Het kraken van de PlayStation 4 heeft vrij lang geduurd en toen het eenmaal was gelukt, werd het platform open gesteld voor illegale praktijken. Het merendeel van de gamers brandt hier z’n vingers niet aan, maar dat neemt niet weg dat hackers zich ook bezighouden met de PlayStation 5. Nog geen jaar na de release van de console wordt nu geclaimd dat er een mijlpaal is bereikt.

Het gaat om de fail0verflow groep, die eerder in 2010 al de PlayStation 3 wist te kraken, die nu claimt een nieuwe doorbraak te hebben bereikt omtrent de PS5. Ze geven op het web aan dat ze de PS5 root keys hebben en hoewel dat niet direct de deur wagenwijd openzet, is dat wel de eerste stap naar het volledig ‘jailbeaken’ van het apparaat. Een andere hacker heeft aangegeven dat hij de debug instellingen van de console heeft weten te activeren.

Nu deze groep een grote stap heeft gezet, is het aan Sony om terug te vechten. Het hoe en wat geven ze echter nooit prijs, maar de kans is groot dat er op korte termijn een nieuwe firmware update verschijnt om eventueel misbruik tegen te gaan.