Review: KickBeat: Special Edition – KickBeat: Special Edition is de heruitgave van de game op de PS4 die eerder op de PlayStation 3 en PlayStation Vita verscheen. Destijds beoordeelden we de game met een mooie 8, ondanks dat het geheel wel zo zijn minpunten kende. KickBeat: Special Edition is een verzameling van alle content en dat uitgebreid met meer, om het zo tot één compleet geheel te maken en daarnaast zijn er technisch ook de nodige aanpassingen verricht. Wij gingen weer vechten op de maat en of we het gevecht gewonnen hebben, ga je nu lezen.

De gestolen muziek

In KickBeat draait het om bijna alle muziek die is gestolen en om te voorkomen dat de laatste tracks ook opgeslokt worden door de zogenaamde ‘Sphere’, zul je op basis van deze tracks moeten vechten. Het verhaal is nog steeds net zo wazig als voorheen en dat maakt het niet direct echt de moeite waard om door te spelen, zij het niet dat de game voldoende te bieden heeft gedurende de singleplayer. Door goed te vechten zul je sterren unlocken gebaseerd op verschillende statistieken. Hiermee kun je vervolgens weer nieuwe dingen mee vrijspelen en iedereen die enige verzameldrang heeft zal hier genoeg tijd aan kunnen spenderen.

Het vechten gaat door middel van ritmisch op de facebuttons drukken. Jij staat als speler in het midden van een cirkel en vijanden komen alleen of met meerdere op je af en draaien een kwartslag tegen de klok in om vervolgens op het punt van aanvallen te komen. Hier dien je dan de bijbehorende knop in te drukken om de vijand te lijf te gaan. Hoe beter je timing is, hoe hoger je rating is en dat telt dan weer mee voor de uiteindelijke beoordeling. Het concept is daarmee niet veranderd en als je ritmische (muziek) games leuk vindt, dan zit je hier wel goed mee.

Eindbazen

Na enige tijd van spelen zul je eindbazen aantreffen en dat zorgt natuurlijk voor de afwisseling zij het niet dat het verslaan van deze eindbazen op een gegeven moment een onoverzichtelijke en onduidelijke aangelegenheid wordt. Je zult dus even moeten doorzetten wil je deze gevechten tot een goed einde brengen. De eindbazen kunnen dus wat frustrerend zijn, maar erger is nog eigenlijk de wat rare balans in de verschillende moeilijkheidsgraden. Op normal is het al vrij uitdagend en dit is de laagste moeilijkheidsgraad. Ga je hoger dan verdwijnen de iconen die aangeven waar je op moet drukken en dat maakt het een stuk lastiger. Mede omdat er veel op het scherm gebeurd raak je dan snel het overzicht kwijt wat het des te meer frustrerend maakt.

De game is niet één en al frustratie hoor, maak je geen zorgen. Als je eenmaal de gameplay door hebt dan zul je veel plezier kunnen beleven aan het geheel. Bovendien kent de game nog een survival modus naast de singleplayer en tevens kun je de singleplayer na het uitspelen nog eens doorlopen, maar dan met een ander personage. Het spelen zelf gaat vrij vlot, maar het is het controleren dat lastig kan zijn en je soms ook onnodig moeilijk wordt gemaakt en dat is wat jammer. Dat had eventueel wel opgepakt kunnen worden, maar in plaats daarvan heeft Zen Studios zich meer gericht op andere zaken. Dat neemt niet weg dat het uitdagende aspect dat altijd al aanwezig is geweest niet goed tot z’n recht komt, de uitdaging is er en die kan behoorlijk fors zijn.

Grafisch scherper, maar…

De game draait op een resolutie van 1080p met een framerate van 60 per seconde. Prima, maar het is niet zo dat de game grafisch een enorme stap vooruit heeft gemaakt. Ja het oogt wat scherper, maar nog steeds is het allemaal visueel vrij simplistisch wat betreft design. Ook bevat de game de mogelijkheid om eigen muziek te importeren en gebruiken. Een feature die op de PlayStation 4 eigenlijk verwaarloosbaar is, want de enige vorm van muziek afspelen gaat via Music Unlimited en lang niet iedereen gebruikt die service. Hiermee komt nog maar eens naar voren dat Sony de integratie van muziek afspelen eigenlijk bij launch al had moeten aanbieden, maar goed dat is een ander verhaal.

Soundtrack

KickBeat: Special Edition is een game die je zeker een fors aantal uren kan bezighouden en dat met genoeg graden qua moeilijkheidsgraad zorgt ervoor dat je wel even vooruit kan. Toch is het meer een kwestie van smaak, want de muziek moet je liggen. Nu is de soundtrack in mijn optiek geslaagd waarbij de boventoon op rock en metal ligt, maar kijk er niet raar van op als er opeens een dance track voorbij komt. Het maakt de muziekkeuze zo hier en daar wat vreemd en dat zit hem vooral in het gegeven dat het best wel afwijkt van de rest, alsof men niet precies wist wat ze er mee aan moesten.

Conclusie:

KickBeat: Special Edition uitgebreider qua soundtrack, is het grafisch wat scherper en speelt het zoals vanouds. Het doorspelen van de game is vermakelijk, maar je moet wel een heel erg grote fan zijn als je dit vervolgens nog een paar keer doet op een hogere moeilijkheidsgraad. Het ontbreekt de game namelijk een beetje in afwisseling wat dat betreft. Natuurlijk, de eindbazen en muziek zijn een goede afwisseling, maar bij een tweede of misschien wel derde playthrough heb je het op een gegeven moment wel gezien. Daarnaast zijn eindbazen irritant, is het visueel nog steeds wat simpel en ook het verhaal zal geen potten breken. KickBeat: Special Edition is daarmee een op zich prima uitgave op de PlayStation 4 die voor liefhebbers van ritmische games wellicht een aanrader is. Heb je hem al gespeeld op de andere PlayStation platformen, dan zal je hier niet heel veel wijzer van worden.

Pluspunten

  • Speelt lekker weg
  • Uitdaging
  • Voor die-hard fans lang speelbaar
  • Soundtrack met zo hier en daar fantastische tracks

Minpunten

  • Eindbazen nog steeds onoverzichtelijk
  • Balans moeilijkheidsgraden
  • Verhaal niet zo boeiend