http://playsense.nl/images/file/img_50fc9bb9af9ed.jpg

De PlayStation 3 heeft zich langere tijd gefocust op het feit dat je games enkel kan spelen met een controller, maar de PlayStation Move veranderde dit al snel. Het handzame apparaat werd ook door ons goed ontvangen maar eigenlijk ook weer snel vergeten. Het principe was ons al bekend door de Wii en tegen de tijd dat de PlayStation Move uitkwam waren veel mensen eigenlijk al moe van het rondslingeren met een controller.

Ook bij de WiiU zie je dat Nintendo met de nieuwe games afgestapt is van deze manier van besturing omdat mensen het eigenlijk wel gezien hebben. Wij gamers zijn namelijk best wel gewoontedieren, we staan namelijk wel open voor techniek die de spelervaring verbeterd, zolang het maar niet veranderd. Neem bijvoorbeeld het onderstaande filmpje van een nieuwe techniek waar Microsoft mee bezig is als soort van nieuwe Kinect.

Zoals je ziet wordt hier eigenlijk niets gedaan aan de manier waarop we een game spelen, maar verbeteren ze de ervaring die al bestaat. Ikzelf ben dan ook overtuigd dat het veel belangrijker is voor bedrijven als Sony en Microsoft om de focus te blijven leggen op het verbeteren van de spelervaring en niet de verandering. Als je het mij vraagt, zou ik de PlayStation Move dan ook geen toekomst geven vol glorie, alhoewel ik het wel zie blijven bestaan. Het is immers optioneel en leuk voor de mensen die er wel van genieten.

Als we dan ook een trend mogen voorspellen zal ik mijn geld zetten op het feit dat we met de next-gen veel nieuwe technieken gaan zien die onze spelervaring zullen verbeteren. Het feit dat we TV’s krijgen met OLED en 4K-resoluties is al een beetje de introductie hiervan. Ook 3D was al een poging tot verbetering, alhoewel dit niet de meest geweldige was is het toch weer een kleine stap in de goede ricthing geweest.

De dagen van accessoires die het spelen veranderen en niet verbeteren is geweest. Zelfs de WiiU Gamepad is eigenlijk meer een toevoeging om het te verbeteren dan te veranderen. Zo werkt Remote Play hier vlekkeloos op en kun je gewoon lekker zonder je TV aan te hebben een game spelen, oftewel verbetering en niet zozeer verandering.