Ken je het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Dat de hoeveelheid individuele waterdruppels de oceaan aan het oog onttrekken en de schijnbaar eindeloze aantallen bakstenen de nochtans wondermooie kathedraal verborgen houden? Dat je zo overladen wordt door opties dat je als consument na enkele ogenblikken aarzelen dan toch maar voor de makkelijkste mogelijkheid kiest, omdat je dan tenminste 100% zeker bent dat je waar voor je geld krijgt? Het zou hier over een recente uitstap naar een lokale autodealer kunnen gaan, maar in feite heb ik het vooral over de massale hoeveelheid ‘speciale edities’ van games die momenteel schaamteloos de markt overspoelen.

Het meest recente voorbeeld is Assassin’s Creed: Odyssey. Het spel ziet er ongelooflijk vet uit en is de nieuwste telg in een franchise die we zo stilaan als een gevestigde waarde mogen beschouwen. Logisch dus dat Ubisoft ervoor kiest om een Collector’s Edition aan te bieden, inclusief de tegenwoordig haast verplichte figurine, die binnen enkele jaren gegarandeerd stof ligt te happen op zolder. Eerlijk? Ik vind het ook ongelooflijk cool, dat soort zooi. Maar wanneer je zoveel verschillende edities van een game in de winkelrekken gooit, dat een overzichtelijke kolom nodig is om aan te tonen welke editie wat bevat, gaat het me een beetje te ver.

Assassin’s Creed: Odyssey is de laatste illustratie in een lang rijtje aan voorbeelden en voor mij dus de spreekwoordelijke druppel. Ben ik de enige die zich hieraan ergert? Die het niet leuk vindt om te moeten uitzoeken welke editie nou precies de Season Pass aanbiedt en welke de figurine? Om er vervolgens achter te komen dat bepaalde winkelketens exclusieve missies achter slot en grendel houden en dat er godbetert zelfs verschillende edities met verschillende figurines bestaan. Kan iemand mij even uitleggen wat in godsnaam het nut is van een peperdure collectors uitgave vol plastic rommel waar zelfs de game in kwestie niet bij inbegrepen zit? Ik ben de rode draad al lang kwijt.

Gaan uitgevers erover in hun onvermoeibare queesten om steeds meer exclusieve edities aan te bieden? Vind jij het net zo onoverzichtelijk of geniet je er stiekem van om tussen de talloze opties een keuze te maken die perfect aanleunt bij jouw voorkeuren? Laat het ons hieronder even weten. En blijf respectvol tegenover elkaar. Ciao!