Topper van 2018: Days Gone – Tegenwoordig is er geen gebrek aan games die draaien om een grootschalige zombie-uitbraak. Op het eerste gezicht lijkt Days Gone misschien wel een dertien-in-een-dozijn zombiegame te worden, de zoveelste third-person actiegame waarin het hoofdpersonage achterna gezeten wordt door hordes hersenloze monsters. Ontwikkelaar Sony Bend Studio doet er echter alles aan om het spel echt een eigen gezicht te geven, waardoor Days Gone wel degelijk opvalt tussen alle andere titels.

Days Gone – Het verhaal van Days Gone speelt zich af in het noordwesten van de Verenigde Staten, in een post-apocalyptische spelwereld die wordt geteisterd door Freakers. Dit zijn de zombieachtige wezens die na een gigantische pandemie weinig meer van de mensheid hebben overgelaten. Days Gone vertelt het verhaal van Deacon St. John, een stoere gast die voorheen een biker was. Nu is Deacon een premiejager die door de verwoeste wereld zwerft. Dit doet hij niet in veilige omgevingen, zoals kampen die door overlevenden zijn gemaakt. Nee, Deacon zoekt liever het gevaar op en gaat graag met zijn motor de weg op.

In de kern is Days Gone een third-person actiegame die zich afspeelt in een open wereld. Hierin moet je diverse missies voltooien en dit kan je doen op je eigen manier. Zo kan je kiezen voor een directe aanpak door alles wat op je weg komt luidruchtig overhoop te knallen. Is stealth meer je ding? Geen probleem, want Days Gone biedt je ook de mogelijkheid om stilletjes te werk te gaan. Je bent dus volledig vrij in hoe je de game speelt. Daarnaast zijn er allerlei items die je kunt craften om ze vervolgens in te zetten tijdens gevechten. Welke items je nodig hebt en welke niet is natuurlijk weer volledig aan jou.
blank

Waar Days Gone echt in uit lijkt te blinken, is dynamiek. De open wereld biedt je sowieso al de mogelijkheid om je eigen aanpak te kiezen, maar er zijn diverse elementen aanwezig die het geheel nog dynamischer maken. Zo kunnen er overal plotseling hinderlagen voor je opduiken en die kun je ook zelf weer inzetten. Misschien nog belangrijker zijn het tijdstip van de dag en het weer. Days Gone biedt een dag- en nachtcyclus en bevat tevens verschillende weersomstandigheden. Deze omstandigheden zijn van grote invloed op de gameplay, omdat ze de activiteit van de Freakers en het zicht dat je hebt bepalen. Hierdoor wordt de gameplay nog stukken dynamischer.

Waarom gaat dit een topper worden? Afgaande op wat we tot nu toe van Days Gone gezien hebben, lijkt het erop dat Sony Bend Studio met Days Gone inderdaad meer dan een standaard zombiegame gaat afleveren. De game biedt een toffe setting en de Freakers lijken een aangename uitdaging te vormen. De diverse dynamische elementen die de game bezit worden naar alle waarschijnlijkheid het meest interessante aspect. Iedereen kan zijn eigen tactiek en route uitkiezen en de missies zijn zo op allerlei manieren te voltooien. Days Gone belooft hierdoor een afwisselende game te worden, die zomaar eens een uitstekende uitbreiding van het aanbod aan PlayStation 4 exclusives kan zijn.

blank

Meer over Days Gone:
In actie gezien: Days Gone
Days Gone E3 2017 gameplay demo
Alternatieve gameplay demo Days Gone
Nieuwe details en screenshots van Days Gone