Review: Valkyria Chronicles 4 – Na het ietwat teleurstellende Valkyria Revolution dachten we dat we nooit meer een fatsoenlijke game in het Valkyria universum te zien zouden krijgen. Niets is minder waar, want vlak na die titel werd Valkyria Chronicles 4 aangekondigd. We hebben er even op moeten wachten, maar we hebben nu eindelijk weer een écht deel in onze handen nadat iedereen buiten Japan werd overgeslagen met deel drie. Met de remaster van het eerste deel nog vers in ons geheugen, stapten wij vol goede moed in dit vierde deel.

Een ander perspectief

Valkyria Chronicles 4 speelt zich in dezelfde tijd af als het eerste deel uit de serie. Deze keer volgen wij een ander peloton bestaande uit luitenant Claude Wallace, een soldaat met ego genaamd Raz en de ietwat vreemde Kai. Elk personage heeft zijn eigen verhaal, wat later in de game ook duidelijk wordt gemaakt. Nadat The Empire een mislukte aanval heeft gepoogd op het dorpje van Squad E, genaamd Hafen, besluit de Atlantic Federation dat het tijd is om The Empire voor eens en altijd te stoppen. Door middel van Operation Northern Cross wil men in een mum van tijd de hoofdstad van The Empire gaan binnenvallen. Dit verloopt natuurlijk niet zonder problemen. Niet lang in het verhaal sluit Riley zich bij jouw peloton aan, iemand met wie Claude een wat vervelende historie heeft.

Terwijl je op pad bent, krijg je te horen dat Gallia ondertussen wordt binnengevallen door The Empire, waar ook jouw woonplaats Hafen ligt. Wetende dat het eerste deel zich in Gallia afspeelde is dit een leuke verwijzing naar die game. Zo zal je gedurende het verhaal nog wel wat andere bekende namen tegen gaan komen. Dit soort verwijzingen duiden er op dat de ontwikkelaar graag terug wilde keren naar de roots van de serie en dat is maar goed ook. Het verhaal weet ons nog steeds op sommige momenten goed vast te pakken en ook zijn de karakters wederom erg goed ontworpen en je krijgt zelfs een bepaalde band met ze naarmate je de game verder speelt. Denk een beetje aan een Band of Brothers achtige setting.

Weinig nieuws onder de zon?

De ouderwetse gameplay van de Valkyria Chronicles serie is terug van weggeweest. Hier en daar zijn er wat kleine dingetjes toegevoegd, waaronder een geheel nieuwe klasse genaamd de ‘Grenadier’. Deze vuurt granaten af middels een bouwwerk en hoeft niet eens de vijand in zijn vizier te hebben om raak te schieten. Zo lang een ander zijn ogen heeft op een vijand, kan de Grenadier raak schieten. Hierdoor kan je de Grenadier verdekt opstellen en dus een wat meer strategische benadering hanteren op het slagveld. Het grootste nadeel aan deze klasse is dat hij vrij kwetsbaar is. Als je in de targeting mode gaat, moet eerst het wapen nog klaargezet worden. Terwijl de Grenadier hier mee bezig is, kan de vijand gewoon het vuur openen. Strategie is dus zeker vereist.

blank

Ook is er nu een “Brave system” aanwezig. Wanneer één van jouw kameraden bijna op het punt staat om het loodje te leggen, activeert deze skill zichzelf en dan kan je ofwel de statistieken van één soldaat tijdelijk verhogen of nogmaals aanvallen met hetzelfde personage en gedurende deze zet onverwoestbaar zijn. Je hoort het goed: deze zet. Valkyria Chronicles 4 hanteert gewoon weer het turn-based systeem wat we gewend zijn van de serie en daar zijn we blij mee. Afgezien van de nieuwe klasse en het Brave systeem is daarmee alles weer als vanouds. Hier en daar had misschien wat beter nagedacht mogen worden over het coversysteem, gezien dat nog steeds alleen bij specifieke voorwerpen op het slagveld bruikbaar is, terwijl wij zó veel meer mogelijkheden zagen.

Dynamiek op het slagveld

Leuk blijft het opstellen van jouw peloton. Veelal zal je een gevecht mogen betreden met slechts een beperkt aantal soldaten tot jouw beschikking, dus denk goed na over welke klassen je er bij wilt hebben. In de ene situatie zal anti-tank geschut in de vorm van Lancer’s je wat beter uit komen, in andere situaties is een aantal Snipers wel zo prettig. Scouts kunnen ver lopen en zo alvast de situatie voor je schetsen en Shock Troopers zijn gewoon soldaten met een prima aanval. Aan te raden is ook om altijd één Engineer mee te nemen om je troepen te bevoorraden en de tank te repareren indien nodig. Jouw troepen zullen tijdens gevechten wel eens te maken krijgen met een verhoogd moraal of een lichte depressie. Afhankelijk van waar ze mee te maken hebben zullen ze tijdelijk beter presteren, ofwel de zenuwen krijgen en minder presteren. Dit verschilt aanzienlijk per personage, dus kies ze goed uit!

blank

Een plaatje

Wij waren al fan van de grafische stijl van de originele Valkyria Chronicles, maar dit deel doet er toch nog even een schepje bovenop. Het schilderachtige effect is natuurlijk behouden gebleven, maar hier en daar nog wat scherper gemaakt. Ook zien de personages er beter uit dan ooit, maar niet zonder fouten. Vaak betrapten we de game op slechte lip-sync of wat grafische slordigheden. Denk hierbij aan kledingstukken die door personen heen gaan of vreemde bewegingen tijdens het lopen. Enorm storend is het niet, maar het mag wel even opgemerkt worden. We zijn inmiddels al bijna vijf jaar aan het gamen op de PS4 en dan mogen dit soort slordigheden in onze ogen eigenlijk niet meer voorkomen, gezien er zo veel games op de markt zijn die dit soort mankementen niet vertonen.

Componist Hitoshi Sakimoto schitterde van afwezigheid in Valkyria Revolution, maar voor dit deel hebben ze hem toch weer teruggebracht en dat hoor je! De soundtrack is gewoonweg weer erg sterk met prachtige stukken muziek erin verwerkt. Voor elke sfeer de juiste melodie, het voelt perfect op elkaar ingespeeld. De Japanse voice-acting is uiteraard gewoon goed, maar we geven zelfs een eervolle vermelding aan de Engelse stemmen. Deze zijn zo gek nog niet en ook de acteurs leven een prima prestatie af om het verhaal van Valkyria Chronicles 4 goed over te brengen op mensen die geen Japans kunnen aanhoren. Petje af!

blank

Conclusie

Tsja, wat kunnen we nog zeggen over Valkyria Chronicles 4? Het is precies waar fans van de serie om hebben gevraagd met de nodige toevoegingen. Het verhaal is weer erg meeslepend en je bouwt echt een band op met de diverse personages die zich in jouw peloton bevinden. De gameplay formule is zoals vanouds, maar had hier en daar misschien wat extra's kunnen gebruiken. De nieuwe klasse is erg tof, net als het Brave systeem, maar dit hadden we natuurlijk niet anders verwacht. Een prachtige soundtrack en prima graphics vormen hier de kers op de taart. Valkyria Chronicles 4 gaat onze verwachtingen niet voorbij, maar weet ook geen moment teleur te stellen.

Pluspunten

  • De strategische gameplay maakt een welkome terugkeer
  • Verhaal en personages zijn bijzonder goed uitgewerkt
  • Dijk van een soundtrack
  • Prima graphics...

Minpunten

  • ...met iets te veel slordigheden
  • Gameplay had iets vernieuwender gemogen

8.0