http://playsense.nl/plaatjes/img_4aa67c731e3bf.jpg

Het zal je inmiddels vast niet ontschoten zijn, namelijk het nieuws dat je in Modern Warfare 2 als terrorist onschuldige burgers om kan leggen in het winkelcentrum. Laten we er even vanuit gaan dat dit straks daadwerkelijk mogelijk is, alle gelekte beelden waren inmiddels al bewezen als ‘echt’. Maar, eerst even voor de duidelijkheid, ik ben niet iemand die geweld in games ziet als iets wat kinderen aanzet tot het meenemen van een Uzi naar school om vervolgens even huis te houden. Sterker nog, dat is naar mijn idee de grootste bullshit die er bestaat, hoe kan het spelen van Counter Strike een normaal mens nu aanzetten tot het vermoorden van echte personen? Iemand die zoiets doet was gewoon in de eerste instantie al niet helemaal goed wijs.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4a5716213e4db.jpg

Maar om even weer terug te komen op de terrorist uithangen in Modern Warfare 2, waar zijn we in vredesnaam mee bezig? Wordt de game gemaakt voor de Al Qaida-fanboy die eerst in Modern Warfare 2 even kan kijken hoe je zoiets het beste aan kunt pakken? Of werken we serieus aan een goede FPS? Wat voor meerwaarde heeft het in vredesnaam om zo’n missie in de game te stoppen, dat is iets wat ik maar niet kan begrijpen. Nu heb ik al een aantal mensen gehoord die me vroegen “Maar in Grand Theft Auto IV rijdt je toch ook onschuldige mensen over?”. Dan snap je alleen het punt niet, in Grand Theft Auto heb je een bepaalde vibe die je het gevoel geeft dat het gewoon ongecompliceerd vermaak is. Het gaat niet zozeer om het vermoorden van die burgers in het winkelcentrum, dat zijn immers pure pixels, maar juist de achterliggende gedachte waarmee het gebeurd. Welk weldenkend mens heeft in vredesnaam de drang om de terrorist uit te hangen in een game? Waarom hadden ze niet gewoon de burgers terroristen kunnen maken en de rollen op die manier om kunnen keren. Dan had niemand er problemen mee.

Ik denk dat Infinity Ward op het moment gewoon aan het kijken is hoe ver je kan gaan in een game. En deze missie roept toch wel wat gemixte gevoelens bij me op, ik ken verder het verhaal eromheen nog niet maar van wat ik gezien heb, heb ik zoiets van, waarom? Beetje onnodig als je het mij vraagt. Whats next, een game waarin je de pedo uit kan hangen, oh nee wacht dat kan al.

En als het bij mij als hardcore GTA-fan al gemixte gevoelens oproept, wat doet het dan wel niet met de non-gamer? Ik ben haast wel zeker dat iemand zoals de nep-dokter Phill straks een boycot uitroept op de game. En misschien doet onze (letterlijk) grote vriendin Oprah Winfrey ook nog mee. En is het dat allemaal waard? Eén missie die misschien heel die game zo ontzettend veel problemen kan gaan opleveren en dan ook nog eentje waar veel mensen niet eens behoefte aan hebben.

De game heeft al niet goed in het nieuws gestaan, er zijn op het moment al 162866 handtekeningen gezet voor een boycot op de PC-versie. Dit vanwege het niet ondersteunen van dedicated servers. En nu dit nieuws zal de populariteit van de game niet ten goede doen. Het lijkt er haast op dat de enorme hype op Modern Warfare 2 langzamerhand omkeert naar een game die gehaat gaat worden door een hele hoop mensen.