Het Nostalgie Kwartier: Oddworld – Oddworld is een 2D platformer die helaas niet bij iedere gamer bekend in de oren zal klinken. In algemene zin is het namelijk niet de grootste naam en eerlijk gezegd ook niet de franchise gebleven die we van vroeger kennen. Waar de game namelijk eerst als 2D platformer uitgebracht werd voor de PlayStation 1, is de reeks uitgegroeid naar een volwaardige 3D-game.

De laatste game stond bekend onder de naam Oddworld: Stranger’s Wrath en deze heeft laatst nog zijn intrede weten te maken op de PS Vita als HD remake, na eerder te zijn verschenen op de PlayStation 3. Persoonlijk vond ik dit deel wat minder om de reden dat ik opgegroeid ben met de oude vertrouwde 2D platformer, maar ondanks dat was het wel een vermakelijke game.

Hello, follow me, wait!

Diegene die net zoals mij Oddworld hebben gespeeld in eerdere jaren kennen precies de uitspraak die hierboven staat. De bekende uitspraken die je Abe kon laten maken door een combinatie met de functietoetsen op de DualShock controller waren tot ergernis aan toe toch nog erg humoristisch. Ook kon je het welbekende scheetje laten en als ik hieraan terug denk, kan ik het weer precies voor me halen. Voor degenen die geïnteresseerd zijn of degenen die de bekende uitspraken nog eens willen beluisteren is er een mogelijkheid om via iTunes of de Google Play Store een app te downloaden, waar je alle bekende uitspraken van Abe nog eens rustig terug kan luisteren. De app zelf is te vinden onder de naam: Abe Speak.

Exclusiviteit

De eerste Oddworld game kreeg de naam: Oddworld: Abe’s Oddysee. De game verscheen zowel op de PC als op de eerste PlayStation. Al snel kwam het vervolg, dat net als zijn voorganger te spelen was op de PC en de PlayStation. Toen brak helaas de tijd aan waarover ik het liever niet heb; een nieuw deel in de serie verscheen helaas als een exclusive voor de Xbox. Met een brok in mijn keel en een steek in het hart, moest ik, als groot fan van de franchise, de release mislopen doordat ik niet in het bezit was van een Xbox. Na een grote teleurstelling werd ook Stranger’s Wrath een exclusive. Totdat het verlossende woord eindelijk kwam dat beide Oddworld games alsnog naar de PlayStation 3 kwamen. Na heel wat jaren gewacht te hebben, kon ik dan eindelijk aan de slag met de nieuwe games, maar ook toen ontstond er helaas een teleurstelling, waarover ik je nu meer zal gaan vertellen.

Het verloop van de Oddworld games

De Oddworld games hebben heel wat namen toegekend gekregen en ter verduidelijking heb ik hieronder nog even een klein tabelletje toegevoegd waarin alles netjes staat opgesomd. Toen ik een jaar of 4 á 5 oud was, kreeg ik mijn eerste PlayStation, die ik me inmiddels niet eens meer goed kan herinneren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik toen nog te klein was om alles te beseffen, maar ik heb nog heel wat jaartjes weten te gamen op mijn oude vertrouwde PS One en daardoor ook nog heel wat herinneringen weten te creëren.

Na heel wat uurtjes in de game gestopt te hebben, was ik verkocht. Na school wist ik meteen de PS One aan te slingeren en gezellig met een stokbroodje ernaast de game te spelen. Toen ik de PS One net kreeg, was het vervolg op de eerste Oddworld ook alweer een tijdje uit en het duurde dan ook niet lang voordat ik die in huis had. Na heel wat keren het vervolg uitgespeeld te hebben, was een nieuw deel binnen de franchise wel wenselijk. Die was er, maar helaas kon ik die niet spelen doordat hij als exclusive verscheen voor de Xbox.

In die tijd kende de game industrie heel wat vooruitgang en heb ik het deel Munch’s Oddysee aan me voorbij laten gaan. Oddworld is helaas niet op de PS2 verschenen, maar ik kon het niet laten om uiteindelijk een Xbox 360 te kopen. Na aanschaf van de Xbox 360, wist ik niet hoe snel ik naar de winkel moest rennen om Munch’s Oddysee te halen, maar helaas… Het was niet meer de game zoals vroeger. De oude vertrouwde 2D platformer herkende je niet meer en de fijne gameplay was helaas wat verloren gegaan.

Ik was teleurgesteld, maar had nog hoop. Totdat Stranger’s Wrath uitkwam, die weer hetzelfde was als het vorige deel: een 3D platformer. Op zich waren het goede games, maar niet het soort games dat ik wilde spelen. Ik heb me er toch mee weten te vermaken, maar met een diepe teleurstelling in het achterhoofd en het gevoel dat ik een game aan ’t spelen was die net zo goed een andere naam had kunnen krijgen. Oddworld was in de verste weg niet meer te bekennen, ondanks de bekende personages.

Titel: Jaartal: Platforms: Ontwikkelaar:
Abe’s Oddysee 1997 PS One, Windows (Later voor PSP)

2008: PSP

Oddworld Inhabitants
Abe’s Exoddus 1998 PS One, Windows (Later voor PS3 & PSP)

 

Oddworld Inhabitants
Munch’s Oddysee 2001 Xbox (Later voor Windows, PS3 en de Vita) Oddworld Inhabitants, Just Add Water Ltd
Stranger’s Wrath 2005 Xbox (later voor Windows, PS3, Vita en Wii-U) Oddworld Inhabitants, Just Add Water Ltd
Abe’s Oddysee New N’ Tasty 2013 PS4, PS3, PS Vita, Wii U, Windows Just Add Water Ltd

Toekomst

Na de twee laatste delen  gespeeld te hebben in de Oddworld franchise,moet ik eerlijk blijven: het waren goede games, maar niet zo goed als ze vroeger waren. Het is begrijpelijk als jullie het niet met mij eens zijn en wellicht zelfs de 3D platform versies beter vonden, maar persoonlijk is het niet meer hoe ik me Oddworld herinnerde.  Zoals ik al eerder aangaf is mijn hoop een beetje weg, maar toen kwam de grote verrassing voor mij. Iets wat ik niet had durven dromen, een aankondiging van een vertrouwde Oddworld game tijdens de E3 persconferentie van Sony.

Diep in de nacht heb ik de conferentie met een paar andere redactieleden van PSX-Sense weten te volgen en ik was echt ontzettend blij toen er beelden verschenen van een nieuwe Oddworld game voor de PlayStation 4. Er is alleen toch weer een kanttekening aan het verhaal. Zo zal het nieuwe deel, dat onder andere ook voor de PS4 verschijnt, geen volledig nieuwe game zijn. Het zal helaas een remake worden van de eerste twee games die zijn verschenen voor de PS One. Hier heb ik dus zo lang op gewacht en toch weten ze het weer te ‘verknallen’. De toekomst ziet er helaas niet meer uit zoals ik gehoopt had en bij iedere uitgave van een nieuw deel wordt dit dus weer bevestigd.

Mijn vraag aan jullie

Jullie hebben mijn verhaal en mening hierboven uitgebreid kunnen lezen en nu ben ik zeer benieuwd wat jullie van de “Oddworld franchise” vonden/vinden.

Vorige ‘Het Nostalgie Kwartier’ Specials: