Het lijkt erop dat Sony de PlayStation 4 iets krachtiger heeft gemaakt, zonder hierover te praten. NeoGAF gebruiker DieH@rd ontdekte dit in de changelog van een update voor FMOD, wat audio middleware is. Volgens de changelog, die je onderaan dit bericht ziet, zou de zevende CPU core van de PlayStation 4 nu toegankelijk zijn voor ontwikkelaars.

Voor degenen die het niet weten; de PlayStation 4 heeft acht CPU cores. Twee daarvan werden altijd gereserveerd voor het OS van de console. De andere zes cores waren toegankelijk voor ontwikkelaars om te gebruiken bij het maken van games. Als we de changelog mogen geloven is nu dus ook de zevende core ontgrendeld bij de PlayStation 4 SDK (software development kit), waardoor de console in essentie krachtiger is gemaakt.

Nu is het natuurlijk de vraag wat wij er als consument van gaan merken. Games die op dit moment in ontwikkeling zijn zullen er waarschijnlijk niet van profiteren, omdat de ontwikkeling daarvan gestart is met zes CPU cores. Het kan echter wel zo zijn dat ontwikkelaars in de toekomst er wel gebruik van gaan maken, waardoor er bijvoorbeeld net een hogere of stabielere framerate behaald kan worden.

Overigens willen we wel benadrukken dat het hier voorlopig nog om een gerucht gaat. Over de precieze specificaties van de PlayStation 4 SDK’s is weinig bekend en Sony heeft zelf helemaal niks losgelaten over het wel of niet toegankelijk maken van de zevende CPU core. Het is echter zeker niet ondenkbaar dat Sony deze stap zou nemen. Eerder gaf Microsoft ontwikkelaars namelijk al toegang tot de zevende CPU core van de Xbox One.

Firelight Technologies FMOD Studio API
Detailed Revision History

17/11/15 1.07.03 – Studio API patch release (build 69975)

Features:

LowLevel API – When using System::recordStart the provided FMOD::Sound can now be any channel count, up/down mixing will be performed as necessary.
LowLevel API – Improved performance of convolution reverb effect when wet is 0 or input goes idle.
LowLevel API – PS4 – Added FMOD_THREAD_CORE6 to allow access to the newly unlocked 7th core.