De PlayStation 5 staat op de planning voor een release ergens volgend jaar en dat is dan de vijfde generatie console van Sony binnen 25 jaar. Het landschap is in al die tijd behoorlijk veranderd, maar consoles waren een vast gegeven. Toch blijft de toekomst van consoles onzeker, gezien moderne technologie veel alternatieve opties biedt om games te spelen.

Het is in bepaalde mate dus aannemelijk dat de traditionele console op een gegeven moment verdwijnt en ook Sony weet niet of er nog ruimte is voor een PlayStation 6 op lange termijn. Jim Ryan, president en CEO van Sony Interactive Entertainment, vertelde in een interview met CNET dat cloud-based gamen erg veel potentie heeft en stabiel zal groeien.

Dat zou een goed alternatief zijn voor traditionele consoles, maar in de toekomst kijken kan niemand. Dat laat de geschiedenis wel zien, want een jaar voordat de PlayStation 4 en Xbox One uitkwamen vertelden veel mensen dat mobiele platformen dé toekomst zouden zijn en dat de PlayStation 4 enorm zou gaan falen.

“What I think is: I actually don’t know. I’ve been around awhile, and I sat there in 2012 and listened to all sorts of smart people tell me about mobile and that the PlayStation 4 was going to be the most terrible failure ever.”

De PlayStation 4 is uitermate succesvol nu een aantal jaren later, dus mobiele platformen zijn niet per se hét alternatief voor consoles. Sony geloofde ook in de PlayStation 4 en dat doen ze nu ook in de PlayStation 5. Maar wat daarna komt is koffiedik kijken, misschien wel een hybride model met console en cloud, aldus Ryan.

“The logic was actually hard to fault. But we believed in that product then, we believe in this next generation product now. Who knows how it might evolve? Hybrid models between console and some sort of cloud model? Possibly that. I just don’t know. And if I did know, I wouldn’t tell you.”