Review: Madden NFL 18 – De Madden-serie viert volgend jaar alweer zijn 30-jarige jubileum en heeft in de loop der tijd veel veranderingen ondergaan. Je zou denken dat de reeks op een punt is aangekomen waarbij je gewoon geen vernieuwingen meer kunt toevoegen, omdat alles al is gedaan. Sommige fans zijn al van mening dat de laatste delen te veel op elkaar lijken en daardoor ervoor kiezen om af en toe een jaar over te slaan. Met Madden NFL 18 voegt Electronic Arts weer echt iets nieuws toe, namelijk een heuse verhalende campagne. Haalt dit elke fan over om het nieuwste deel aan te schaffen?

Bekend recept

Als je een nieuw deel van Madden begint te spelen, weet je dus sowieso voor het grootste gedeelte al wat de game met zich meebrengt. Ook voor Madden NFL 18 geldt wederom dat alles wat in diens voorganger van toepassing was, nu ook weer aan de orde is. De game speelt dus nog steeds heel erg lekker, de bekende modi zoals Ultimate Team en Franchise zijn weer van de partij en je kunt online tegen andere gamers spelen. De basis van Madden NFL 18 zit dus – net als zijn voorganger – prima in elkaar en schotelt je leuke gameplay voor en content die je weken, zo niet maanden bezig zal houden.

Long Shot

Zoals je al hebt kunnen lezen, is de grootste vernieuwing de verhalende campagne ‘Long Shot’. Hierin volg je Devin Wade, een aanstormend talent dat door omstandigheden een aantal jaar niets van zich heeft laten horen. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en wil hij toch weer proberen om in de NFL te spelen. Dit wordt vormgegeven door middel van veel cut-scènes, quick time events, wedstrijden en beslissingen die je moet maken. Je kan direct zien dat er veel tijd besteed is aan deze modus. Alles ziet er zeer verzorgd uit, de voice-acting is prima en – misschien nog wel het belangrijkste – er wordt een alleraardigst verhaal verteld. Het schetst een vrij correct beeld van hoe moeilijk het is om in de NFL te spelen voor jongens die niet in het vizier staan van de diverse scouts.

Long Shot is dan ook een goede toevoeging en schotelt de Madden-fans echt weer eens iets anders voor, ook al is iets dergelijks al meerdere keren in andere sportgames gedaan. Het is wel zo dat als je deze campagne eenmaal hebt uitgespeeld, je hem nooit meer zal aanraken. Long Shot is goed voor een paar uurtjes, dus je bent op zich vrij snel met de campagne klaar. Als je het verhaal afrondt, speel je challenges in Ultimate Team vrij die met het verhaal van Wade te maken hebben en dat is een hele leuke toevoeging. Je krijgt dus een leuke beloning als je Long Shot tot het einde speelt.

Meer precisie

Buiten Long Shot zijn er nog andere veranderingen doorgevoerd, maar deze zijn bijlange niet zo ingrijpend als de verhalende campagne. Het spel speelt nagenoeg hetzelfde als diens voorganger, maar er is nu wel de mogelijkheid om een nieuwe feature te gebruiken: Target Passing. Dit maakt het gooien van de bal moeilijker, maar je kunt wel veel preciezer de bal plaatsen. Het zal echter niet voor iedereen zijn, want je moet er heel veel tijd in steken om er de vruchten van te plukken. Maar of je het nu wel of niet gaat gebruiken, het is geen ‘game-changer’. Als je Madden NFL 17 zou spelen en vlak daarna Madden NFL 18, dan zal deze vrijwel hetzelfde aanvoelen. Dat is op zich niet erg, want vorig jaar speelde het spel al heel erg lekker, maar dit zal voor sommige gamers een reden kunnen zijn om dit jaar toch over te slaan.

