Review: Dreamfall Chapters – Als uitgevers niet mee willen werken, maken sommige ontwikkelaars gebruik van Kickstarter om geld bij elkaar te krijgen voor een nieuw project. Helaas hebben titels die door middel van crowdfunding zijn gemaakt vaak van tevoren al een slechte naam. Dit komt hoofdzakelijk door Mighty No. 9, die uiteindelijk niet bracht wat werd beloofd. Toch zijn er ook spellen die met geld van Kickstarter zijn gemaakt die wel degelijk succesvol zijn, waaronder The Banner Saga en Shovel Knight. Dreamfall Chapters is ook door crowdfunding tot stand gekomen, dus de grote vraag is nu onder welk rijtje deze game valt.

Droomval hoofdstukken

Dreamfall Chapters is een vervolg op The Longest Journey en Dreamfall: The Longest Journey. In de game volg je de perikelen van twee parallelle werelden: een futuristische versie van de aarde en een fantasy-achtige wereld. In beide werelden krijg je de controle over een personage dat elk zijn eigen avonturen beleeft, maar uiteindelijk naar hetzelfde einddoel werken. De twee werelden staan namelijk in contact met de droomwereld, de origine van elke realiteit. Voor een aantal mensen is dit ook een bron van kracht en sommigen willen deze gebruiken voor eigen gewin.

Meer bewegen

Het spel van Red Thread Games kun je het beste vergelijken met een Telltale-titel, maar dan met meer bewegingsvrijheid. Tevens is er een vleugje point-and-click te bespeuren. Zo zal je verschillende puzzels moeten oplossen en op zoek moeten gaan naar bepaalde voorwerpen om verder te komen in het spel. Ook zal je gevonden objecten samen moeten voegen om bepaalde situaties tot een goed einde te brengen. Deze puzzels zitten aardig in elkaar. Het is allemaal niet wereldschokkend en je hebt het waarschijnlijk ook al honderden keren gedaan in andere games, maar het doet wat het doen moet.

Actie, reactie

Buiten het oplossen van puzzels zal je ook zeer regelmatig beslissingen moeten nemen. Deze hebben dan weer invloed op het verhaal. Het leuke van Dreamfall Chapters is dat niet alleen keuzes die je maakt of dingen die je doet gevolgen hebben, maar ook dingen die je juist niet doet. Steel je dus een voorwerp, waarvan je weet dat iemand deze later weer komt ophalen, dan kan je er maar beter voor zorgen dat je na gebruik het desbetreffende voorwerp weer terug legt. Doe je dat niet dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor jou of voor één van je vrienden. Vaak loopt er ook een tijdsbalkje mee, dus moet je onder druk beslissingen nemen. En dan kan het wel eens zijn dat je in paniek iets kiest wat eigenlijk niet de bedoeling was.

Dat is lachen

Dreamfall Chapters lijkt op het eerste gezicht een hele serieuze game, maar er wordt toch aardig gebruik gemaakt van humor. Zo worden er verschillende woordgrapjes gemaakt en je komt een aantal zeer grappige personages tegen. Tevens worden er games op de hak genomen. Zo kent iedereen de lachscene uit Final Fantasy X wel en dat wordt hier nog eens dunnetjes overgedaan. De humor past ook perfect in het geheel en voelt dan ook niet geforceerd aan. Serieuze zaken en grappige momenten lopen heel vloeiend in elkaar over. Dat is heel knap gedaan door de ontwikkelaar, want dat is zeker geen gemakkelijke opgave. Dit komt ook doordat de verschillende personages echt heel goed zijn uitgewerkt en voorzien zijn van prima stemmenwerk.

Neem de tijd

Je zal nu waarschijnlijk het idee krijgen dat Dreamfall Chapters weinig fout kan doen. Helaas is dit niet het geval. Voor alles in de game geldt dat het heel erg wordt uitgesmeerd. Je zal heel wat uurtjes kwijt zijn als je de game wil uitspelen, maar dit had veel korter kunnen zijn. Het verhaal op zich is wel leuk, maar er wordt zo lang over gedaan om dit te vertellen dat de eerste vier hoofdstukken eigenlijk weinig tot geen spanning met zich meebrengen. Het verhaal kabbelt heel rustig door, maar weet nergens de speler te grijpen. Pas bij de vijfde episode wordt er een versnelling bij geschakeld, maar ook hier moet je er niet veel van verwachten. Dit komt ook omdat de game je heel veel vraagt om, soms als kip zonder kop, rond te lopen. Je legt echt heel wat kilometers af in de game. Dit had gemakkelijk met de helft verminderd kunnen worden. Want zoals het spreekwoord zegt: overdaad schaad. En dat is hier zeker het geval.

Detective

Ook de puzzels kunnen af en toe flink wat tijd in beslag nemen. Dit komt doordat het soms heel onduidelijk is waar je naartoe moet of wat je nu precies moet vinden. Zo word je op een gegeven moment gevraagd om naar een plek te gaan die overzicht biedt op een bepaald gedeelte van een dorp. Ga je daar zoeken, dan vind je helemaal niets. De desbetreffende plek is namelijk in een heel ander deel van het dorp te vinden. Ook moet je regelmatig naar voorwerpen op zoek die zo goed zijn verstopt, dat je de gehele omgeving als een ware detective moet uitkammen. En zelfs dan kan je er nog overheen kijken. Dit houdt het spel heel erg op en daardoor kan het erg frustrerend worden.

Wat ook een beetje tot frustratie kan leiden is als je de vorige delen in de serie niet hebt gespeeld. Het verhaal zal je de eerste helft van de game niet helemaal goed kunnen volgen. Het komt regelmatig voor dat er wordt verwezen naar de eerdere avonturen. Je komt op een gegeven moment zelfs een puzzel tegen die je onmogelijk in één keer kan oplossen als je de eerdere games niet hebt gespeeld. Deze vraagt namelijk om kennis van wat er zich heeft afgespeeld in de voorgangers van Dreamfall Chapters. Je komt hier uiteindelijk wel uit, maar leuk is anders.

Conclusie

Dreamfall Chapters had een hele goede game kunnen zijn, maar een aantal factoren zorgen er voor dat dit de kop wordt ingedrukt. Het verhaal en de puzzels zelf zijn goed en de game heeft hele sterke personages. De dialogen die worden gevoerd zijn ook nog eens goed uitgewerkt en zijn regelmatig ook erg grappig. Daar staat tegenover dat alles heel erg wordt uitgerekt, zelfs tot vervelends toe. Je zult kilometers moeten lopen en soms als een havik moeten zoeken om objecten te vinden. Tevens zullen gamers die de voorgangers van Dreamfall Chapters niet hebben gespeeld een stuk meer moeite hebben om het verhaal te volgen. Je zult dus heel veel geduld moeten opbrengen om volop te kunnen genieten van de game, maar het spel doet er alles aan om dit op de proef te stellen.

Pluspunten

  • Regelmatig grappige dialogen
  • Goed verhaal
  • Prima voice-acting
  • Sterke personages
  • Aantal games worden succesvol op de hak genomen

Minpunten

  • Het spelen van voorgangers is een pré
  • Alles wordt tot soms vervelends toe uitgesmeerd
  • Veel te veel momenten dat je moet lopen
  • Puzzels niet altijd duidelijk

6.0