Special: PlayStation Now – Hoe werkt het en wat heeft het te bieden? – PlayStation Now is al een vrij lange tijd beschikbaar in Nederland en in een select aantal anderen landen. Sony heeft de service eerder dit jaar verder uitgebreid naar meer Europese landen en daarmee is het één van de grotere streamingservices als het op games aankomt. Nu is PlayStation Now niet nieuw, maar met de komst van concurrenten heeft Sony de service onlangs nieuw leven ingeblazen en wij zijn opnieuw in het programma gedoken om te zien of het de moeite waard is, wat de meerwaarde is en of het natuurlijk werkt.

Genoeg games

De PlayStation Now bibliotheek is door de jaren heen behoorlijk gevuld met allerlei titels. De selectie bestaat nu uit een kleine groep PlayStation 2 games een forse groep PlayStation 3 games en ook zijn er een degelijke hoeveelheid PlayStation 4 games te vinden. Met meer dan 700 games is er volop keuze en zoals je wellicht wel weet, komen er maandelijks nieuwe titels bij. Sony blijft natuurlijk inzetten op PlayStation Now en wil het nog meer aan de man brengen dan ze tot op heden gedaan hebben. Niet gek, streamen is immers de toekomst. We doen het met muziek al jaren en het merendeel van jullie zal ongetwijfeld ook veelvuldig Netflix gebruiken. Het streamen van games staat echter nog wat in z’n kinderschoenen, maar neem maar van ons aan dat dit een steeds grotere rol gaat spelen.

Google Stadia haakt er namelijk op in en ook Microsoft is volop bezig met cloudplatformen, dus Sony was in dat kader zijn tijd eigenlijk ver vooruit. Dat brengt ze ook in de positie dat ze een unieke selectie van games te bieden hebben en met zoveel beschikbare titels is er letterlijk voor een ieder wat wils. Qua games zit het dus wel goed, hoewel we niet helemaal begrijpen waarom toppers als Uncharted 4, Grand Theft Auto V en inFAMOUS: Second Son tijdelijk beschikbaar zijn. Dat dat voor God of War geldt valt nog te begrijpen, gezien die game anderhalf jaar oud is. De andere titels zijn veel ouder en als je de service aantrekkelijk wilt houden, dan moet je ook die titels altijd beschikbaar hebben. Niet?

De toekomst zal leren wat Sony precies met de grote blockbusters van de PlayStation 4 en 5 zal gaan doen, evident is dat ook dat soort titels op de lange termijn aan de bibliotheek toegevoegd gaan worden. Maar hoe lang dat uiteindelijk duurt is voor nu een beetje de vraag. Dat de genoemde titels er nu bij zitten is natuurlijk bedoeld als offensief om meer mensen aan te trekken. Buiten dat mag gesteld worden dat de bibliotheek voorzien is van genoeg variatie en dat het een plezier is om doorheen te gaan op zoek naar parels die je gemist hebt of nieuwe ontdekkingen. Variatie is het sleutelwoord en daarmee zit het binnen PlayStation Now wel goed.

blank

Duidelijk overzicht

De applicatie waarmee PlayStation Now werkt is – voor Sony begrippen – erg efficiënt en overzichtelijk ingericht. Games zijn op platform en of genre gecategoriseerd, waardoor je snel en gemakkelijk door het aanbod heen kan scrollen. Vanzelfsprekend kan je de titels die je interessant vindt aan je lijst toevoegen, zodat je ze op een later moment kunt spelen en tevens tref je in je lijst een overzicht van recent gespeelde titels. Het zijn allemaal de standaard features die je van een service verwacht en door de overzichtelijke inrichting van de applicatie, gaat het navigeren erg snel. Daarbij krijg je bij diverse games de optie om ze gewoon te streamen of anders te downloaden en dat komt met een verschil in de praktijk.

