Review: Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 – Ultimate Ninja Storm 3, een nieuwe Naruto game waar de fans al maanden lang naar uitkeken. Het tweede deel van de game is alweer verouderd en stamt uit het najaar van 2010. Ontwikkelaar CyberConnect2 heeft in mijn ogen daarom genoeg tijd gehad om een puik vervolg te ontwikkelen en neer te zetten, aangezien het voorgaande deel bij ons destijds een mooie acht wist te behalen. Gaat deel drie het tweede deel overtreffen, of valt het uiteindelijk allemaal vies tegen? Daar ga jij nu achter komen in deze review!

Ultimate Adventure

Naast dat de game een proloog kent zul je tijdens het spelen het verhaal gaan beleven dat verder gaat na het verhaal van het tweede deel. In grote lijnen is de opzet hetzelfde, alleen zitten er nu nog meer verschillende personages in de game. In totaal zijn er zo’n 80 verschillende personages en dat is een flinke uitbreiding op het tweede deel, waarin er ‘slechts’ 44 zaten. Deze personages zul je natuurlijk vrij moeten spelen en dat zul je in de Ultimate Adventure modus gaan beleven.

Om het verhaal nog even in een notendop uit te leggen: het gaat over de ‘Fourth Shinobi World War’, beter bekend als de vierde wereldoorlog tussen de ninja’s. Deze is begonnen door Madara, omdat de Five Kage weigerden om de Eight-Tales (Killer Bee) en de Nine-Tailes (Naruto) te overhandigen aan hem. De oorlog is begonnen en nu is het aan jou de taak om Killer Bee en Naruto in veiligheid te brengen voor deze duistere vijanden.

Het verhaal wordt verteld van begin tot eind en gaandeweg neem jij de besturing over veel verschillende personages in het verhaal. Grotendeels ben je als speler aan het kijken, want de game is in mijn ogen als het ware meer een soort film geworden. Je kijkt soms naar ellenlange cut-scenes die soms wel 15 á 20 minuten in beslag nemen! In de tussentijd mag jij af en toe eventjes rondlopen op bepaalde plekken en hier en daar zul je aan het vechten raken om vervolgens weer naar een cut-scene te kijken. De fan zal dit ongetwijfeld helemaal top vinden, maar voor de nieuwkomer is dit misschien iets teveel van het goede. Wanneer ik naar zulke lange cut-scenes wil kijken, kan ik immers net zo goed de hele serie in één keer gaan kijken, nietwaar? Deze hadden van mij dus wel een stuk korter gemogen met een grotere rol voor de heuse gevechten, want een potje lekker knokken met talloze skills, daar zeg ik geen nee tegen!

Een ander punt van kritiek zijn de lange wachttijden. Tussen de cut-scenes door en de kleine stukjes die je af en toe moet lopen, moet je steeds opnieuw de wereld laden. Ook moet ieder gevecht helemaal ingeladen worden, waardoor je gewoon zeer veel tijd kwijt bent aan niks doen in deze game. Je koopt toch een game om te spelen? Voor de rest is de gameplayduur van de Ultimate Adventure modus wel zeer lang, maar dit komt vooral door de, jawel, 20 uur(!) aan cut-scenes. Met de gehele game, en zeker als je alles gaat verzamelen, zul je ruimschoots de 50 uur gaan halen en dat is niet mis.

Gameplay

Op de daadwerkelijke gameplay zelf heb ik weinig aan te merken. Er zijn talloze opties om toe te passen bij ieder personage en deze kent ook zo weer zijn of haar eigen ‘Finishing Jutsu Move’.  Hiermee slacht je je tegenstander op het laatste moment op een originele manier af. Dit valt te vergelijken met de ‘Finish Him’ moves die we kennen van de Mortal Kombat franchise.

