Sony heeft zojuist via haar blog laten weten dat de beta test van PlayStation 4 firmware 5.00 vandaag begint. Halverwege juli begon de inschrijving voor deze beta en vandaag zullen genodigden er dus mee aan de slag kunnen. De codenaam van deze, overigens grote, firmware update is ‘NOBUNAGA’, maar in de volksmond kennen we deze gewoon als 5.00. Mocht je uitgekozen zijn voor de beta test, dan krijg je hier een mail over. Heb je geen mail? Dan kan je helaas niet meedoen.

Deze firmware update gaat een hele hoop protocollen en functies op de schop gooien, hieronder hebben we een uitgebreid overzicht voor je van wat er allemaal nieuw is.

Family Management

Het huidige master/sub-account systeem gaat op de schop en is opnieuw opgebouwd om zo wat gebruiksvriendelijk te zijn. Zo is er een nieuw ‘Family on PSN’-systeem dat flexibeler is en het gemakkelijker maakt om PSN-accounts voor kinderen aan te maken. Via de nieuwe Family Manager kunnen ouders of voogden een kinder-account aanmaken en per account instellen wat wel en niet mag. Zo kun je online toegang blokkeren of toelaten, alsook een leeftijdsslot instellen per account.

Voorheen werden dezelfde ‘parental controls’ ingesteld voor alle accounts, nu is dit individueel (inclusief leeftijds adviezen) in te stellen voor elk kind.

Sorteren van je vriendenlijst

In plaats van de huidige ‘Favorieten’-tab bij je vriendenlijst, voegt men nu ‘Custom Lists’ toe aan dit onderdeel. Hier kun je zelf lijsten maken met bepaalde vrienden. Maak bijvoorbeeld een lijst aan voor je clan, familie of collega’s. Zo kun je makkelijk de mensen terugvinden die je zoekt wanneer je vriendenlijst wat aan de grote kant is.

Live uitzendingen updates

Communities kunnen nu gelinkt worden aan je live gameplay uitzending op je PS4. Wanneer deze gelinkt is aan een community, zal er een community knop verschijnen bij het ‘Live from PlayStation’ spectator scherm. Zo kan elke kijker makkelijk de community bereiken gedurende de uitzending.

Verder is er een nieuwe instelling voor PlayStation VR die het mogelijk maakt om comments te tonen wanneer je de headset op hebt. Dit werkt in zowel de VR-modus als de Cinema-modus. Zo kun je de comments lezen van je kijkers wanneer je de headset op je hoofd hebt.

Twitch gebruikers met een PS4 Pro kunnen nu in 1080p op 60fps streamen op Twitch.

Verbeteringen voor berichten

Je kunt al je favoriete muziek delen naar Twitter en Facebook via de Spotify en PlayStation Music app, maar nu kun je ook individuele tracks sturen via de berichten app op je PS4. Zo kunnen vrienden makkelijk tracks van jou ontvangen die jij leuk vindt en deze meteen checken met PlayStation Music. Gebruiken zij de app mobiel? Dan opent Spotify zich automatisch.

Updates voor notificaties

Er is een nieuwe instelling bijgekomen die het mogelijk maakt om notificaties uit te zetten gedurende het kijken van een film of TV-serie. Deze instelling staat standaard uit, maar kun je dus zelf eventueel aanzetten om niet gestoord te worden. Ook kun je nu voorvertoningen van inkomende berichten uitzetten en daarmee wordt de afzender van berichten niet getoond in de notificatie. Ideaal voor wanneer je niet wilt dat anderen meelezen met wie jij zit te berichtten.

Als klap op de vuurpijl kun je ook nog de kleur van de notificatie aanpassen, je hebt hierbij de keuze uit zwart of wit.

Updates voor het Quick Menu

Het Quick Menu was een enorm goede toevoeging met firmware update 4.50, iets waar veel gamers maar al te graag gebruik van maken. Via dit menu kun je nu ook notificaties en de download voortgang bekijken, dit dankzij de toevoegingen van de notificaties tab.

Verder heeft men nog een knop toegevoegd om een party uit te gaan, zo kun je makkelijker parties verlaten zonder de hele game af te hoeven sluiten.

Virtueel Surround en VR

PlayStation VR ondersteunt nu 5.1ch en 7.1ch virtual surround sound via de headphones wanneer PlayStation VR in cinema-modus gebruikt wordt voor Blu-rays en DVD’s.

Verbeterde toernooi brackets

Men heeft een bracket viewer toegevoegd aan het toernooi-onderdeel van de PS4. Deze toont de volledige bracket voor twee type toernooien op de PS4, enkele eliminatie en dubbele eliminatie. Dit maakt de status van het toernooi opvragen stukken gemakkelijker.

Verbeterde talen ondersteuning

Heb jij jouw PS4 graag in het Tsjechisch, Hongaars, Roemeens, Grieks, Thais, Indonesisch of Vietnamees? Goed nieuws, firmware 5.00 voegt deze talen namelijk toe als PS4 interface talen.