De laatste dagen is de PlayStation 4 weer volop in het nieuws en met een naderende E3 kan 2013 weleens een erg interessant jaar gaan worden. De CES is net afgelopen en hoewel deze beurs niet direct met games te maken heeft, levert dit wel nieuwe geruchten en verwachtingen rondom Sony’s nieuwe console op. Naast geruchten over een moment van aankondiging komt Colin Sebastian, analist bij Baird Equity Research, met het bericht dat de nieuwe consoles rond de $400 gaan kosten.

Met nieuwe consoles bedoelen we de PlayStation 4 en de nieuwe Xbox en Sebastian komt tot deze conclusie naar aanleiding van verschillende meetings met diverse partijen op de CES vorige week. Hij constateert ook dat Sony en Microsoft bereid zijn de console tegen een groter verlies te verkopen om zo alsnog de consumenten aan te spreken. De consolemarkt is op dit moment immers niet meer zoals het vroeger was en daarom zullen de consolemakers zich hierop moeten aanpassen.

Wel zullen de consoles bestaan uit ‘high-end’ PC componenten gezamenlijk met fysieke en digitale distributiemodellen, geavanceerde voice-control, motion-sensing en uitgebreide multimedia mogelijkheden. Wat ook meetelt is dat de productiekosten van de nieuwe consoles lager zullen liggen dan bij elke andere eerder verschenen console en de manier van distributie verandert natuurlijk. Zo zijn er flexibele business modellen (free-to-play, lidmaatschappen en meer) en daarbij komt ook nog dat de architectuur van de consoles waarschijnlijk gemakkelijker is om online services omheen te bouwen.

Of dit allemaal klopt is wederom een geval van afwachten, maar een prijspunt op $400 klinkt erg aantrekkelijk – hoewel het dollar teken in Europa wellicht omgeruild wordt voor een euro teken.