Review: Plantronics RIG 500 Pro HC – Plantronics heeft recent twee nieuwe headsets uitgebracht en eerder behandelden we al de RIG 400 Pro HC. Het volgende model dat we aan een test hebben onderworpen is de RIG 500 Pro HC. Deze headset is slechts een tientje duurder dan het andere model en logischerwijs wijkt deze ietsje af. Met een adviesprijs van €69,99 is ook deze headset erg netjes geprijsd, waardoor het eveneens onder de noemer ‘instapmodel’ weggezet kan worden. Maar biedt de kwaliteit van de headset genoeg waar voor je geld? Dat zochten we uit.

De verschillen

Als je de RIG 400 Pro HC naast de RIG 500 Pro HC legt zie je zo op het eerste oog niet direct hele grote verschillen. De hoofdband is van hetzelfde materiaal en daarin tref je wederom drie gaten om zo de earcups te verplaatsen naargelang de grootte van je hoofd. De binnenband is elastisch en daardoor creëert de headset automatisch een goede pasvorm zodra je die op je hoofd plaatst. Eventueel is die binnenband ook weer te verplaatsen, zodat je genoeg mogelijkheden hebt om de meest comfortabele stand te vinden. In dat perspectief is deze headset identiek aan het ietwat goedkopere model, maar als je wat nauwkeuriger kijkt zijn er toch wat verschillen te bespeuren.

Een kritiekpunt op de RIG 400 Pro HC was dat de earcups net een slagje te klein waren, waardoor de wat grotere oren een beetje opgefrommeld in de schelpen zitten. Dat kan bij lange speelsessies wat onaangenaam aan gaan voelen, maar dat is bij de RIG 500 Pro HC niet aan de orde. De earcups zijn een centimeter groter in doorsnee, waardoor het net wat beter past en dat is een vrij belangrijk verschil waardoor we deze headset eigenlijk al prefereren boven de RIG 400 Pro HC. Het is een klein, maar erg belangrijk detail. Wat daar nog bij komt is dat de earcups van deze headset net wat meer isolerend werken, waardoor je nog minder last hebt van omgevingsgeluid. Dit komt natuurlijk doordat de earcups ook beter om de oren heen passen.

Flip to mute

Naast dat je deze headset kunt gebruiken om te gamen op de PlayStation 4 is het ook mogelijk om de headset te gebruiken op een pc of Xbox One. De headset ondersteunt Dolby Atmos, wat natuurlijk een mooie extra feature is als je ook de laatste twee genoemde apparaten gebruikt. De PlayStation 4 heeft geen Dolby Atmos ondersteuning, dus bij gebruik op die console valt deze extra feature weg. Het is natuurlijk ook mogelijk om de headset te gebruiken in combinatie met een mobiele telefoon en fijn is dat je de microfoon kunt weghalen, zodat je enkel met de headset zelf de deur uit gaat en niet voor paal staat.

De microfoon is bij deze headset net wat anders dan bij de RIG 400 Pro HC, want hierbij werkt het met een flip systeem. Ben je niet aan het chatten? Dan sla je de microfoon omhoog middels een draaisysteem en dat werkt gelijk als mute functie. Je hebt dus geen aparte knop om chatgeluid te muten. Beide manieren zijn overigens prima, hoewel dit systeem toch onze voorkeur geniet. Puur omwille van het feit dat het net wat gemakkelijker gaat. Een ander verschil ten opzichte van de RIG 400 Pro HC is ook dat je nu niet twee, maar één draad uit de earcup hebt lopen en dat is ook net ietsje prettiger.

Helder stereo geluid

Aan het einde van het draad treffen we natuurlijk de mini-jack stekker die je in de DualShock 4 kunt stoppen en tevens dient het wieltje erop als manier om het volume te bepalen. Dat is wederom de enige manier om de headset aan te sturen, want er is geen aparte volumeknop voor het chatgeluid. Dat zul je dus moeten instellen via de PlayStation 4 zelf. Niet ideaal, maar als je eenmaal de juiste afstelling hebt gevonden is de kans vrij groot dat je het langdurig laat voor wat het is. Over het geluid kunnen we wederom kort zijn, want dat is in kwaliteit gelijk aan de RIG 400 Pro HC. Dat betekent dat het chatgeluid erg helder is, zowel wat je hoort als wat je spreekt.

Belangrijker is nog het geluid van de game dat je op dat moment speelt en voor een stereo headset is het prima te noemen. Dat in de zin van dat de klanken zuiver klinken en dat je de subtiele achtergrond geluiden beter oppikt dan wanneer je via de tv speelt. Maar goed, dat geldt natuurlijk voor elke degelijke headset. Verwacht echter niet de wereld, want van een goede bass is niet echt sprake bij deze headset wat komt doordat het simpelweg een stereo headset is met verder geen specifieke functies of aanvullende geluidsfeatures. Dat weerspiegelt de prijs van de headset ook, dus daarover verder geen klachten.

Conclusie

We hebben veelvuldig de vergelijking gemaakt met de Plantronics RIG 400 Pro HC en dat zit hem in het feit dat de headsets nogal op elkaar lijken en dat ze min of meer gelijktijdig uitkwamen. Deze headset is ongeveer een tientje duurder en wijkt ietwat af qua design. In geluidskwaliteit is de headset eigenlijk identiek aan het andere model, maar wel geniet deze onze voorkeur. Puur omdat het flip systeem met de microfoon net wat prettiger is, hoewel dat natuurlijk een persoonlijke voorkeur is. Verder zijn de earcups net wat groter en dat maakt dat deze headset comfortabeler zit, met name bij langere speelsessies. Kortom, we hebben hier te maken met een robuuste headset die goede audiokwaliteit biedt en erg licht is.

Pluspunten

  • Geluidskwaliteit is prima
  • Erg licht
  • Volumeknop handig geplaatst
  • Fijne maat earcups

Minpunten

  • Niets noemenswaardig

-