Column: De kracht van de Collector’s Edition – Er zijn genoeg games van vroeger die we kunnen bestempelen als “Collector’s Items” op zich. Je ziet overal websites die hun SNES of PSX games in fabrieksseal aanbieden voor honderden euro’s – en het wordt er nog aan uitgegeven ook! De echte verzamelaar let niet op het prijskaartje, maar hoe vet het zou zijn om dat hebbeding in zijn bezit te hebben. Het wordt gezien als een statussymbool. Wat de game zelf te bieden had was (en is) belangrijk, maar tegenwoordig worden consumenten ook nog door andere factoren in de verleiding gebracht om een game aan te schaffen, namelijk: wat zit er allemaal bij?

Consumenten vragen steeds meer van uitgevers als het gaat om extra content. Niet alleen digitale extra’s – iets wat uitgevers er toch regelmatig bij ‘schenken’ – maar ook fysieke items warmen gamers graag op voor de koop. Dit varieert van kleine extraatjes tot een complete doos bomvol spulletjes die de verzamelaar maar al te graag in zijn bezit heeft. Regelmatig betaal je hier dan extra voor, maar dat mag de pret niet drukken. Zo heb ik gewoon specifieke franchises waar ik niet eens kijk naar de content in een Special, Collector’s of Limited Edition. Wat het ook is en welke prijs het ook draagt – ik zal en moet het hebben. Natuurlijk is er altijd een baas boven baas, want de ene CE vind ik vetter dan de andere. Zo ben ik erg trots op mijn CE van Final Fantasy XIII-2 en ook die van Fallout: New Vegas verdient een ereplekje in mijn kast. De CE’s die echter nog het meest prominent aanwezig zijn in mijn huiskamer zijn de verschillende uitgaves van Assassin’s Creed.

Van de eerste Assassin’s Creed in 2007 tot Revelations vorig jaar: de kast in mijn huiskamer straalt door de inhoud. Ook de Freedom Edition van Assassin’s Creed III zal binnenkort voor plek tekort gaan zorgen, want wat ik zo enorm vet vind aan de CE’s van bijvoorbeeld Ubisoft is dat er regelmatig een figurine bij zit. Natuurlijk is de exclusieve DLC ook mooi meegenomen, maar met enige regelmaat wordt die later ook nog los beschikbaar gesteld. De figurines daarentegen, die verdwijnen langzaam maar zeker van de radar van elke Nederlandse retailer en voor je het weet heb je spijt dat je niet voor die Collector’s Edition bent gegaan toen je nog de kans had. Tenzij je er niets om geeft een gebruikte te kopen die in iemand anders zijn kamer gestaan heeft en waarschijnlijk bij lange na niet zo goed is bijgehouden als wanneer die bij jou in je huiskamer zou staan. Maar als dat het geval is ben je geen échte verzamelaar – die zijn zuinig op hun spullen.

Ik heb na het mislopen van de Collector’s Edition van Fallout 3 op de harde manier geleerd dat gelimiteerde oplage vaak ook écht gelimiteerd betekend. Nog altijd ben ik op zoek naar een onbeschadigde Vault Tec broodtrommel en bobblehead. Om het af te maken koop ik ook altijd de hardcover guide bij een game, maar ook de Pre-War Edition guide van Fallout 3 zal ik niet gauw rijk zijn. Ik denk daarom ook dat de kracht van de Collector’s Edition vaak in de beschikbaarheid ligt, zodat je met reden trots kan zijn op het feit dat jij zo’n felbegeerde editie in je bezit hebt. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om de game, maar het maakt de collectie toch wel extra compleet om maar meteen ook alles te hebben.