http://playsense.nl/images/file/img_510bdb5e455aa.jpg

Gisteren was een dag bomvol nieuws, zo hadden we Killzone: Mercenary, GTA V, Battlefield 4 en nog veel meer interessante berichten. We hadden dan ook een lange dag achter de rug en toen we goed en wel klaar waren met alles kwam daar opeens, aan het eind van de dag, het grootste nieuws van allemaal. Sony kondigde namelijk plots een persconferentie aan voor 20 februari. Dit ging alleen niet zo bescheiden met alleen een invite richting grote media, maar dit werd redelijk groots gedaan. Zo werd er een website online gezet en een teaser video vrijgegeven waarin Sony duidelijk maakt dat 20 februari de dag is waarop je de toekomst van PlayStation gaat zien.

Uiteraard is Sony niet van gisteren en weten zij ook wel dat de community met smart zit te wachten op een PlayStation 4. Elke game die uitgesteld wordt of nu wordt aangekondigd worden vraagtekens bijgezet, zal het namelijk nu een next-game worden of een current-gen? Neem bijvoorbeeld Battlefield 4, deze werd uitgesteld naar 2014. Iets wat ons doet vermoeden dat het wellicht een titel gaat worden voor de next-gen consoles en we eigenlijk stiekem wel bijna zeker weten. Sony merkt dit ook en weet wat voor sfeer er nu heerst rondom nieuwe consoles, zo gaven ze zelf ook al toe dat PlayStation Plus gewoon naar de nieuwe PlayStation-console(s) komt.

Deze sfeer betekent dat je goed om moet gaan met je communicatie richting je community en trouwe klanten. Sony weet namelijk heus wel dat wanneer ze met dit soort grootse aankondigingen van een persconferentie komen; ze wel zullen moeten presteren. Als de persconferentie van 20 februari daadwerkelijk enkel en alleen draait om games en geen PS4, dan heerst er een enorme teleurstelling. Onterecht? Natuurlijk, want Sony mag zelf weten wat ze aankondigen, maar zo werkt het wel. Dit is dan ook waarom bijna iedereen wel zeker is van een PS4-launch, je gaat namelijk niet voor het vertonen van wat games op dit moment en op deze manier een persconferentie aankondigen. Als het om games ging hadden ze wel wat anders gecommuniceerd in de trend van bijvoorbeeld “Come see our line-up” of “Come see the next big games” of wat dan ook. Dan te bedenken dat er op dit moment een persevenement voor de games aan de gang is in Los Angeles.

http://playsense.nl/images/file/img_510be11b334b9.jpg

Uiteraard heb je mensen die de uitspraak van Kaz Hirai erbij halen dat Sony niet de eerste zal zijn met onthullen van de PS4. Kaz Hirai heeft het hier alleen echt specifiek over de specificaties, maar wie zegt dat je een PS4 moet onthullen samen met de specificaties? We mogen toch aannemen dat er inmiddels veel games in ontwikkeling zijn voor de PS4 en dat het apparaat een aantal interessante features te bieden heeft. Het lijkt me dan ook geen probleem om meer dan een 2 uur persconferentie te vullen met het laten zien van de mogelijkheden van de PS4. Dit alles kan gerust zonder concrete informatie wat er nu precies in de PS4 zit. Het onthullen van specificaties daarentegen, dat kan nog prima na de onthulling van de nieuwe Xbox. Maar laten we ook het meest voor de hand liggende niet vergeten, misschien zei Kaz Hirai dit wel om Microsoft op het verkeerde spoor te zetten, je weet het niet.

Dat de focus 20 februari dus vooral op de PS4 zal gaan liggen, dat is iets wat je echt wel mag gaan verwachten. Blijkt het geen PS4 te zijn? Dan zal de teleurstelling groot zijn en alhoewel menigeen het zal begrijpen, het merendeel zal er toch over struikelen. We verwachten alleen dat Sony tijdens de persconferentie ook voornamelijk de PS Vita erbij zal gaan betrekken. De connectiviteit tussen de PS Vita en PS4 zal een belangrijke rol moeten gaan spelen. Het zal er niet alleen voor zorgen dat de PS4 interessanter wordt maar ook de PS Vita, die toch nog wel moeite heeft om als een zoet broodje over de toonbank te gaan.

http://playsense.nl/images/file/img_510be1a12dc6e.jpgUiteraard zal support voor de PS3 ook nog wel even blijven, met name omdat er dit jaar nog behoorlijk wat titels voor uitkomen. Dat laatste kan er alleen voor zorgen dat de PS4 een succes of een nachtmerrie wordt. De belangrijkheid van ‘backwards compatibility’ is nu zoveel van meer van belang dan dat dit bij de PS2 was. De sprong van current-gen naar next-gen is namelijk lang niet zo groot als die in 2007 was met de PS3. Titels als The Last of Us zien er nog steeds fantastisch uit en ook GTA V zal gewoon nog bloedmooi zijn. Dit moet speelbaar worden op de PS4, het moet, Sony heeft hierin geen keus.

Mensen die beweren dat ze alleen geen ‘oude games’ hoeven te spelen op hun PS4 en dat ze wel lekker aan de slag gaan met nieuwe titels, geloof me dit heb je mis. Er zullen niet meteen vanaf start een hele berg aan games beschikbaar zijn en je wilt al helemaal niet een PS3 en PS4 in je woonkamer, dit wil je in één. De mogelijkheid om gewoon straks The Last of Us of GTA V in je PS4 te stoppen moet er gewoon zijn, als dit niet zo is dan kan de PS4 echt een hele grote flop worden.

In een notendop wordt 20 februari dus een dag die de toekomst van PlayStation echt in beeld gaat brengen. Maakt Sony de juiste keuzes, dan wordt de PS4 een console die iedereen de Xbox doet vergeten of wordt het een teleurstelling? We zullen het zien.