In actie gezien: Rugby 18 – Rugby is in Europa niet de meest populaire sport, want dat is voetbal. Daar kunnen we vrij kort over zijn. Als je aan rugby denkt, dan denk je al snel aan American Football, maar dat is ook niet helemaal correct. Die sport heeft weliswaar min of meer dezelfde oorsprong, maar in vergelijking met rugby wijkt het wel degelijk af. Als we het over American Football hebben, dan hebben we natuurlijk de Madden serie, maar als we het over rugby hebben… tja. Maar daar komt verandering in met Rugby 18 van Bigben Interactive.

Leer spelenderwijs

Rugby 18 is een sportgame die zich puur richt op het rugby dat wordt gespeeld in Engeland, Frankrijk en meer Europese landen. Nu is de sport in elk land wel terug te vinden, maar de twee genoemde landen hebben een vrij grote competitie, met name Engeland. Liefhebbers van Europese rugby hebben met deze game echt iets om naar uit te kijken, want men tracht de sport zo goed mogelijk na te bootsen. Kenners kunnen er straks zonder al te veel problemen mee aan de gang, maar wat nu als je nieuw bent?

Wel, daar heeft de ontwikkelaar niet het wiel opnieuw voor uitgevonden, want je krijgt gewoon tutorials voor je kiezen. Maar een belangrijk onderscheid met andere games is dat men kiest voor een aanpak die spelenderwijs is. Je zult dus tijdens het spelen van de game bij nieuwe situaties een tutorial pop-up krijgen die je uitleg verschaft over die specifieke situatie. De ontwikkelaar kiest hier expres voor, omdat zij vinden dat als je een reeks tutorials aan de speler presenteert, deze het na een half uur weer vergeten is omdat de informatie overload te groot is. Iets wat wel te begrijpen is, zeker bij een vrij tactische sport als deze.

Overigens kan je ook kiezen voor een aparte tutorial modus waarbij je alle aspecten van de sport achter elkaar nacheckt, maar of je daar zin in hebt… Deze tutorials krijg je in eerste instantie vrij veel achter elkaar, omdat je continu nieuwe situaties aantreft, maar ook op lange termijn kan dit nog voorbij komen. Spelenderwijs leer je het kennen en het is puur afhankelijk van hoe je speelt. Een prima manier die voor nieuwkomers natuurlijk ideaal is om de game te leren kennen. Maar de hamvraag is natuurlijk of Rugby 18 ook daadwerkelijk goed zal zijn.

Al tweeënhalf jaar in de maak

Die vraag gaan we natuurlijk beantwoorden in de review, voor nu richten we ons op een eerste blik. De game die men presenteerde was naar ons idee al in een behoorlijk gevorderd stadium. Niet zo gek ook, want men is al tweeënhalf jaar bezig met de game die vanaf de grond af aan is opgebouwd. De ontwikkelaars werken vol passie aan deze game en willen ontzettend veel content er in kwijt. Dat zien we alleen al terug in de aanwezige belangrijke competities, maar ook de hoeveelheid spelers die je aantreft, aangezien dat er ruim 2000 zijn.

Is de game daarmee compleet? Nee, helaas. De ontwikkelaar zei het niet hardop, maar het was duidelijk te merken dat ze werken binnen een relatief beperkt budget. Daar waar EA miljoenen neertelt voor de licentie van een groot stadion, kiest deze ontwikkelaar liever voor een investering in de gameplay. Een wijs besluit natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat men ambitieus is. Men hoopt dan ook dat de game goed gaat verkopen, zodat ze op termijn nog meer content in het geheel kunnen stoppen. Desalniettemin ziet het er qua gelicenseerde content goed uit dus daarover geen klagen.