Het streamen gaat hoe dan ook als een zonnetje. Of je nu een PlayStation 2 of 3 game speelt, het gaat vlekkeloos. PlayStation 4 games zijn echter wat zwaarder en vanzelfsprekend hebben we verschillende titels aan een test onderworpen. Het is verbazingwekkend om te zien hoe soepel games als Uncharted en inFAMOUS draaien, terwijl ze puur gestreamd worden. Daarbij bieden de games ook de optie om savedata vanaf de PS4 te gebruiken of anders uit de cloud te downloaden, mocht je de titels ooit eerder gespeeld hebben. Hierdoor kan je precies op het punt verder gaan waar je destijds was gebleven en dat komt de gebruiksvriendelijkheid natuurlijk uitstekend ten goede.

blank

Wat hier aan bijdraagt is dat een game automatisch aan de interface van de PlayStation 4 wordt toegevoegd, ook al kies je uitsluitend voor streamen. Hierdoor kan je direct na het opstarten van de PlayStation 4 in de game duiken waar je mee bezig was, zonder dat je hiervoor expliciet de PlayStation Now app op moet starten. Wel moet gezegd worden dat het opstarten enige tijd kost, omdat er natuurlijk verbinding gemaakt moet worden om te kunnen streamen. Qua snelheid is het dus handiger om de game op je PlayStation 4 te zetten, mits je daarvoor de ruimte hebt. Dat scheelt qua opstarten namelijk enigszins, hoewel dat wel ietwat afhankelijk is van de game in kwestie.

Optimale kwaliteit?

Niet elke game biedt overigens de optie om gedownload te worden, maar als dat kan en je hebt ruimte, dan is dat aan te raden. Als je de games gaat streamen, dan zul je niet van de optimale kwaliteit kunnen genieten vanwege beperkingen. Die worden weggenomen als de games vanaf de harde schijf gedraaid worden en dat is in de praktijk een aspect dat vooral te zien is. inFAMOUS: Second Son is inmiddels een ‘vrij oude’ titel en die zag er destijds weergaloos uit. Dat geldt nu min of meer nog steeds, maar alleen als je de game gedownload en geïnstalleerd hebt. Speel je de game via streamen, dan zul je duidelijk merken dat de beeldkwaliteit bij lange na het best haalbare niet bereikt en dat oogt toch beduidend minder mooi.

blank

De applicatie geeft overigens zelf ook aan dat downloaden betere kwaliteit biedt. Niet alleen de resolutie zal dan veelal hoger zijn, tevens krijg je dan toegang tot downloadbare content en de game zal op optimale performance draaien. Dat alles wordt beperkt bij het streamen, maar dat doet op zichzelf geen afbreuk aan de speelervaring. Uncharted 4 is in de multiplayer terwijl het gestreamd wordt bijvoorbeeld een solide ervaring waarbij je eigenlijk niet merkt dat je aan het streamen bent. Dat is precies wat je wilt van zo’n ervaring en zolang je internetverbinding constant blijft, zul je de game op een degelijke manier kunnen ervaren.

De moeite waard?

Als je het tegen elkaar afweegt, dan is streamen ideaal voor als je weinig ruimte hebt en je kunt op die manier snel verschillende games uitproberen. Je zit immers niet te wachten op downloads vooraleer je aan de slag kan. De technische prestaties zijn minder ten opzichte van een harde installatie, dus dat geniet ook weer zo z’n voordelen. Voor beide opties valt wat te zeggen en het is vooral erg gunstig dat het bij veel games wordt aangeboden. Met de grote bibliotheek en de verlaagde prijs is PlayStation Now een stuk interessanter geworden, omdat het voldoende waar voor je geld biedt. De werking is op zich ook prima, maar wel is de PlayStation Now applicatie op zichzelf ietwat traag, maar dat is meer aan de PlayStation 4 te wijten. Datzelfde euvel zien we immers ook in de PlayStation Store. Dat gezegd hebbende is het voor Sony een kwestie van nieuwe games blijven toevoegen om het voor iedereen interessant te houden.