“Coming Holiday Season”, dat waren de woorden die Sony ons afgelopen E3 vertelde omtrent de release van de PS4 en een paar dagen geleden kon je op onze site al lezen dat er geruchten gaan dat de PS4 mogelijk al uitkomt op 21 oktober. In dit artikel zullen we verder ingaan op dit gerucht en uitzoeken of dit gerucht reëel is.

Zoals aangegeven in het eerder geplaatste artikel is er een gebruiker op het ‘NeoGAF’ forum, genaamd; ‘Nealand Liquor’, die ons vertelde dat Sony de PS4 wel eens eerder zou kunnen uitbrengen als velen van ons verwachten, namelijk op 21 oktober. De eerste vraag die mij te binnen schoot was: “Ja, maar kan niet iedereen een bericht plaatsen met een datum?”. Op deze vraag werd door NeoGAF zelf al snel een antwoord gegeven vanwege het feit dat de gebruiker een ‘Mod-Verified’ status heeft. Dit betekent dat de gebruiker in de positie is om deze informatie te bemachtigen, maar dat is niet gelijk een bevestiging. Wel is het gerucht dan afkomstig van een geverifieerde bron.

Hieronder nogmaals het bericht dat de gebruiker op NeoGAF plaatste:

Rumor: Our internal product release schedule from head office dropped yesterday and on Oct 21st an unnamed Sony console will be launched. FYI all console revisions like the ps360 slims and Wii Mini were listed as ps360 & wii mini. Previously the wiiu, 3ds and vita were also only listed as Nintendo/Sony Console in the product name column.

Disclaimer: I just work at a very large retailer, managing the electronics sales force and nothing more. I have nothing to do with purchasing, nation wide merchandising or shipping. I am not trying to play this off as I have connections at Sony, or I am some sort of insider. It’s that just yesterday we received a product release schedule from our head office and I thought this is OT itt. These schedules btw, are for internal use only, designed to allow us time to create our instore merch plans. If the launch date for a product is unknown, it’s simply marked TBA. The only time a date is ever included is when we have received confirmation of said date from the product company.

Dit gerucht zal natuurlijk aankomende week op de Gamescom worden bevestigd of ontkracht, want Sony heeft eerder al aangegeven om tijdens de Gamescom de plannen voor de release van de PS4 met ons te delen. De grote vraag tot die tijd is natuurlijk: is een release in oktober haalbaar? Is het te vroeg? Te laat? Precies op tijd? Laten we eerst een aantal belangrijke factoren bekijken voordat we deze vragen beantwoorden.

Games

Laten we er, theoretisch gesproken, even vanuit gaan dat de PS4 op 21 oktober uitkomt zoals het gerucht op NeoGAF aangaf. Dan gaan we nu even terug naar de vraag ‘Is het te vroeg?’. Er zijn een aantal redenen die de vraag oproepen of 21 oktober niet te vroeg is om de PS4 uit te brengen. De eerste reden is de veelbelovende game Beyond: Two Souls, die op 8 oktober uitkomt voor de PS3. Als we er dan vanuit gaan dat de PS4 op 21 oktober uitkomt, dan kun je jezelf afvragen of deze game dan niet ondergesneeuwd wordt door de hype die een nieuwe console met zich meebrengt. Sony heeft dit jaar een aantal keer zeer duidelijk gemaakt dat de komst van de PS4 geen invloed zal hebben op de PS3, waardoor het opmerkelijk zou zijn om deze strategie uit te voeren.

Ik heb daarnaast zelf de afgelopen dagen erg veel berichten over dit gerucht gelezen en de vraag die door veel mensen wordt gesteld is: “Waarom brengen ze de PS4 niet uit op 28 oktober, samen met Battlefield 4 en Assassin’s creed IV?” Dit is een erg logische vraag, helemaal als je bedenkt dat grote retailers zoals Amazon ‘Launch day bundles’ in combinatie met een game verkopen. Toch is het niet erg gek als Sony de PS4 een week voor Battlefield 4 en dus een aantal weken voor Watch_Dogs en Call of Duty: Ghosts uit zou brengen.

