Er zijn in het landschap der games elk jaar een paar zekerheden, bijvoorbeeld een nieuwe Call of Duty of nieuwe sportgames van EA. Het zou ongebruikelijk zijn als we ergens in de toekomst niet langer jaarlijks een nieuwe FIFA, Madden of NHL zien verschijnen. Toch is dat wel een realistische mogelijkheid.

Bloomberg meldt dat EA CEO Andrew Wilson heeft aangegeven dat er over niet al te lange tijd een situatie kan ontstaan dat de uitgever niet langer jaarlijks nieuwe games uitbrengt in populaire sportfranchises. In plaats daarvan zou EA met een online update service kunnen komen of met lidmaatschappen.

“There’s a world where it gets easier and easier to move that code around — where we may not have to do an annual release,”

“We can really think about those games as a 365-day, live service.”

Nu steeds meer games digitaal verkocht worden en aangevuld worden met microtransacties en aanvullende services, zou het niet gek zijn om games in een abonnementsvorm aan te bieden. Sterker nog, de komst van Netflix en Spotify hebben aangetoond dat het een gewenste ontwikkeling is, dus waarom niet ook met games?

“The greatest disruptor to the consumption of entertainment media in the last five years has been the combination of streaming plus subscription,”

“It’s changed the way we watch television. It’s changed the way we listen to music. It’s changed the way I read books.”

Op dit moment is de industrie nog te afhankelijk van grote releases in bijvoorbeeld het najaar. Een snelle overstap naar een digitale service is misschien nu nog iets te vroeg. Wilson gaf wel te kennen dat er in de toekomst mogelijkheden voor zijn.

Je kan het zo zien dat als EA stopt met het jaarlijks uitbrengen van een los product, ze een bestaande FIFA bijvoorbeeld aan de lopende band kunnen blijven ontwikkelen. Dit werkt vernieuwing sneller in de hand en de basis zou daarmee op termijn voor een optimale ervaring moeten zorgen.

Het klinkt allemaal als een vrij logische ontwikkeling, nietwaar? In het geval van games is het misschien nog wat te vroeg, maar kijk er niet gek van op als dit tussen nu en vijf jaar toegepast wordt, al dan niet door EA.