Review: Smart As – Het is alweer enkele jaren geleden dat Doctor Kawashima’s Brain Training wereldwijd een ontzettend grote hit werd. Deze game was destijds te spelen op de Nintendo DS en boodt iedereen de mogelijkheid om zijn/haar hersenen eens te testen en je breinleeftijd te verlagen. Een nieuwe handheld betekent nieuwe kansen en bijgevolg verschijnt er ook een braintrainer voor de PlayStation Vita. Het concept van de game is vrij duidelijk en de PS Vita biedt zat mogelijkheden. De vraag is nu natuurlijk of de game ook gebruik maakt van deze mogelijkheden en of het allemaal naar behoren werkt. We gaan alle aspecten van de game eens haarfijn behandelen in deze review.

Vreemde mannetjes

Wanneer je de game voor het eerst opstart, krijg je gelijk te maken met twee vreemde mannetjes, een rode en een blauwe. Beiden zijn eigenlijk hele simpele ‘mens-erger-je-niet’ pionnetjes en deze leiden je als het ware door het begin van het spel heen. Je duikt min of meer gelijk in de dagelijkse hersentraining.

In de dagelijkse hersentraining krijg je vier verschillende opdrachten (mini-games) voor je kiezen. Deze vier opdrachten hebben allemaal te maken met een ander deel van de hersenen, namelijk taal, logica, observatie en rekenen. Nadat men de vier opdrachten heeft voltooid, komt er voor ieder deel van de hersens een bepaald percentage naar voren. Uit deze percentages komt uiteindelijk een gemiddeld percentage en aan jou is daarna de taak om je percentage op te schroeven en zo je hersens te versterken. Persoonlijk begon ik met een hersenpercentage van 62% en dit heb ik al weten op te schroeven tot 73%. De huidige nummer één van de wereld bezit een indrukwekkend percentage van 89%.

Nadat je je percentage hebt ontvangen is er tevens de mogelijkheid om je score te delen via Social Media. Je kan een tweet plaatsen vanuit de game op Twitter, maar ook een bericht op je tijdlijn posten op Facebook. Nadat je het Social Media gebeuren hebt gehad – wat niet verplicht is – kom je in het hoofdmenu terecht. Van hieruit kan je verschillende kanten op, zoals naar eigen wil enkele mini-games spelen, de leaderboards bekijken en de vooruitgang van je hersenpercentages in het oog houden.

Een nadeel aan de game is dat je maar één personage kan creëren. Als jij dus iemand anders de test wil laten spelen, dan zal deze persoon dit op jouw account moeten doen. De kans is dan ook bestaande dat deze persoon bijvoorbeeld veel slechter scoort dan jijzelf en jouw gemiddelde omlaag haalt. Het was daarom wel handig geweest om de mogelijkheid te bieden om meerdere personages te maken, zodat er meerdere mensen tegelijk van Smart As… kunnen genieten op één PS Vita.

Vijf minuten per dag

Net als Dr. Kawashima’s Brain Training voor de Nintendo DS is ook Smart As… een game die je maximaal een minuut of vijf per dag speelt. Af en toe kan je deze tijd een keer opschroeven naar tien minuten, bijvoorbeeld door nog eventjes wat extra oefeningetjes te doen zodat je de volgende dag paraat bent voor de nieuwe test.

De eerste paar dagen, bij het opstarten van de game, heeft de game wat vragen voor je. Een voorbeeld hiervan is je lievelingsmuziek en dan krijg je de keuze tussen rock en dance. Doordat er steeds meer vragen bijkomen, onderscheid je jezelf ook nog eens in bepaalde klassen en kan je hierdoor opnieuw onderlinge scores vergelijken in de leaderboards.

Ondanks dat de game dagelijks geen lange speelduur heeft, bouw je toch een flinke tijd op na een poosje. Het is natuurlijk de bedoeling om dagelijks de hersentest te doen en over een langere tijd zal je zien dat, ondanks de korte sessies, je hersens toch aanzienlijk beter worden.

Besturing

Over het algemeen is de besturing van de game zeer lekker. De game maakt veelal gebruik van de touchscreen functie en af en toe wordt ook de rear touchpad erbij betrokken. Je bent vaak aan het schuiven met bubbels en blokken, aan het tikken op de juiste antwoorden en aan het tekenen van de juiste letters en cijfers.

Over dit laatste aspect heb ik wel een kleine aanmerking, want af en toe pakt de game simpelweg niet de letter of cijfer die jij tekent. Dit kan natuurlijk liggen aan mijn handschrift, maar naar mijn weten is dit prima in orde. Een kleine kalibratiepatch zou wonderen kunnen doen en dat kan je weer heel wat seconden schelen op de test.

Online

Smart As… is niet zozeer een game die online te spelen valt en laten we eerlijk zijn, dat heeft de game ook helemaal niet nodig. Wel zijn er leaderboards toegevoegd in de game. Deze leaderboards geven de gamer de mogelijkheid om zijn/haar scores te vergelijken met wie dan ook over heel de wereld. Je kan de scores geheel naar eigen keuze filteren. Wil je de scores zien van een bepaalde game op een bepaald niveau? Wil je de totaalscore van iemand bekijken? Of wil je gewoon kijken wie van je vrienden of wie in jouw woonplaats simpelweg de slimste hersens heeft? Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het wel filteren en dat maakt deze leaderboards vrij uniek.

Graphics + Geluid

Op de graphics valt weinig aan te merken in mijn ogen. De game ziet er scherp uit en de besturing werkt op een paar minuscule details na zeer goed. De game draait op de Unreal Engine III en deze komt prima tot zijn recht op de PS Vita.

Op het gebied van audio heb ik wel wat irritante opmerkingen, want werkelijk waar, wat was de Nederlandse voice-over verschrikkelijk in deze game. Zinnen die in het Engels al nergens op slaan zijn klakkeloos vertaald naar het Nederlands, waardoor deze gewoon nog erger overkwamen. Een voorbeeld hiervan is: “Je bent een ninja met hersenen uit de toekomst”.

Buiten de rare uitspraken van de voice-over is er nog een aanmerking die ik graag zou willen maken. Op de achtergrond van de game draait continue hetzelfde melodietje en dit werkt na een poosje wel op de zenuwen. Er had wel een wat uitgebreidere soundtrack in de game mogen zitten, zodat er tenminste wat variatie ontstaat in de game.

Conclusie

Al met al is Smart As… een zeer leuke game geworden die zich prima kan meten met Dr. Kawashima’s Brain Training. Ondanks het feit dat er een verschrikkelijke voice-over is, een op de zenuwen werkend achtergrondmelodietje en de mogelijkheid om maar met één account te spelen, is de game in mijn ogen aardig geslaagd. De mini-games zijn leuk, de besturing is op enkele minuscule dingen na uitstekend en de uitgebreide leaderboards zorgen voor veel weetjes over andere Smart As… spelers. Tel hierbij op dat je dagelijks een test kan doen en dat je zo je hersens ook nog eens traint en je hebt een leuke game die je wel een aardige poos kan vermaken.

Pluspunten

  • Dagelijkse hersentraining
  • Zeer uitgebreide leaderboards
  • Grafisch prima
  • Besturing bijna perfect…

Minpunten

  • …met hier en daar wat kalibratiefoutjes
  • Verschrikkelijke voice-over
  • Irritant achtergrondmelodietje
  • Maar één persoon per PS Vita