Review: Plantronics RIG 400 Pro HC – Plantronics heeft ons in de afgelopen jaren voorzien van diverse headsets die speciaal voor gamen zijn gemaakt. Dat maakt ze tegenwoordig tot een vrij belangrijke speler op de markt met hun eigen RIG lijn en jaarlijks mogen we nieuwe modellen verwachten. Eind vorig jaar zijn er weer twee verschenen, de 400 Pro HC en de 500 Pro HC. Twee nieuwe modellen die we aan een test hebben onderworpen en of dit goede headsets zijn lees je in onze reviews, te beginnen met de Plantronics RIG 400 Pro HC die we vandaag behandelen.

Een mooi instapmodel


Het is misschien wat cliché, het ‘instapmodel’ omdat er niet een specifieke definitie voor is. Maar met een relatief lage prijs, goede kwaliteit, comfort en fijn gebruik denken we dat de RIG 400 Pro HC wel aan die omschrijving voldoet. Met een adviesprijs van €59,99 is de headset netjes geprijsd en daar krijg je precies voor wat je ervan verwacht. De hoofdband is weer van haast onverwoestbaar flexibel plastic en in tegenstelling tot allerlei andere headsets, zit je niet met schuifsystemen om de twee earcups te verplaatsen. De hoofdband bestaat aan weerszijden uit drie gaten, wat je dus drie opties geeft om de headset af te stellen.

Dat lijkt wat weinig, maar mocht geen van de opties perfect passen, dan is daar altijd nog de binnen hoofdband die met elastisch rubber de rest van de vorm verzorgt – die tevens verstelbaar is. Plantronics wijkt qua design dus af van de meeste headsets en de kans dat de headset stukgaat op de uitschuif of draaipunten waar de twee earcups zitten is minimaal, omdat het juist zo’n flexibele headset is. Het comfort van de headset is met dit ontwerp daardoor automatisch gewoonweg degelijk te noemen, want het past bij vrijwel elke gebruiker, het zit lekker en de kans dat het stukgaat is minimaal. Wat een bijkomend voordeel is, is dat deze headset uitermate licht is, waardoor je eigenlijk niet echt merkt dat je een headset op hebt. Althans, het zal nooit klemmend aan gaan voelen en dat is erg prettig.

Alles binnen handbereik

blank

De Plantronics RIG 400 Pro HC is een vrij simpele headset, want qua controle heb je niet bijzonder veel opties. Aan weerszijden loopt een draadje uit de twee earcups, die zich samenvoegen bij een schakelaar om daarmee je eigen chat audio te muten, mocht dat nodig zijn. Dat mondt weer uit in een mini-jack stekker die je in de DualShock 4 stopt, maar daarop tref je tevens een draaiknop aan en die stelt je in staat om het volume te bepalen. Gezien het een instapmodel betreft, is het qua opties verder wat beperkt, want het is bij deze headset niet mogelijk om apart het chatvolume te bepalen. Dit zul je dus in het menu van de PlayStation 4 moeten doen.

De draaiknop op de controller is eigenlijk best een prettig gevonden plek, want je zit niet langer in het ‘duister’ te tasten op één van de earcups om het volume aan te passen. Je hebt deze optie nu pal voor je en dat komt het gebruikersgemak ten goede. Het zijn natuurlijk kleine details, maar we kunnen deze plek wel waarderen. Belangrijk is echter hoe de audio klinkt en daarover kunnen we vrij kort zijn, die is zoals je van Plantronics gewend bent prima. Mocht je de headset ook willen gebruiken met een Windows pc of Xbox One, dan geniet je van Dolby Atmos ondersteuning. Gezien dat niet op de PlayStation 4 beschikbaar is, moet je het met stereo doen en de kwaliteit daarvan is zoals al aangegeven prima.

Hetzelfde geldt ook voor het chatgeluid, want dat is erg helder om te verstaan en vice versa. Dat maakt de headset tot een goed stukje hardware en wat prettig is, is dat je de microfoon ook los kunt halen. Dus als je de headset ook graag wilt gebruiken als je de deur uit gaat, dan laat deze dat gewoon toe zonder dat je voor joker loopt met een microfoon aan de earcup. De Plantronics RIG 400 Pro HC is dus een multifunctionele headset met een aantrekkelijke prijs. Het enige is dat de diameter van de earcups misschien net een tikkeltje aan de kleine kant is, waardoor wat grotere oren er een beetje ingepropt zitten en dat is niet voor iedereen even prettig. Daar ga je overigens eventueel pas wat van merken als je een langere sessie achter elkaar doorspeelt, dus een groot probleem vormt het niet.

blank

Conclusie

Plantronics levert met de RIG 400 Pro HC een degelijke headset af die fijn in gebruik is, helder en goed geluid produceert en met verschillende voordeeltjes komt. Zo is de draaiknop voor het volume op de mini-jack aansluiting geplaatst en dat werkt erg prettig. Ook kun je de microfoon eruit halen, waardoor je de headset buiten de deur kunt gebruiken en het grootste voordeel is misschien nog wel dat het een lichtgewicht is. De headset is zo licht dat het heel erg comfortabel aanvoelt en met verschillende afstelmogelijkheden past de headset bij zo goed als iedereen. De earcups zijn misschien net wat te klein, met name voor gamers met grote oren, dus dat is een klein minpuntje. Daar blijft het bij, want de kwaliteit is verder gewoon goed en dat maakt deze headset tot een mooie keuze als je een nieuwe zoekt, maar er niet teveel geld aan kwijt wilt.

Pluspunten

  • Prima geluidskwaliteit
  • Lichtgewicht
  • Prettige plaatsing volumeknop

Minpunten

  • Earcups hadden iets groter gemogen

-