De PS Vita is vandaag uitgekomen en het gaat vast wel even duren voordat je het hele apparaat begrijpt en onder de knie hebt. Het besturingssysteem op de PS Vita is namelijk nieuw en nog nooit gebruikt op een ander apparaat. Hierdoor kan het zijn dat je af en toe de weg kwijtraakt en enkele dingen niet begrijpt. Voor mij waren dit de savegames op de PS Vita. Ik heb vandaag een nieuwe memory card gekocht en dus wil ik graag me savegames van me oude memory card op de nieuwe hebben, maar hoe werkt dit nu eigenlijk?

Ik heb op mijn PS Vita voornamelijk digitale games staan en dus verwijder ik af en toe wel een game en zet ik er een andere game op. Maar als je een game verwijderd op je PS Vita, dan ben je ook echt alles kwijt. De savegame zit namelijk binnenin de game en dit is geen los bestand zoals op de PlayStation 3. Nu vind ik dit een redelijk aparte zet van Sony, aangezien losse savegames veel beter zijn.

Mensen met fysieke games zullen ook wel merken dat wanneer je een game in je PS Vita stopt, je er meteen een icoon bij krijgt. Dit icoon blijft ook staan als je een PS Vita game er weer uithaalt. Verwijder je alleen dit icoon dan ben je jouw savegame kwijt, gamedata en eventuele andere data. Maar aangezien je niet straks 30 iconen op je PS Vita wilt hebben staan, is het toch wel handig als je af en toe eentje kunt verwijderen.

Nu heb ik de fout al begaan dat ik een icoon verwijderd heb en nu dus me savegame van Modnation Racers kwijt ben. Maar daar heb ik van geleerd, je moet namelijk losse applicaties van je PS Vita opslagen op je PC of Mac via de content manager. Mocht je de content manager nog niet hebben, dan kun je deze hier vinden.

Hoe je PS Vita games losstaand back-uppen

Je kan met de PS Vita een volledige backup maken, hier zitten je games, instellingen en andere data bij in. Dit is alleen niet te doen als je slechts een enkele game wilt back-uppen om er een nieuwe op te zetten. Vandaar dat je applicaties en games los moet gaan opslagen.

Hang je PS Vita als eerste aan je Mac of PC en start de content manager op. Bij voorkeuren kun je vervolgens kiezen waar je jouw PS Vita-bestanden op wilt slaan. Zoals je hieronder bij mij ziet heb ik de folders e.d. geconfigureerd.

Nu start je op de PS Vita je content manager op. Je kiest hier voor PS Vita naar PC in het beginscherm. Vervolgens ga je naar applicaties, Applicaties (PS Vita). Zoals je ziet heb je hier een hele rij staan met alles wat op je PS Vita staat. Je kan bij Applicaties ook kiezen voor PSP en Opgeslagen data van PSP, mocht je dit willen opslaan.

Ook staat het aantal MB bij elke applicatie, dit is hoeveel ruimte het ook op je PC in beslag gaat nemen. Stel ik wil bijvoorbeeld Asphalt: Injection verwijderen van me PS Vita, maar me savegame behouden, dan transfer ik deze naar mijn PC/Mac. Dit doe ik door hier een vinkje voor te zetten en vervolgens te kopiëren.

Het is niet zo dat je een losse savegame van een paar MB op je PC/Mac kan zetten, je moet echt de hele game kopiëren. Dit is inderdaad vrij jammer en ik hoop dat Sony hiervoor nog met een oplossing komt. Als je de game op je PC hebt gezet kun je deze zorgeloos van je PS Vita verwijderen. Mocht je de game nu weer op je PS Vita willen hebben, dan kopieer je deze game vanaf je PC. Hiervoor kies je in het beginscherm PC naar PS Vita en vink je aan wat je wilt.

Op deze manier kun je alles heen en weer zetten op je PC en PS Vita, mocht je niet zo’n grote memory card hebben. Vergeet niet je data te overschrijven als je weer verder bent in de game qua savegame en dergelijke.

Veel succes!