Special: Tennis World Tour – Wat kunnen verwachten? – We hebben er lang op moeten wachten, een nieuwe tennis game. Een jaar of zes terug hielden alle uitgevers er ineens mee op en werd het stil. Maar Bigben Interactive ziet hier wel brood in en heeft speciaal voor een nieuwe tennis game een studio gevormd onder de passende naam ‘Breakpoint Studio’. Met oud Top Spin 4 ontwikkelaars wil men het gemis van een tennis game opvullen met een goede game die de sport simuleert, veel virtuele diepgang geeft, maar tevens een lage instapdrempel kent, zodat iedereen weer aan het tennissen kan.

Diepgaande carrière modus

We spraken met Pierre André van Breakpoint die ons wat meer over Tennis World Tour kon vertellen, aangezien de gameplay première pas op de gamescom zal plaatsvinden. Zoveel is er dus eigenlijk nog helemaal niet bekend over de game, maar het gesprek gaf veel meer inzicht in wat men van plan is met deze game. Zo is het de bedoeling om een kwalitatief zeer goede game te maken en daarom heeft men verschillende oud Top Spin 4 ontwikkelaars aangetrokken, want die hebben kennis van zaken, net zoals Pierre, die ook meewerkte aan die game.

De expertise van deze ontwikkelaars moet er in eerste instantie voor zorgen dat je gelijkwaardige kwaliteit krijgt in gameplay, zoals je van Top Spin 4 gewend bent. Dat loopt uiteen van gameplay mechanieken tot animaties en van mogelijkheden tijdens het spelen tot beperkingen die je hebt als tennisser. Dat levert een carrièremodus op die behoorlijk veel diepgang aan het geheel moet geven. In dat kader is de opzet misschien wat cliché, want je creëert je eigen tennisser, krijgt een agent en coach toegewezen en het is aan jou om jezelf in de kijker te spelen.

Naarmate je beter presteert krijg je uitnodigingen voor grote toernooien alsook meer interessante sponsordeals. Om dat allemaal goed uit te beelden zal de carrièremodus meer zijn dan alleen wedstrijden spelen, verwacht dus ook zakelijke meetings waarin je wellicht verschillende keuzes krijgt die het verloop van je carrière kunnen bepalen. Belangrijk hierin is dat de carrière modus in deze game veel meer diepgang kent dan degene die je in Top Spin 4 trof. De focus ligt hierbij echt op jouw ervaring als professionele tennisser en niet op de willekeurige gewone speler. Dat suggereert dat je dus al als een semi-pro instapt, wat het net een ietwat andere invalshoek geeft.

Men maakt de game omdat ze een echte sportgame willen maken met alles wat daarbij komt kijken. Dat wil zeggen dat je naast met het tennissen zelf ook te maken krijgt met drama, emoties, opwinding en meer. In feite komt het simpelweg neer op verhalen vertellen die vergelijkbaar zijn met wat je op TV ziet bij en rond tennissers en toernooien. Om dat van extra glans te voorzien zal de game beschikken over 30 professionele tennissers, waaronder spelers uit de Benelux. Die spelers zijn allemaal gelicenseerd en ingescand, voor het beste resultaat. De focus ligt qua licenties echter op de spelers en het materiaal, want er zijn geen grote toernooien als Wimbledon in de game te vinden, dat komt eventueel bij een vervolgdeel.

blank

Volop simulatie

De vernieuwing in de formule van tennis games zit hem in de carrière modus, zo liet Pierre André optekenen. Hij gaf dus het één en ander vrij, maar alsnog is veel in nevelen gehuld omdat de aankondiging nog maar net is gedaan. Wel kon hij wat meer vertellen over de gameplay, want het is bij een tennis game natuurlijk zeer belangrijk dat dat goed en interessant in elkaar steekt. Ook daarop heeft men een nieuwe manier gevonden die de wedstrijden een stuk aangenamer en boeiender moet maken.

De manier waarop je de game speelt zal heel erg simulatiegericht zijn. Dat betekent dat realisme een belangrijke rol speelt, dat de balans een zeer belangrijk aspect is, maar dat ook de emoties van de sport goed worden getoond. Maar als het op spelen zelf aankomt wil men de game zowel toegankelijk houden voor nieuwe spelers alsook de fanatieke spelers tegemoet komen met veel diepgang en daar hebben ze iets op bedacht. Elke speler beschikt namelijk over een eigen set van skills en die kun je voorafgaand aan een match selecteren. De keuze hierbij geschiedt uiteraard op basis van waarin de tegenstander uitblinkt, zodat je een evenwichtige balans creëert.