Wel kunnen we wat kritisch zijn op de modi, want dat is vrij beperkt. De belangrijkste modus is je carrière waarbij je zowel je team gaat managen alsook de spelers onder controle krijgt. Buiten dat heb je een quick game zowel on- als offline en verder een volledig seizoen of kampioenschap. Dat klinkt vrij beperkt en ietwat te traditioneel om echt onderscheid te bieden. Maar ook dat is iets wat met het budget voor de game te maken heeft, zo liet de ontwikkelaar doorschemeren. Overigens biedt de game ook nog een MySquad modus, wat gebaseerd is op Ultimate Team. Hierin speel je de wedstrijden van de week na en bij succes verdien je punten waarmee je weer nieuwe spelers kunt kopen. Daarmee kan je je ideale team samenstellen dat in elke modus te gebruiken is, behalve je carrière.

Vind een weg naar de top

Zoals al aangegeven is de carrière modus de belangrijkste in de game. Hierin begin je onderaan de ladder bij een klein team. Vervolgens bouw je jouw team uit door spelers te verkopen en betere aan te trekken. Tegelijkertijd zul je ook moeten spelen, dus je bent zowel de manager van de club alsook de daadwerkelijke speler die het verschil kan maken. Met je team werk je jezelf een weg omhoog en zo kan je terechtkomen in de belangrijkste competities. Niks nieuws, haast cliché, maar voor de liefhebbers van de sport ongetwijfeld erg leuk. Men zal ook zorgen dat alles bij de release geheel up to date is, omdat ze verder geen content updates uitbrengen. Ook zal er geen DLC komen en microtransacties zul je eveneens niet aantreffen.

Diepgaande gameplay

Qua gameplay hebben we de game niet geprobeerd, maar dit zag er op zich degelijk uit gedurende de demonstratie. De sport is relatief traag en het gaat natuurlijk vooral om de tactiek. Hierbinnen krijg je best veel mogelijkheden en de ontwikkelaar vertelde dat je altijd de volledige controle hebt. In het begin vergt dat best veel oefening, met name als je nieuw bent, maar als je het dan eenmaal onder de knie hebt – met behulp van de tutorials – moet dit een uitstekende rugby ervaring zijn. Of dat ook daadwerkelijk zo is, dat is te vroeg om te zeggen uiteraard, maar qua gameplay lijkt het op zich in orde te zijn.

Leuk daarbij is dat men zich vooral richt op de collectieve acties en dat de AI zich op jou aanpast. Dat wil zeggen dat de game jouw speelstijl leert kennen en dat computergestuurde spelers hierdoor meer in jouw spelstrategie gaan manoeuvreren, zodat dit tot mooie acties kan leiden. Daarbij is ‘ruck’ een belangrijk aspect waarin ook het tactische weer komt kijken. Ga je voor de winst door spelers toe te voegen op basis van een juiste timing of verlies je opzettelijk om een betere uitgangspositie voor jezelf te creëren die je mogelijk om kan zetten in een aanvallende actie? Aan een tactische basis geen gebrek.

Daarbij geldt dat de spelers statistieken hebben die invloed hebben op de gameplay. Deze statistieken zijn per speler gebaseerd op hun echte tegenhanger en naarmate ze wedstrijden spelen zullen ze moeten rusten, geblesseerd raken en meer. Kortom, de carrière modus lijkt best diepgaand te worden met alle tactieken, een zelf aanpasbare AI, strategisch vereist inzicht en meer. Het enige wat ons echter wel wat zorgen baart is het visuele aspect. De game zag er namelijk nogal simpel uit en weet nergens echt indruk te maken. Ook de vele glitches waarbij spelers pardoes door elkaar heen lopen doen afbreuk aan de ervaring dus dat mag ook nog wel aangepakt worden.

Voorlopige conclusie

Het is wat lastig om Rugby 18 goed te plaatsen, met name omdat we de vorige delen niet gespeeld hebben en dus ook geen vergelijkmateriaal hebben. Afgaande op de live demonstratie en het gesprek dat we met de ontwikkelaar hadden, lijkt het qua diepgang wel goed te zitten. Of dat zich straks vertaalt naar degelijke gameplay is pas te beoordelen na een goede hands-on sessie, dus dat is afwachten. Visueel kan de game wel een grondige lik verf gebruiken, want het is vooralsnog aan de simpele kant. Maar of dat de fans van deze sport heel erg zal boeien is dan ook weer de vraag, aangezien het genre van sportgames immers maar weinig pure rugby games kent.