Sony brengt jaarlijks verschillende games uit, maar het gros daarvan richt zich primair op de singleplayer. God of War en Detroit: Become Human waren bijvoorbeeld puur singleplayer ervaringen, maar titels als Gran Turismo Sport en Uncharted 4: A Thief’s End bieden ook een multiplayer. In dat kader gaf Shuhei Yoshida afgelopen week tijdens Develop:Brighton aan dat Sony graag nog meer succes zou willen zien op multiplayer vlak.

Een interessante opinie om over door te discussiëren, want zijn meer multiplayer games überhaupt wel nodig? Sony is natuurlijk geen onbekende op dit vlak, zo was de SOCOM franchise razend populair op de PlayStation 2 en Warhawk was dat op de PlayStation 3, om even twee titels te noemen. De focus op de multiplayer is door de jaren heen echter wel verschoven naar de singleplayer en als het aan ons ligt blijft Sony die focus behouden.

Voornamelijk omdat de studio’s van Sony bewezen hebben werkelijk fantastische singleplayer ervaringen te kunnen ontwikkelen en niet voor niets scoren hun Triple-A titels over het algemeen erg hoog. Dan te bedenken dat er nog genoeg in de pijplijn zit, waarbij de focus ook op de singleplayer ligt. Om er een paar te noemen: Spider-Man, Days Gone, The Last of Us: Part II, Ghost of Tsushima en Death Stranding.

Bij veel van deze titels klinkt een multiplayer niet eens noodzakelijk, maar dat sluit niet uit dat zoiets alsnog wordt toegevoegd – afgezien van The Last of Us: Part II, die wel over een multiplayer zal beschikken. Lang verhaal kort, de kracht van Sony zit vooral in de singleplayer, maar een multiplayer zou niet per se misstaan. De vraag is echter of het echt nodig is als je de huidige markt ziet.

Momenteel heeft vrijwel elke (grote) game een multiplayer, pure singleplayer ervaringen zijn relatief zeldzaam. Daarbij geldt ook dat er in elk genre genoeg games zijn die multiplayer opties aanbieden, waardoor er keuze genoeg is. Is het voor Sony dan echt nodig om zich hier meer op te gaan focussen? Gek genoeg zijn de succesvolle multiplayer games van Sony al jaren niet meer van nieuwe delen voorzien, SOCOM is hier een uitstekend voorbeeld van. Als Sony zich toch met multiplayer games gaat bezighouden, dan zou een nieuwe SOCOM ongetwijfeld welkom zijn.

Goed, we kunnen nog lang door blijven schrijven over wat de situatie is en wat het kan zijn, maar nu is het aan jullie. Zien jullie graag meer multiplayer opties in de games van Sony of kan je juist de singleplayer benadering en die onbewuste focus erg waarderen? We horen uiteraard ook deze week weer graag jouw mening en die kan je hieronder achterlaten. Blijf wel netjes in je reactie en onderbouw je mening, dat komt de discussie ten goede.