Review: Life is Strange – Episode 5: Polarized – Dat Dontnod episodische games kan maken, is inmiddels wel bekend. De eerste vier episodes van Life is Strange wisten te boeien, ontroeren en zelfs cliffhangers van jewelste te brengen. Inmiddels is de vijfde episode, Polarized, ook verschenen en daarmee wordt het verhaal van Maxine en Chloe afgesloten. Een einde aan het wilde avontuur dat Max heeft beleeft over slechts een tijdspanne van een week. Tijd om het laatste oordeel te vellen over de game, alsook de reeks.

Het slotstuk

Episode vier liet ons achter met een flinke cliffhanger die ons halsreikend deed uitkijken naar dit laatste deel. Logischerwijs gaat het verhaal precies op dat moment verder, maar tegelijkertijd valt alles samen. De visioenen van het slechte weer, de bloedneuzen, de keuzes, de effecten… alles wordt aan elkaar geknoopt zonder dat hier plotgaten in ontstaan en het zet je bovendien nog aan het denken ook als je eenmaal richting het einde geraakt. We gaan verder niet spoilen, dus details houden we voor ons, maar we kunnen meegeven dat de episode ook deze keer weer erg boeiend is.

De vorige episode kwam wat traag op gang en had af en toe een wat raar verloop in dialogen, maar ook dat is nu niet meer aan de orde. Deze episode voelt bevredigend aan als het gaat om de afsluiting, de gameplay die het biedt en de situaties waar je in verzeild raakt. Het tempo ligt ook deze keer weer relatief laag, maar nu past dat beter bij de situatie en het afronden van het verhaal, waardoor dat allesbehalve erg is. Het is precies goed in elkaar gezet, waardoor het dus dat goede resultaat oplevert.

Lange speelduur

Een ander punt dat als positief aangeschreven mag worden aan Life is Strange, is dat de episodes gedurende het seizoen langer zijn geworden. Normaliter zijn episodische games per episode ongeveer 2 uur of soms zelfs korter. Hier is het andersom, want de laatste episode duurt maar liefst ruim 3 uur. In totaal heb ik 14 uur in Life is Strange zitten, waardoor het qua lengte absoluut waar voor je geld is. Als de game qua verhaal, ervaring en gameplay dan ook nog eens goed in elkaar steekt, ben je natuurlijk goed bezig als ontwikkelaar.

Polarized is qua gameplay overigens meer van hetzelfde, want je voert verschillende dialogen, moet zo nu en dan wat doen en dat is het dan wel. Deze episode bestaat ook meer uit filmpjes en gebeurtenissen die zich zonder jouw input afspelen, waardoor het qua gameplay de minst actieve episode is. Dat is misschien wat jammer, maar heel erg kunnen we dit eigenlijk ook weer niet vinden, aangezien het je blijft boeien van begin tot eind. Polarized is daarmee eigenlijk een episode in lijn met de vorige, zeker als we het hebben over de kwaliteit.

Extreme tijdmanipulatie

Eén van de belangrijkste aspecten van Life is Strange is natuurlijk dat Max met de tijd kan klooien en dat ze daarmee foute keuzes terug kan draaien. Logischerwijs komt dat ook weer terug in dit deel, maar ditmaal in een ietwat andere vorm, wat voor het verhaal van groot belang is. Daardoor kan het zowat extreme tijdmanipulatie genoemd worden, want je vliegt van situatie naar situatie. Knap hierbij is dat Dontnod nooit de rode lijn uit het oog verliest en er geen onlogische situatie van maakt, wat eventueel snel zou kunnen ontstaan met een soort butterfly effect dat je krijgt door de tijd te manipuleren.

Een ander element dat ook terugkomt, zij het in zeer beperkte vorm, zijn de puzzels die op een creatieve manier zijn ingevuld. Hetzelfde geldt voor een bepaald moment in de game waarop Max het even allemaal kwijtraakt, wat op een interessante manier aan je gepresenteerd wordt. Kortom, alle elementen die van belang zijn geweest voor Life is Strange komen voorbij in deze episode en dat op de juiste manier. Dit heeft als gevolg dat we een gelijke conclusie kunnen trekken zoals al eerder gedaan is in deze review; de vijfde episode maakt het namelijk op de best mogelijke manier compleet. Hierdoor is de game als een totaalpakket absoluut een aanrader en tevens een bewijs dat Dontnod uitstekend overweg kan met episodische games. Sterker nog, we willen meer van hen en hun verhalen.

Conclusie

Life is Strange episode 5: Polarized is de afsluiting die niet beter had gekund. Een goed verhaal, logische conclusie en interessante tijdmanipulatie. Dat aangevuld met boeiende dialogen, puzzels en natuurlijk een visueel zeer te genieten invulling. Eeuwig zonde blijft wel dat er geen lipsychronisatie aanwezig is, waardoor dat toch elke keer weer wat gek blijft ogen. Desalniettemin is ook Polarized van hoge kwaliteit en tevens zijn de minpunten uit de vorige episode nu niet aanwezig. Als je de game al speelt, dan weet je sowieso dat je deze vijfde episode moet spelen, puur vanwege het verhaal natuurlijk. Nog helemaal niet gespeeld? Schaf het complete seizoen aan, je zal niet teleurgesteld worden.

Pluspunten

  • Boeiend verhaal
  • Tijdmanipulatie
  • Interessante situaties
  • Uitstekend slotstuk

Minpunten

  • Ontbreken lipsync blijft eeuwig zonde