Review: Geometry Wars 3: Dimensions – Activision kondigde enkele maanden terug de terugkeer van het label Sierra aan. Onder dit label krijgen kleine ontwikkelaars en indies de kans om hun game uit te laten brengen. Eén van de eerste games die via het Sierra label verschijnt is Geometry Wars 3: Dimensions. Simpele gameplay, hoge moeilijkheidsgraad, spetterende graphics en pompende beats. Dat is Geometry Wars 3: Dimensions in een notendop en dat bevalt best wel.

Van level naar level

Geometry Wars 3: Dimensions bevat verschillende opties met betrekking tot het spelen van de game en het eerste waar we indoken was de Adventure modus. Deze is opgebouwd uit een mooi aantal levels die je moet af zien te werken voor sterren. Per level krijg je een vastgesteld doel qua score, deze zul je moeten halen en hier krijg je dan een ster voor. Maar voor een optimaal resultaat moet je het maximale doel halen en dus een topscore waar je u tegen zegt. Weet je dat voor elkaar te krijgen? Dan krijg je drie sterren.

Met deze sterren unlock je nieuwe levels en zo speel je de Adventure modus door. De levels in deze Adventure modus zijn behoorlijk variërend, want zo verschilt de insteek regelmatig. De ene keer krijg je beperkte tijd om een bepaalde score te behalen en de andere keer moet je het doen met een x-aantal levens. Vervolgens tref je zo nu en dan ook nog eens een eindbaas en je begrijpt dat het qua afwisseling wel goed zit. Daar blijft het niet bij, want de vormen per level variëren namelijk ook nog. De ene keer vlieg je over een bal heen, de andere keer een rechthoek waarin gaten zitten en weer een andere keer vlieg je over een kubus.

Het is elke keer weer een verrassing wat het level zal bieden en gecombineerd met de verschillende beperkingen of mogelijkheden per level mogen we spreken van een uitdagende game. Geregeld zul je bij het doorspelen van de Adventure modus nauwelijks de basisscore voor één ster halen. Dit kan bijvoorbeeld 1 miljoen zijn. Als je dan drie sterren wilt halen moet je 5 miljoen punten scoren. Ja, vijf keer zoveel dus en dat nog steeds met de vooraf vastgestelde tijd om maar wat te noemen. Je zult dus geen extra voordelen krijgen. In ieder level drie sterren halen is wat dat betreft een enorme uitdaging.

Genoeg te doen

Deze uitdaging is natuurlijk wat goed bij een arcade titel als deze past en het komt bovendien de replay waarde behoorlijk ten goede. Dat heeft de game sowieso wel, de meeste levels zijn relatief kort en daarmee ideaal voor tussendoor. Naast de Adventure modus biedt de game bovendien nog genoeg alternatieve modi, waar ook weer verschillende gameplay typen op worden toegepast. Denk aan de klassieke modi waar je vrij in aan de slag kunt. Uiteraard draait het uiteindelijk allemaal om een topscore neerzetten en die kan je eventueel weer delen op leaderboards.

Het is voor een arcade game op zich niet heel uitgebreid in de zin van gameplay features, maar wat wil je dan ook van een titel als Geometry Wars 3: Dimensions? Snelle gameplay, ideaal voor tussendoor, uitdagend en audiovisueel spetterend ingevuld. Het is de simpelheid die de game kenmerkt met daar achter een forse uitdaging die misschien voor nieuwkomers iets te hoog ligt. De gameplay zelf is als vanouds lekker simpel. Je beweegt je schip met de linker analoge stick 360 graden en met de rechter analoge stick schiet je. Zo nu en dan krijg een bom of andere extra’s die je dropt met R2 en dat is het dan wel.

Kleurrijk en heerlijke muziek

Geometry Wars 3: Dimensions heeft naast dat het qua gameplay een uitstekende game is, nog een andere aantrekkingskracht. Dit is de werkelijk heerlijke soundtrack die bestaat uit opzwepende, snelle en vlotte beats die uitstekend bij de snelle gameplay passen. Het zorgt voor de juiste energieke vibe en dat doet de game goed. Hetzelfde geldt voor het visuele aspect. De game is visueel zeer simpel ingevuld, maar het kleurenpalet is erg gevarieerd en zodra je scherm zich goed gevuld heeft met vijanden zien de explosies er superstrak uit. Kortom, het is visueel genieten van een simpele maar doeltreffende stijl.

Conclusie:

Geometry Wars: Dimensions is een heerlijke arcade twin-stick shooter geworden die precies doet wat je er van verwacht. De game heeft genoeg te bieden met de Adventure modus en klassieke modi, en is daarnaast behoorlijk uitdagend. Dat laatste kan wel eens een beetje nadelig werken voor nieuwe spelers, want onderschat de game niet. Ben je bekend met de Geometry Wars games, dan is dit een vervolg dat je blind in huis kan halen. Het is klassieke gameplay, uitdagend en visueel sterk met daarbij een lekkere soundtrack die het tot een ideaal tussendoortje maken met een hoge replay waarde.

Pluspunten

  • Adventure modus
  • Gevarieerde levels
  • Audiovisueel netjes
  • Uitdagend…

Minpunten

  • …met iets te steile leercurve