Dat Sony wat games aan het maken is voor de PS Vita, dat is een logische conclusie. De PS Vita kan niet enkel en alleen draaien op games afkomstig van studio’s die exclusief ontwikkelen voor Sony. Third party ondersteuning van ontwikkelaars is net zo belangrijk, de grootste games voor de PS3 zijn immers ook van third party’s. Neem bijvoorbeeld een Call of Duty, Battlefield, Metal Gear Solid, Grand Theft Auto… allemaal franchises die niet van Sony zijn. Het is dan ook van groot belang dat Sony deze ontwikkelaars ook prikkelt om voor de PS Vita games te gaan maken, maar gebeurd dat wel?

Neem bijvoorbeeld het onlangs uitgekomen Angry Birds: Space, een game met een verslavingsfactor die hoger ligt dan welke mobile-game ook. Deze nieuwe Angry Birds was een godsgeschenk geweest voor de PS Vita en mocht eigenlijk absoluut niet ontbreken voor het platform. Het negatieve is alleen waar, de game is niet naar de PS Vita gekomen, althans nog niet. Elk Android-apparaat en iOS-apparaat heeft Angry Birds: Space, maar de PS Vita vist naast de boot.

Dan hebben we nog de nieuwe Epic Mickey 2, die onlangs is aangekondigd. Deze game komt uit op zowel de Wii, PS3, Xbox 360, Nintendo 3DS, PC en Mac. Maar de PS Vita? Nee hoor, in geen verre wegen te bekennen. Dat terwijl een game als Epic Mickey 2 geweldig zou zijn op de PS Vita en wellicht ook nog eens een enorme aanwinst gaat worden voor de 3DS. Elk mogelijk denkbaar platform wordt de game op uitgebracht, maar niet op de PS Vita.

Komen we bij Sonic 4 Episode II, een nieuwe game van Sega die de oude Sonic weer terugbrengt. Deze game gaat uitkomen op de PS3, Xbox 360, iOS, PC, Android  en op Windows Phone 7 platformen. Je raadt het al, ook hier ontbreekt de PS Vita weer in het rijtje. Hoe kan de PS Vita ooit de strijd aangaan met mobiele platformen als daar meer games op uitkomen dan de PS Vita?

Dan hebben we nog vele games die al langer te krijgen zijn op de iOS-apparaten en Android toestellen. Neem bijvoorbeeld een GTA III die te krijgen is voor bijna elke mobiele telefoon en tablet. Of wat dacht je van Mass Effect, die onlangs ook is uitgekomen voor mobiele apparaten. Waarom worden deze games ook niet aangekondigd voor de PS Vita? Desnoods als PSN-titel, de PS Vita kan dit soort games maar al te goed gebruiken.

Sony heeft een geweldig apparaat neergezet met de PS Vita, maar het is heel apart dat third-party ontwikkelaars nog niet zoveel aangekondigd hebben.