Gespeeld: Farming Simulator 2013 – De Farming Simulator franchise zal volgende maand op de PlayStation 3 haar opwachting maken met het nieuwste deel en dat is Farming Simulator 2013. Op de Gamescom liepen we tegen de stand met deze game op en we konden het niet laten om eventjes aan de slag te gaan en kennis te maken met de PlayStation 3 versie, en dat beviel ons eigenlijk best wel.

Virtueel de boer uithangen

Eerlijk is eerlijk, we hebben er regelmatig gekscherend over gedaan, de komst van Farming Simulator 2013 naar de PlayStation 3. Dat in positieve zin, want de franchise doet het al jaren erg goed op de PC dus de overstap naar consoles is zo heel gek nog niet. Het idee alleen dat je virtueel de boer kunt uithangen is nu niet echt iets wat je het eerste bedenkt als je een console hebt of gaat kopen, maar dat neemt niet weg dat het wel een vermakelijke game kan zijn.

Farming Simulator is zo veel meer dan alleen een beetje met een trekker over het land rijden om deze om te ploegen. Nee, het is een serieuze aangelegenheid en dat ontdekten we in de speelbare demo van de game op de Gamescom. Zo startten we aan het begin van de game waar je als speler een first person perspectief hebt op de wereld van deze game. Na wat standaard tutorials te hebben doorlopen, konden we aan de slag en tijdens het spelen bleek dat je als boer met een hoop factoren te maken krijgt.

Op weg naar de combine

Terwijl we rondliepen over het boerenerf kregen we een soort smartphone tot onze beschikking en hierop was af te lezen waar we naartoe moesten. Hierop viel echter ook te zien hoeveel de gewassen op dit moment waard zijn en nog veel meer zaken die voor het boerenleven van belang zijn. We moeten eerlijk bekennen dat we de game niet lang genoeg gespeeld hebben om je tot in detail te vertellen hoe diep het gebeuren gaat, maar zo op het eerste gezicht zul je als boer veel meer rekening moeten houden met randzaken en dat insinueert ook automatisch dat de game behoorlijk diep gaat.

Niet zo heel vreemd, het betreft hier immers een simulator, maar echt veel zin hadden we niet om al die zaken door te kijken en uit te dokteren. We wilden het land op rijden, en eenmaal bij ons doel aangekomen ging er een schuur open en reed er een combine naar buiten. Vanzelfsprekend konden we plaats nemen achter het stuur van dit gevaarte om een graanveld op te rijden. Het doel was simpel: maai al het graan en drop het daarna in een trailer die met een tractor naast het veld geparkeerd staat.

Maaien met een snelheidslimiet

Het besturen van de combine ging erg soepel, maar wel kwamen hier gelijk diverse besturingsmogelijkheden om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan het laten zakken van het rad vooraan op de combine om zo het graan binnen te kunnen halen. Dit moet je doen voordat je het veld oprijdt, anders sloop je al je graan en dat is niet goed voor de inkomsten. Daarnaast was er ook nog een snelheidslimiet waar we mee te maken kregen. Ja, inderdaad, een snelheidslimiet. Als je te snel over het land rijdt, dan kan de combine niet alles vlot genoeg verwerken en dat snijdt ook weer in je inkomsten.

Dit zijn slechts een paar factoren die bij het maaien met een combine komen kijken en het gaat veel dieper dan je op het eerste zicht zou denken. Toen we eenmaal het nodige aan graan gemaaid hadden, zijn we naar de tractor gereden die in de buurt stond om onze voorraad graan te lozen in de trailer. Hierbij dien je dan de afvoerpijp naar de juiste kant naast de combine te bewegen, anders valt alles op het dak. Toen de trailer eenmaal vol was, werd het tijd om de oogst weg te brengen en dat was ook gelijk het einde van onze speelsessie.

Het complete boerenleven tot in detail

Je zult in Farming Simulator 2013 dus het hele boerenleven voorgeschoteld krijgen met allerlei machines die je bij de gemiddelde boer zult aantreffen, evenals wat je in andere landen kunt vinden. Het leuke aan de game is dat het zichzelf enorm serieus neemt en dat het je tot in detail de meest realistische boerderij-ervaring wilt voorschotelen, waarbij jij het gehele proces van zaaien, oogsten en verkopen zult meemaken. Ja, het is iets waar je van moet houden en als dat het geval is, zul je je ontzettend lang met de game kunnen vermaken.

De game liet zich op de PlayStation 3 prima besturen en ook de audio is toepasselijk, aangezien zich dat voornamelijk beperkt tot de geluiden die de machines in kwestie maken. Toch staan de games van Focus Home Interactive niet bekend als technische hoogstandjes en hoewel dat in de gameplay tot dusver erg meeviel, betwijfelen we of dat in de gehele game wel in orde zal zijn. Ook visueel was het geheel wel erg matig. Ja, de game zit propvol detail, maar dat slaat meer op de mogelijkheden en diepgang, want visueel is het eigenlijk een beetje achterhaald en op sommige momenten zelfs lelijk, maar dat zul je er op de koop toe bij moeten nemen.

Voorlopige conclusie:

De eerste kennismaking met Farming Simulator 2013 was eigenlijk best vermakelijk en hoewel het totaal geen game is voor de bovengetekende, kunnen we ons voorstellen dat er een klein niche publiek is dat zich uitermate goed met deze game zal kunnen vermaken. Visueel was het allemaal helaas erg matig en ook de audio is nergens echt bijzonder. De gameplay zelf gaat gelukkig wel erg diep, en kent een hoop variatie en detail. In dat opzicht lijkt het debuut van de franchise op de PlayStation 3 vooralsnog wel aardig in elkaar te zitten.