Gespeeld: F1 2014 – Al enkele jaren is Codemasters in het bezit van de F1 licentie en dat heeft tot op heden mooie racegames opgeleverd. Binnenkort gaat F1 2014 verschijnen voor de PlayStation 3 en wij konden al even aan de slag met dit nieuwe deel. Dat de game niet naar de PlayStation 4 komt is erg jammer, maar dat betekent niet dat F1 2014 niet kan gloriëren op de PlayStation 3.

Het bekende concept

Enige tijd spelen met de previewversie van F1 2014 leert ons dat Codemasters op vlak van modi vrij weinig aan het bestaande concept heeft veranderd. Je krijgt de optie tot een losse race en grand prix racen, maar je kan ook aan de slag in de multiplayer en carrièremodus. Deze laatste twee opties hebben we helaas nog niet kunnen proberen en hoewel we vooral benieuwd waren naar de carrièremodus, is het nog even afwachten wat dit gaat bieden. Wellicht dat we hier ook niet al te veel veranderingen in hoeven te verwachten.

Dat is misschien een wat voorbarige aanname, maar na onze speelsessie werden onze vermoedens bevestigd dat Codemasters inderdaad wat rustig aan doet met dit deel en dat het vooral fanservice is. F1 2015 zal namelijk op de PlayStation 4 gaan verschijnen en ook dat vereist het nodige werk. Bijgevolg nemen ze wat gas terug met de nieuwste telg in de franchise. Dat zien we zoal terug in het ontbreken van de Classic modus, de modus waarmee de ervaring van het racen in de Formule 1 vorig jaar nog op zo’n toffe wijze werd uitgebreid.

Uitdagingen

Natuurlijk zal F1 2014 gewoon alles bieden wat je ervan verwacht. Dat betekent – minus de Classic modus – alle bekende en standaard modi, en de carrière zal ongetwijfeld weer vele uren speelplezier kunnen gaan bieden. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om uitdagingen aan te gaan en deze zijn opgedeeld in vier verschillende categorieën die afgesteld zijn op moeilijkheidsgraad. In deze uitdagingen krijg je diverse scenario’s voorgeschoteld en daarbij is het natuurlijk zaak om het beoogde doel te behalen.

Dit varieert zoal van de laatste rondes van de race uitrijden waarin je begint met een voorsprong, maar last hebt van een kapotte voorvleugel tot het racen van een aantal rondes waarbij je een bepaalde plek in het eindklassement moet zien vast te stellen. Het is een modus die we in diverse andere games al hebben gezien, maar de verschillende scenario’s die we in de previewversie konden proberen, waren naast leuk om te spelen ook behoorlijk uitdagend. Sterker nog, de moeilijkste zijn serieus erg lastig. En dan te bedenken dat er in de volledige game tig (fictieve) scenario’s zitten. Iets waar je dus de nodige tijd aan zult verliezen.

Stofzuigers, snelheid en nieuwe circuits

Vanzelfsprekend krijg je in F1 2014 alle content die aansluit op het huidige seizoen. Dat betekent de laatste modellen auto’s, een juist rooster van coureurs en nieuwe circuits, waaronder Sochi (Rusland). Codemasters heeft alle zaakjes netjes in orde en met dat gegeven kun je er van uitgaan dat je de meest realistische ervaring zult beleven wat betreft de aankleding van het geheel. Het enige nadeel is wel dat het stofzuigergeluid, zoals dat nu het geval is in de Formule 1, ook is overgenomen. Maar goed, dat kunnen we de Codies niet kwalijk nemen natuurlijk.

Het racen zelf dan, tja, daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn: het speelt heerlijk weg, het kent een hoog snelheidsgevoel en daarnaast kunnen de meer ervaren digitale coureurs ook nog rommelen in de afstelling van de auto. Een nieuw aspect binnen de game is overigens wel dat de moeilijkheidsgraad dynamisch op jou wordt afgesteld. Bij aanvang van de game zal je namelijk een testronde moeten racen en nadien krijg je een aanbevolen moeilijkheidsgraad voorgeschoteld. Het is echter niet zo dat je gedurende de tijd dat je speelt vast zit aan één moeilijkheidsgraad. Nee, deze zal zich naarmate je beter wordt mee ontwikkelen, zodat er altijd een juiste balans in het niveau is. Dit is wel zo prettig voor nieuwkomers die niet gelijk in het diepe belanden, maar tegelijkertijd wel altijd enige uitdaging aangeboden krijgen.

Voorlopige conclusie:

Codemasters borduurt voort op het succes dat ze hebben gehad met de voorgaande delen en dat betekent dat er weinig fout kan gaan met F1 2014. De game speelt lekker weg en zal ogenschijnlijk voldoende content bieden ondanks het gemis van de Classic modus. Daarnaast kan je het voor jezelf zo diepgaand maken als je wilt en ook de dynamische moeilijkheidsgraad is geen verkeerde toevoeging. Grafisch is het een mooie racer, maar het is qua detail niet van het kaliber Gran Turismo. Het is jammer dat we geen PS4-versie in het vooruitzicht hebben, maar schroom niet om deze PS3 game in de gaten te houden. Het is eigenlijk een beetje een tussendeel, maar wel een tussendeel dat prima lijkt te worden.