Natuurlijk zou het super zijn om je PS4 uit te pakken en gelijk aan de slag te kunnen gaan met Battlefield 4, maar laten we even realistisch blijven. Op het moment dat dat gebeurt zouden de PlayStation exclusives ondergesneeuwd en vergeten worden. Vat dit niet verkeerd op, titels als Killzone: Shadow Fall, Driveclub en Knack zullen uiteraard goed verkopen, maar als Sony de PS4 in de winkels legt met in de eerste week alleen titels als Knack, Driveclub en Killzone: Shadow Fall beschikbaar, dan zullen deze uiteraard beter verkopen dan wanneer Battlefield 4 en Assassin’s Creed IV er naast zouden staan. Vanuit dit opzicht zou het dus erg slim zijn om de PS4 uit te brengen een week voor de ‘grote’ titels verschijnen.

De geschiedenis

Als we kijken naar de geschiedenis rondom de release van nieuwe gameconsoles vallen er gelijk een paar dingen op, waar we zo verder op in gaan. We moeten bij deze vergelijking in het achterhoofd de releases van de twee grootste consoles van Sony, de PlayStation en de PlayStation 2 natuurlijk niet vergeten. Als je oud genoeg bent kun je misschien nog wel herinneren dat dat de originele PlayStation uitkwam op 9 september 1995. Vijf jaar later, op 26 oktober 2000 kwam de PlayStation 2 uit. Het beeld dat vele mensen hebben dat een console uitkomt rond de kerst is hiermee dus direct ontkracht.

De logistieke/strategische kant van het verhaal

Dan zijn er nog twee aspecten waar Sony bij een release mee te maken heeft. Ten eerste de logistieke kant van het verhaal. De vraag is of Sony bij een release in oktober genoeg PS4’s beschikbaar heeft. Op deze vraag is lastig antwoord te geven, al schatten kenners in dat dit geen probleem zou moeten zijn en dat de fabrieken die PS4’s produceren al op volle toeren draaien.

Een release op 21 oktober zou echter erg gek zijn. 21 oktober valt op een maandag, een dag die niet voor de hand ligt om een console uit te brengen. Winkels worden normaal gesproken een dag voor de release bevoorraad. Aangezien de dag voor de release in dit geval op een zondag is, zou het erg onhandig zijn om de PS4 te leveren. Hier is eventueel wel een oplossing voor en dat is PS4’s aan winkels leveren in containers met tijdsloten die pas open gaan op 21 oktober, een oplossing die Apple ook al een aantal keren heeft gebruikt. ‘Nealand Liquor’ (de gebruiker van NeoGAF) heeft inmiddels aangegeven dat hij met 21 oktober de week van 21 oktober heeft bedoeld. Het zou bovendien een stuk logischer zijn als de console in de week van 21 oktober wordt uitgebracht in plaats van specifiek op 21 oktober zelf.

Daarnaast wil Sony Microsoft natuurlijk voor zijn. Ja, de Xbox One is (zoals velen van jullie ongetwijfeld hebben meegekregen) in een aantal landen waaronder Nederland en België vertraagd naar 2014. Echter zijn dit kleine markten en in de Verenigde Staten komt de Xbox One waarschijnlijk uit op 21 november. Sony zou bij een dergelijke release in oktober een voorsprong van bijna een maand hebben op Microsoft. Daarnaast zou bij een release in de laatste week van oktober Sony een tweede levering PS4’s beschikbaar kunnen hebben net voor Black Friday, een erg belangrijke, zo niet dé belangrijkste dag om te shoppen in de Verenigde Staten.

Conclusie:

En dan is het nu tijd om even terug te komen op de vragen die we ons eerder deze column stelde: ‘Is het te vroeg? Te laat? Precies op tijd?’. Te vroeg zou een release in oktober niet zijn, het zou hooguit wat vroeger zijn als de meeste mensen hebben verwacht. Als het aan Sony ligt lijkt het zo te zijn dat ze de PS4 liever vandaag als morgen in de winkels hebben liggen, al is het maar om een zo groot mogelijke voorsprong op Microsoft te realiseren. Te laat zou een release in december zijn, als Sony Black Friday en een groot gedeelte van de kerstaankopen zou willen missen. Dan blijft er natuurlijk over dat een release in de laatste week van oktober misschien wel de perfecte datum zou zijn om de PS4 uit te brengen. Aankomende week op de Gamescom gaan we duidelijkheid krijgen omtrent de releasedatum, maar we zijn toch erg benieuwd wat jullie kijk is op een release in oktober. Reageren kan zoals altijd hieronder!