http://playsense.nl/images/file/img_519bb9eee5755.jpg

Column – Een ‘haat’-artikel over de Xbox One op een PlayStation-website, ik hoor het je denken. Maar geef me de kans om mijn uitspraak te onderbouwen. Zojuist hield Microsoft haar persconferentie en hier heeft men de gloednieuwe Xbox getoond en deze zal de Xbox One gaan heten. De makkelijkste punten om deze nieuwe Xbox aan te vallen zijn de naam, hoe groot de doos is en hoe saai de presentatie was. Enfin, dat gaan we allemaal niet doen, maar laten we weleens inhoudelijk gaan kijken wat dit nieuwe apparaat nu precies kan.

De focus van Microsoft lag overduidelijk op het feit dat men een all-in-one entertainment apparaat wilt gaan aanbieden die de huiskamer naar het volgende niveau brengt. De focus lag niet eens zozeer op games tijdens de presentatie, maar meer op wat de console allemaal kan. Men demonstreerde hoe je naadloos kunt switchen tussen Live TV en games, hoe de Xbox het enige apparaat zal zijn in je huiskamer wat er toedoet enzovoorts. Maar daar hebben we meteen al het eerste addertje onder het gras, of eigenlijk meerdere…

Ten eerste kun je er vanuit gaan dat deze feature niet zo gaat werken als tijdens de presentatie, althans niet in Europa. Als je dacht dat je ook nog eens je receiver voor de TV weg kon gooien heb je het mis, je hebt nog altijd die grote bak nodig om TV op je Xbox One te kunnen kijken. Het vervangt niet de UPC Horizon, het is gewoon nog een extra apparaat. Een extra apparaat die dingen doet die andere apparaten al kunnen.

Xbox One PR: “At launch, Live TV will require a supported receiver device with HDMI output (sold separately).”

Er zijn zoveel apparaten die proberen media in je huiskamer te brengen en er zijn zelfs TV’s die het al kunnen. Skypen met je Xbox? Samsung Smart TV’s bieden deze opties al heel lang en er zijn zelfs al TV’s met ingebouwde camera. Zonder apparaten, zonder extra kabels; het zit al in je TV. Een aparte ‘Live TV’-receiver in je AV-meubel? Ook al niet meer nodig, we hebben CI+. Wil je alleen Live TV op je Xbox One, dan heb je een losse receiver nodig; dus daar kan nog eens een apparaat bij. Oh en Kinect moet ook altijd aangesloten zijn, heb je de ruimte nog?

Microsoft heeft hier iets gebouwd waar eigenlijk al heel veel bedrijven mee bezig zijn. Google werkt aan Google TV, Apple werkt ongetwijfeld aan een nieuwe Apple TV en laten we eerlijk zijn; dit zijn bedrijven die weten wat ze doen op software gebied. Microsoft ook, maar bij namen als Google en Apple heb ik toch wat meer vertrouwen als het om de toekomst van TV gaat. Microsoft is absoluut de eerste en het resultaat ziet er goed uit, maar ze zijn verre van de laatste die dit gaan doen.

http://playsense.nl/images/file/img_519bbe59c117a.jpg

Het feit dat men dit allemaal in een console gebouwd heeft baart me dan ook zorgen; ligt het aan mij of heb ik toch liever zulke features in mijn TV zitten of desnoods een klein los apparaat? Techniek op dit gebied zal de komende jaren enorm vooruitgaan en elk groot bedrijf kan niet wachten om de TV naar het volgende niveau te brengen. Kabelbedrijven, tech bedrijven, start-ups; iedereen is ermee bezig.

Dat je statistieken en informatie op kan vragen, on-screen, via de Xbox One tijdens een NBA-, NFL- of UFC-match is leuk. Maar voor ons in Europa ten eerste niet interessant en ten tweede is een tablet al een perfecte tweede scherm. Een tablet of telefoon is juist een apparaat die ervoor zorgt dat het beeld op je TV ‘vrij’ blijft van dit soort informatie. Kan persoonlijk zijn, maar het is toch iets om over na te denken.

Xbox One zal tevens niet backwards compatible zijn, hier kan ik als PS4-fan moeilijk over struikelen; maar ook daarbij vind ik het enorm irritant. Sony gaat dan PS3-games streamen via de cloud wat het nog enigszins dragelijk maakt. Ik hoop voor Microsoft dat men hetzelfde gaat doen met de Xbox One voor Xbox 360 games.

De Xbox One is wellicht een leuk apparaat, maar mijn gevoel is dat men te ver vooruit loopt terwijl ze nog struikelen over het verleden. De Xbox One heeft nog steeds andere apparaten nodig om volledig te kunnen functioneren en er wordt een probleem opgelost die er niet is. Alles wat de Xbox One nu kan, konden we al en het is mij niet helemaal duidelijk wat men probeert te doen. Het maakt geen enorme stappen vooruit op TV-gebied terwijl het wel een hele grote focus van ze is.

http://playsense.nl/images/file/img_519bbe93cf8e9.jpg

Waarom zoiets integreren in een console als de techniek zo snel gaat? Over een jaar kan er wel een apparaat uitkomen die geen IR. blasters of DVR’s nodig heeft om te kunnen functioneren. Sterker nog, Boxee TV doet wat Microsoft met de Xbox One doet en dan vandaag de dag al, zonder DVR. Het is dus niets nieuws en niets meer dan een gimmick, waarom niet gewoon je blijven focussen op games? De Xbox One is door mijn ogen allesbehalve interessant, voor nu. Ik ben erg benieuwd wat men op E3 gaat brengen, want dit is ver en dan ook echt ver beneden mijn verwachtingen. Ik heb absoluut veel affiniteit met PlayStation, maar ben ook nog altijd een tech liefhebber en vanuit dat opzicht vind ik dit een teleurstelling.