De vraag naar de PS4 is groot, zo groot dat er geen PS4 meer te reserveren valt voor de lancering op 29 november. Het natuurlijk fijn voor Sony dat er veel mensen zijn die een PS4 willen gaan kopen, maar dan moeten er wel genoeg PS4’s beschikbaar zijn. Is dit niet gelijk tijdens de lancering van het apparaat, dan toch wel in de periode kort daarna. Dit lijkt echter in Groot Brittannië een probleem te gaan worden.

Sony UK heeft namelijk toegegeven dat zij de grote vraag naar de PS4 onderschat hebben. MCV heeft van bronnen dicht bij Sony vernomen dat het aantal beschikbare PS4’s niet genoeg is om aan de algehele vraag naar de console te kunnen voldoen. Er zou zelfs sprake zijn van een tekort voor de eerste vier maanden na de lancering. Hierdoor heeft Sony al een stop op de pre-orders gezet om zo meer teleurstelling bij gamers te voorkomen. Sony nu echter toch een beetje bang geworden dat gamers die geen PS4 kunnen kopen zullen besluiten om dan maar over te stappen naar de Xbox One.

Hoewel de PS3 momenteel de meest verkochte console is in Europa, is dit in Groot Brittannië niet het geval. De Xbox 360 heeft daar nog altijd een grote voorsprong op de PS3 en dus heeft Sony UK een grote inhaalslag te maken. Dit is dus extra een fikse streep door de rekening van Sony. Zeker omdat Sony UK baas Fergal Gara eerder dit jaar nog aangaf dat ze bij Sony heel ambitieus zijn door de PS4 in 32 verschillende landen te lanceren. Gara gaf toen aan dat Sony in de 20 jaar dat zij in nu deze business zitten nooit eerder zoveel pre-orders hadden aangenomen. Wel gaf hij toen ook aan dat het door de grote vraag naar de PS4 niet makkelijk is om hier een oplossing voor te vinden.

“We are right in the throes of discussing which territories every last unit goes,” PlayStation UK chief Fergal Gara told MCV at Gamescom. “We have a very, very ambitious plan with 32 countries in mind. And we are talking pre-orders levels that we have never seen before in our 20 years in this business. Any forecast that I provided a few months back are now redundant and far too small.”

“We are very excited. We are very pleased to see such a shift towards PlayStation. But we now need to think about the gamer, our retail partners and manage those expectations as much as possible.”

“It is pretty inevitable that demand will outstrip supply. It’s a good problem to have, but also a tricky one.”

Vooralsnog geldt dit alleen voor Groot Brittannië, in Nederland is weliswaar niet meer mogelijk om een PS4 te reserveren voor 29 november, maar van een tekort in de eerste vier maanden daarna is in Nederland nog geen sprake.