Ik maak al meer dan tien jaar deel uit van deze redactie en besef de laatste tijd steeds meer dat me eigenlijk iets van het hart moet. Iets waarmee ik geenszins mensen persoonlijk voor de borst wil stoten, maar toch iets dat ik niet langer onbenoemd kan (en wil) laten. Na jarenlang reviews te pennen en vervolgens toch ietwat nerveus het commentaarvak in de gaten te houden, heb ik namelijk een patroon opgemerkt, dat zich overigens verder uitstrekt dan louter deze website. Een ingesteldheid onder lezers, die vaak leidt tot bikkelharde reacties en pittige discussies, waar zelden een echte winnaar uit naar voren komt. Een ongezonde focus op de reviewscore die een game toebedeeld krijgt, zonder dat de motivatie van de schrijver in kwestie daar echt bij betrokken wordt. Want jongens, een review is echt wel meer dan enkel een cijfer.

In onze overhaaste maatschappij spreekt het voor zich dat we niet langer elk artikel grondig uitpluizen. Lezen vergt tijd en tijd is geld. Dat neemt echter niet weg dat een cijfer – net als de lijst met plus- en minpunten trouwens – steevast voortvloeit uit een grondig beargumenteerde tekst, waarin de game die ter discussie staat uitgebreid besproken wordt. Om te begrijpen waarom een redacteur een bepaalde score uitreikt, is het met andere woorden nodig om de tekst erbij te nemen. Je kan en mag het uiteraard oneens zijn met iemands beoordeling van een game, maar die persoon enkel en alleen de grond inboren op basis van een cijfer, vind ik een beetje oppervlakkig. En laat dat nou net zijn wat steeds vaker lijkt te gebeuren. Wat maakt een half puntje nou uit? Wel, als je sommigen ziet reageren, is het een zaak van leven of dood.

Nogmaals, ik richt mijn pijlen niet specifiek op de leden van PSX-Sense en mik eerder op de internetcultuur in het algemeen – sowieso al niet de meest subtiele en tolerante plek op deze aardkloot. Ik heb hier reeds meermaals goed onderbouwde discussies gevoerd met mensen die duidelijk gepassioneerd zijn door het medium, weten waarover ze praten en hun mening grondig kunnen staven. Dat is niet alleen fijn, het is ook noodzakelijk; het levensbloed van een website als PSX-Sense, zeg maar. En toch zie ik steeds vaker mensen kwaad worden omdat een cijfer naar hun mening net niet hoog of laag genoeg is. Even verontrustend vind ik het aantal keren dat mensen verontwaardigd vragen om een bepaald plus- of minpunt toe te lichten, terwijl die verdere uitweiding toch echt kant en klaar in de eigenlijke tekst terug te vinden is.

En ja, dan stel ik me af en toe wel eens de vraag of de eigenlijke review wel echt gelezen wordt. Soms kan ik me niet van de indruk ontdoen dat mensen vaak doorscrollen naar de score, plus- en minpunten, en daarbij de tekst met bijbehorende argumentatie grotendeels over het hoofd zien. Dat mag uiteraard; je doet wat je wil. Maar als je de tijd niet neemt om de uitgeschreven mening van een reviewer onder de loep te nemen, neem dan ook niet de tijd om diezelfde reviewer onder de graszoden te stoppen omdat hij of zij toevallig een andere mening heeft. Mensen bestempelden mijn collega Tareks score voor Metro: Exodus als te mild, maar vergaten op te merken dat het cijfer genuanceerd werd in diens eigenlijke review. Jullie reageerden gechoqueerd toen Kingdom Come: Deliverance een 4.0 kreeg, maar wie de tijd nam om de tekst van Chris erbij te nemen, zal gemerkt hebben dat hij dit cijfer wel degelijk toelicht. Hetzelfde verhaal onder mijn Battlefield V recensie: sommigen vonden het ronduit schandalig dat de game de kaap van de 8.0 niet overschreed, anderen vonden mijn 7.5 dan weer te gul. Lezers lijken soms te vergeten dat ook wij gewoon onze mening toelichten. Dat is een review namelijk nog steeds: een mening.

Een recensie is subjectief. Elke reviewer legt zijn of haar eigen nadrukken en nuanceert op een iets andere manier. Een zekere mate van vakmanschap mag uiteraard verwacht worden, maar daarbinnen heeft elke schrijver een persoonlijke stijl. Dat maakt een redactie net zo boeiend. Dus als je de volgende keer een cijfer ziet opduiken waar je je niet helemaal in kan vinden, vergeet dan niet even te kijken waar dat cijfer precies vandaan komt. Je hoeft het niet altijd met ons eens te zijn, maar geef ons wel de kans om het één en ander te verklaren. Zelfs al matchen onze meningen niet, dat wil niet zeggen dat we elkaars gedachtegang niet kunnen respecteren of zelfs begrip kunnen opbrengen voor de manier waarop we bepaalde games ervaren hebben. Een stevige discussie moet kunnen, maar dat eist wel wat voorbereidingswerk.

En nu is het aan jullie. Hoe gaan jullie om met recensies? Lezen jullie telkens de volledige tekst, of houden jullie het bij de conclusie? Vinden jullie de reviewscore belangrijk en zo ja, waarom? En kan je mij eens uitleggen waarom een 7 soms als schandalig ervaren wordt, terwijl we allemaal op school maar wat blij waren met dit cijfer? Laat ons gerust weten wat jullie denken, maar hou het beschaafd. We hebben allemaal andere voorkeuren, maar dat zou net een pluspunt moeten zijn. Dat maakt de wereld – en bij uitbreiding het leven – alleen maar boeiender.