Er zijn wel wat aanpassingen gedaan in de diverse modi die Madden NFL 18 biedt. Zo geeft de Franchise modus je nog meer mogelijkheden en Ultimate Team is gebruiksvriendelijker. Tevens kun je nu Ultimate Team spelen in een 3 vs 3 opzet online. Dit is een toffe feature, maar het is niet nieuw. Al eerder in de serie was het mogelijk om meerdere vrienden in je team te hebben. Ook is er nu Play Now Live, waarin je dezelfde wedstrijden speelt die op dat moment gaande zijn in de NFL. Ook is er geprobeerd om met het spel een breder publiek aan te spreken. Je kunt namelijk uit drie verschillende speelwijzes kiezen. Deze verschillen van snelle en eenvoudige wedstrijden tot alle toeters en bellen die de game je te bieden heeft. Voor al deze toevoegingen geldt dat ze natuurlijk Madden NFL 18 beter maken, maar het zijn geen features die gamers overhalen om de game te kopen. Het is duidelijk te zien dat de meeste tijd is gestoken in Long Shot.

Net echt

Wat ook veranderd is, is dat nu ook Madden NFL 18 gebruikmaakt van de Frostbite Engine. Vooral de belichting heeft een grote stap voorwaarts gemaakt en dat is met name te zien in Long Shot. Net als elk jaar zijn er ook weer nieuwe animaties toegevoegd en we zijn nu op een punt aangekomen dat het allemaal wel heel dicht de realiteit benaderd. Ook de diverse atleten zien er nu nog realistischer uit en er zijn soms even momenten waarop het lijkt alsof je naar een echte NFL-wedstrijd aan het kijken bent. De schijnbewegingen en tackles zijn soms zo vet dat je meerdere malen de herhalingsfunctie zal gebruiken om alles in slowmotion te bekijken. Helaas staat daar tegenover dat je regelmatig ook weer totaal uit de ervaring wordt gehaald. Het wil wel eens gebeuren dat ledematen dwars door iemand heen gaan. Dit gebeurt vrijwel altijd nadat een ‘play’ over is – dus het hindert je niet in de gameplay – maar het valt heel erg op doordat de rest zo realistisch is.

Weer geen succes

Realistisch is iets wat je nooit over het commentaar kon zeggen van voorgaande delen in de serie, want het was juist een minpunt. Of het commentatorduo dat werd gebruikt wist niet authentiek over te komen of viel teveel in herhaling. In Madden NLF 18 is er een andere reden waarom de game op dit punt wederom geen indruk maakt. Er is geprobeerd om het idee te wekken dat de heren die de wedstrijd verslaan dat echt live doen. Ze hebben het soms dan ook over dingen die in principe niets met de wedstrijd te maken hebben en maken soms een geintje. Deze grapjes zijn zo aangedikt en voelen zo scripted aan, dat dit heel erg zal afleiden. De grapjes zijn bovendien gewoonweg niet leuk. Het komt ook net even te vaak voor tijdens een wedstrijd. Buiten dit om is het commentaar best oké, al wordt er soms wel verkeerde informatie gegeven. Ook het nieuwste deel laat het op dit punt weer wat afweten.

 

Conclusie

Er is in principe niet heel erg veel veranderd in Madden NFL 18. Er zijn overal wat aanpassingen gedaan en deze komen de game zeker ten goede. Vooral op het gebied van animaties ziet het spel er heel erg indrukwekkend uit, maar eigenlijk is Long Shot het enige dat deze titel echt doet onderscheiden van het vorige deel. Ben je dus in bezit van Madden NFL 17 en zie je sowieso niets in een verhalende campagne, dan is Madden NFL 18 misschien geen volwaardige opvolger voor je en kun je beter een jaartje overslaan. Echt heel veel vernieuwingen mis je dan niet, want het speelt hoofdzakelijk hetzelfde als vorig jaar. Wil je gewoon de beste versie van American Football spelen, dan schotelt Madden NFL 18 je dat zeker voor. Er zijn nog steeds wat verbeterpunten, maar de game ziet er heel goed uit, speelt erg lekker en heeft genoeg content om je tot de volgende uitgave bezig te houden.

Pluspunten

  • Geweldige animaties
  • Long Shot is een welkome toevoeging
  • Schotelt je maanden aan gameplay voor
  • Speelt nog steeds heerlijk...

Minpunten

  • …maar dat was in Madden NFL 17 ook al het geval
  • Commentatoren zijn vervelend grappig en soms niet correct
  • Ledematen van spelers gaan soms dwars door andere spelers heen

7.5