Zie het als een soort perk systeem, want het zal dynamisch in de gameplay verwerkt zitten. Naarmate een match vordert, zullen bepaalde gekozen skills zich gaan laten zien en daarmee kan je bijvoorbeeld de voorsprong op je tegenstander blijven behouden. Het is echter ook mogelijk dat bepaalde skills je helpen om een achterstand goed te maken. En zo zijn er nog wel meer scenario’s te bedenken waarop dit voordelig of juist nadelig uit kan pakken. Voorafgaand vereist dit echter wel enig tactisch inzicht en een goede strategiebepaling, zodat je ook daadwerkelijk wat aan je gekozen skills hebt.

blank

Andere punten die bijdragen aan het idee van een simulatie is dat je niet zomaar als een idioot over het veld heen kan rennen. Je moet rekening houden met je gewichtsverplaatsing, de positionering van je voeten, de fysieke mogelijkheden én beperkingen van je speler enzovoort. Toch is de besturing daarbij niet al te hardcore, waardoor iedereen het kan oppakken. Hoe diep de ervaring uiteindelijk zal zijn is volledig afhankelijk van in hoeverre jij de fysieke aspecten respecteert. Dat zorgt voor een eventueel extra tactische laag, waarbij de skills, de gameplay en meer om de hoek komen kijken, maar als we Pierre zo hoorden is dat niet per se een verplichting voor als je gewoon even lekker een potje wilt tennissen.

Grootse plannen

Tennis World Tour is een game die zich hevig op de gameplay richt waarbij iedereen lekker met de game aan de slag kan, daar waar het ook wat meer diepgang biedt dan Top Spin 4 voor de meer fanatieke speler. Dat is in feite waar het kortweg op neerkomt. Hierbij speelt het skillsysteem in de gameplay een belangrijke rol en in vergelijking met andere tennis games is de carrière modus hierin het onderdeel waar je innovatie gaat vinden. Dat zal ook wel moeten, want de andere modi die de game zoal zal bevatten zijn eigenlijk vrij traditioneel. Zo kan je tegen de computer spelen en tegen een andere speler spelen via een Quick match, alsook dat je online kunt tennissen.

In de multiplayer kan je zowel 1 versus 1 spelen, maar als je liever gaat dubbelen is dat ook mogelijk en dat zal ongetwijfeld voor nog meer plezier zorgen. Hoewel de game zo te horen niet al te veel unieke modi zal bieden, afgezien van de carrière modus, zal de game na de release wel langdurig ondersteuning krijgen. Men is niet van plan jaarlijks een nieuwe game uit te brengen, want dat is domweg niet interessant genoeg. Wel is het de bedoeling om er een franchise van te maken, maar dat hangt van het succes van deze game af.

blank

Mocht er in de toekomst een nieuw deel uitkomen, dan moeten de spelers in de tussentijd wel genoeg te doen hebben en dat verzorgt men in de vorm van downloadbare content en uitdagingen. Men is van plan om wekelijks uitdagingen aan te bieden waardoor spelers betrokken blijven en tevens overweegt men een online kampioenschap waarbij ranked spelers het tegen elkaar kunnen opnemen. Of dat laatste ook daadwerkelijk de game haalt, is nog even afwachten, want Pierre kon hier simpelweg niet concreet over zijn. Laten we in ieder geval hopen dat er iets van competitieve online elementen in de game zitten naast het spelen van de potjes tennis zelf.

Tot zover de eerste informatie over Tennis World Tour naar aanleiding van ons gesprek met Pierre André van Breakpoint. De game moeten we nog in actie zien dus als het op beeldvorming aankomt weten we nog net zo weinig als jij. Wel is het goed geweest om te horen dat men van Tennis World Tour een echte simulatie wil maken die weer net wat dieper gaat dan Top Spin 4. Tegelijkertijd zal de gameplay wel erg aan die titel doen denken, wat een solide basis moet vormen voor deze game. De extra laag in tactisch en strategisch opzicht is natuurlijk erg interessant en we zijn benieuwd hoe dit zich zal gaan ontwikkelen. Rond de gamescom zullen we meer gaan horen en we houden je uiteraard op de hoogte.

* Ter illustratie hebben we afbeeldingen van Top Spin 4 en Virtua Tennis 4 gebruikt. Dit vanwege het feit dat er nog geen enkel beeldmateriaal van Tennis World Tour is vrijgegeven.