Review: Dare to Fly – Durf je te vliegen? Nee, dan kun je het veilig gaan proberen met Dare to Fly op de PlayStation 3. Deze game is geruisloos in de PlayStation Store verschenen en hierin ga je met diverse dieren rondvliegen om de jonkies te beschermen die bedreigd worden door een boze adelaar die het op ze gemunt heeft. Die schattige jonkies mogen niet in de klauwen van de adelaar vallen, reden genoeg om de PlayStation Move op te pakken en te gaan vliegen.

Wazig verhaal dus vliegen maar

In Dare to Fly draait het dus om een boze adelaar die de jonkies wil pikken van de vader, moeder of weet ik veel wat. Dit verhaal wordt uit de doeken gedaan door middel van een stripverhaal tussen de levels door. Het verhaal is echter niet heel boeiend, dus al snel skip je dit – kortom, hier hoef je het dus niet voor te doen. Waar je het misschien wel voor kan doen is de gameplay, want die is best aardig. Voordat je echter met het verhaal aan de gang kan gaan, zul je eerst een tutorial moeten doorlopen waarin je de gameplay krijgt uitgelegd.

Als snel is het duidelijk, door te bewegen bestuur je de vogel van links naar rechts en met een druk op de knop stijg je of vertraag je. Veel simpeler als dat kan niet en op zich werkt dit best aardig. Er is ook niet heel veel aan de gameplay dat fout kan gaan, want na je lancering vlieg je naar een eindpunt en in de tussentijd vlieg je door ringen heen, door vissen (die zweven) heen, red je je jonkies die aan ballonnen in de lucht hangen enzovoort. Wel zul je gaandeweg meer uitdaging krijgen door vijanden die je tv onderschijten. Ja, dat ja, witte vlekken op het scherm met als gevold dat je even niets ziet.

Ondoordacht leveldesign

Het verhaal bevat 20 levels waarin je allerlei locaties ter wereld aandoet met bijpassende vogels (voor zover dat vogels zijn) en uiteraard neemt de uitdaging fors toe. In dat opzicht is de game best leuk om te spelen, want het vliegen gaat redelijk soepel met de bewegingscontroller en als je niet beschikt over een PlayStation Move kun je ook prima de DualShock 3 gebruiken. Toch merkten we wel dat het qua design soms onnodig moeilijk is. Soms zijn de hoogteverschillen te groot en liggen de dingen die je op moet pikken te ver uit elkaar dat je zelfs met de scherpste bocht niet haalt.

Een ander punt wat nogal onhandig is, is het gebruik van wolken. Je kunt tijdens het vliegen stijgen, maar dit kost stamina. Dit kun je opladen door door een wolk te vliegen en dat werkt prima. Alleen is de ontwikkelaar zo handig geweest om op te pikken objecten pal achter zo’n wolk te plaatsen, waardoor het vaak een verrassing is en je het mist. Doordat je geen moer ziet in die wolk kun je ook de juiste aanvliegroute niet bepalen en dat kost gelijk punten die meetellen voor een beoordeling. Het leveldesign is dus lang niet altijd even goed doordacht en dat is jammer.

Zinloze power-ups

Goed, dat het leveldesing niet altijd even efficiënt is dat is één ding, maar er is een ander punt waar we ons veel meer aan stoorden. Terwijl je speelt zul je diverse power-ups kunnen oppikken en dit varieert van een deltavlieger tot een helikopter. Totaal onrealistisch, maar goed dat maakt niet uit. Het probleem hiermee is echter dat de helft van die power-ups totaal onbestuurbaar zijn (met de DualShock 3) en je veel items die je op moet pikken mist, waardoor je al snel het vliegen beperkt tot de basis van de gameplay, want dat werkt wel gewoon prima.

Met dat gegeven kunnen we stellen dat Dare to Fly een best vermakelijke game is geworden. De 20 levels die je kunt doorspelen zullen je al snel een uurtje of drie bezighouden en nadien kun je nog diverse uitdagingen aangaan voor een highscore. Wel is een nadeel dat je de game enkel met twee PlayStation Move controllers kunt spelen en als je daar geen beschikking over hebt ben je aangewezen op de DualShock 3 controller en hiermee werken de power-ups voor geen meter. Overigens werkt het met twee PlayStation Move controllers ook niet altijd vlekkeloos, maar wel iets beter dan met de DualShock 3 controller.

Laadtijden en pop-up

Dare to Fly is een game die visueel en qua gameplay rechtstreeks terecht kan op een Android of iOS platform. Dat het daar visueel niet zo mooi kan zijn als op de PlayStation 3 begrijpen we, maar hoe het in vredesnaam mogelijk is dat deze game op de PlayStation 3 enorme pop-up heeft is ons een raadsel. Des te meer we ons ook afvragen waarom de laadtijden zo absurd lang zijn. Laadtijden zijn helemaal niet erg, maar als we constateren dat de gameplay erg basic is en de graphics zeer matig dan heeft de ontwikkelaar niet echt efficiënt geprogrammeerd. Laadtijden van de lengte zoals je ze aantreft in Dare to Fly zijn belachelijk.

Conclusie:

Dare to Fly kent een geinig concept dat we al vaak zat eerder gezien hebben. Desondanks is het best vermakelijk en redelijk uitdagend. Wel kent de game ondanks dat het en vrolijke insteek en best oké gameplay kent de nodige minpunten. De laadtijden zijn veel te lang, power-ups die maar half werken, pop-up, een verhaal van niets en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Is de game dan zo slecht? Nee, dat ook weer niet, maar het had zoveel malen beter gekund en dat is nu net wat zo jammer is. Dare to Fly Ja, ik durf te vliegen, maar of ik er in deze game heel blij van wordt? Nee, niet echt…

Pluspunten

  • Variatie in levels
  • Redelijk uitdagend
  • Vrolijk sfeertje

Minpunten

  • Power-ups die maar half werken
  • Pop-up
  • Laadtijden
  • Weinig boeiend verhaal