Voor de rest is het tijdens de gevechten wel veel button bashen en hopen op het beste. Door middel van de L1 en R2 toetsen is het in enkele gevechten mogelijk om ‘Support Characters’ op te roepen. Dit zijn personages die met jouw meelopen op dat moment en die kan je eens in de 30 seconden oproepen om je uit benarde situaties te helpen. Deze ‘Support Characters’ hebben echter ook hun eigen levensbalken, dus zij kunnen ook uitgeschakeld worden, waardoor je ze niet meer op kan roepen.

Multiplayer

Vooraleer je je eindelijk door de Ultimate Adventure modus hebt geschopt en geslagen, is het natuurlijk mogelijk om je te gaan vermaken met de vele vrijgespeelde personages. Dit kan zowel online als offline. Offline kan je het tegen bijvoorbeeld je vrienden opnemen gezamenlijk op de bank. Ook kun je aan één van de vele toernooien meedoen om geld te verzamelen voor nieuwe outfits en dergelijke in de shop.

In de online modus is er wel genoeg vermaak te vinden, aangezien er genoeg mensen online zijn om snel een game te vinden en te spelen. Je kan zowel gewone matches spelen zonder klassement, maar wanneer je er helemaal klaar voor bent kan je ranked matches gaan spelen en jezelf bewijzen bij de echte mannen! Tegelijkertijd zijn er ook toernooien waar je online aan mee kunt doen en is het mogelijk om je eigen ‘Ninja Info Card’ samen te stellen. Hierop kan jij je eigen plaatje veranderen uit één van de ruim 400 vrij te spelen ‘Card Images’. Hieraan kan je ook nog een titel toevoegen en daar zijn er exact 1000 van vrij te spelen!

Grafisch

De game is van zichzelf niet lelijk te noemen, maar op het grafisch werkende vlak valt er nog genoeg te verbeteren. Zo staan de personages tijdens de cut-scenes zo goed als altijd stil, tenzij ze aan het praten zijn. Tegelijkertijd zie je nog veel kartelige randjes en pixels bij de textures van de personages en dat kan anno 2013 echt niet meer! Voor de rest is gewoon de animatie sfeer van de oorspronkelijke animé aangehouden en dat zorgt wel weer voor dat echte Naruto gevoel.

Sound

De soundtrack van de game bestaat uit veel Japanse nummers en bekende tunes uit de serie van de game. Hierdoor blijft de oude vertrouwde sfeer behouden en de game komt natuurlijk helemaal tot zijn recht wanneer je de audio op Japans zet. In het begin had ik deze eventjes op Engels staan – dit was standaard – en gelijk ergerde ik mij aan het feit dat hierdoor de stemmen nooit te nimmer synchroon liep met de monden van de personages. Eenmaal veranderd in het Japans was dit weer helemaal perfect en een niet Japans gedubde Anime is uiteraard een no-go.

Conclusie:

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 is ongetwijfeld een must-have voor iedere Naruto fan, maar voor de mensen die er wat minder mee bekend zijn is het een game die wellicht te overwegen valt als je kunt leven met de kritiekpunten. Het aantal speelbare personages in verhouding tot het vorige deel is bijna verdubbeld tot aan 80 en dankzij de lange verhaallijn en vrij te spelen items is er genoeg te doen. Ook in de multiplayer is er genoeg vermaak te vinden met onder andere toernooien en normale matches. De mindere vlakken van de game zijn de ellenlange cut-scenes, lange wachttijden en grafische achterstand op bepaalde punten. De echte fan zal hier waarschijnlijk niet veel van merken en kan deze game dan ook gewoon in huis halen.

Pluspunten

  • 80 speelbare personages
  • Alles verzamelen in de verhaallijn kost 50 uur
  • Vermakelijke multiplayer
  • Heerlijke Japanse soundtrack
  • Japanse synchronisatie blijft ook top

Minpunten

  • Cut-scenes van soms wel 20 minuten!
  • Lange wachttijden tussendoor
  • Textures vertonen lelijke randjes en pixels
  • Af en toe teveel random button bashen