Je kan weliswaar op elk gewenst moment je voortgang bewaren, maar vaak genoeg leg je alsnog snel het loodje wanneer je dan weer op hetzelfde punt begint. Het is dan ook niet overdreven om te stellen dat de kans levensgroot is dat je onderweg veelvuldig geraakt zult worden door vijanden. Weet je alsnog het einde van een level te halen, dan staat je op zo’n moment nog een behoorlijk pittig gevecht met een eindbaas te wachten.

Des te frustrerender is het als je tijdens zo’n moment het loodje legt en alles opnieuw moet doen, maar er zijn wel enkele strohalmen die je aan kan pakken. Zo kan je het minimale gedeelte aan ‘leven’ erbij krijgen wanneer je onderweg bepaalde vijanden of bazen weet te verslaan. Tevens weet je op een gegeven moment ook wat je kan verwachten als je voor de zoveelste keer een level doorloopt en uiteindelijk opnieuw bij een bepaalde vijand terecht komt. Zo leer je ook dat eindbazen en vijanden via bepaalde patronen werken en op die manier kom je tevens achter hun sterke en zwakke punten.

Pas de je retro ervaring zelf nog wat aan

Toch keren we nog weer even terug naar de algehele presentatie van de game. Aangezien men in de jaren tussen 1987 en 1998 alleen nog beeldbuizen had staan, was het beeldformaat ook anders dan nu. Alle games hebben dan ook het 4:3 formaat, maar binnen het menu kan je er echter wel voor kiezen om je beeld naar 16:9 in te stellen. In dat geval heb je wel een vrij breed scherm en ziet alles er wat ‘uitgerekt’ uit. Om de ervaring nog meer ‘retro’ te maken, kan je kiezen om twee filters aan te zetten. Zet je hem op ‘TV’, dan lijkt het alsof je op een oude TV aan het spelen bent en zie je wat ‘ruis’ over je beeldscherm komen. Je kan de filter tevens op ‘monitor’ zetten, met als verschil dat je dan minder last hebt van die ‘gemaakte ruis’ op je beeldscherm.

Een aantal extra’s

Voor de echte Mega Man fan heeft de ontwikkelaar per game een Museum modus bijgevoegd. Hier kan je schetsen, concept-art en achtergrondinformatie over de verschillende karakters terugvinden. Tevens kun je de verschillende soundtracks van elke game beluisteren. Je kan dit echter alleen per nummer doen en je kan bijvoorbeeld niet een shuffle modus aanzetten en alles door elkaar afspelen. Niet dat wij het achter elkaar beluisteren van al deze tracks overigens aanbevelen; dat vinden we dan weer iets te veel verspilling van onze tijd. Desalniettemin is het een leuke toevoeging.

Tot slot heeft Digital Eclipse een Challenge modus met ruim vijftig uitdagingen toegevoegd. Deze uitdagingen bestaan voornamelijk uit het behalen van een bepaalde score of het voltooien van een level binnen een bepaalde tijd. Het is hier alleen jammer dat je in het begin enkel de eerste vijf levels in deze modus kunt spelen. Om de andere levels te ontgrendelen zul je eerst een aantal van die eerste uitdagingen moeten voltooien en dat is nog niet zo gemakkelijk, zo kunnen we je verzekeren.

Conclusie

De Mega Man Legacy Collection is voor de wat oudere gamers onder ons een feest van herkenning. Alles aan deze collectie van zes Mega Man games voelt retro aan, de presentatie, geluidseffecten en zelfs de moeilijkheidsgraad. Het is precies de ervaring zoals je deze vroeger ook kreeg, alleen dan nu grafisch iets opgepoetst. Leuke toevoegingen zijn de Challenge modus en de Museum modus. Voor de Challenge modus geldt alleen wel dat het wat jammer is dat je eerst een aantal uitdagingen moet hebben volbracht voordat je verder kan. Ben je van een jongere generatie? Dan is de Mega Man Legacy Collection toch zeker de moeite waard om eens te proberen. Hou er dan alleen wel rekening mee dat dit best pittige games zijn die je niet zomaar even uitspeelt.

Pluspunten

  • Extra uitdagingen
  • Zes games
  • Museum met extra’s
  • Retro vibe en uitstraling
  • Pittig als vanouds…

Minpunten

  • …maar soms iets te
  • Niet alle uitdagingen zijn direct beschikbaar