Jouw mening: Afwijken van de opzet met de traditionele maffia is een risico in Mafia III – Eerder deze week werd Mafia III onthuld en dat wekte veel reacties op. Veelal positief, voornamelijk omdat het er zo goed uitzag en omdat de setting plus het personage wel aanspreken. Na twee eerdere delen neemt 2K ook een andere stap doordat de focus nu niet op de Italiaanse maffia ligt, maar op een kansarme Afro-Amerikaan die door wat hij meegemaakt heeft zich ontwikkelt tot een geharde en gewelddadige kerel. De druk op de ketel wordt bovendien nog eens flink opgevoerd door de Vietnamoorlog en agressieve Italianen die ‘zijn familie’ min of meer in z’n geheel uitmoorden.

De setting en het personage bieden qua verhaal interessante openingen om met de franchise een nieuwe kant op te gaan. Tegelijkertijd brengt dit ook een risico met zich mee. Het is immers niet het traditionele verhaal – waarin een Italiaanse maffia familie centraal staat – dat je zou verwachten. Ditmaal draait alles om Lincoln Clay die de maffia juist wil slopen om wraak te nemen en zelf een imperium op te bouwen. We kunnen in ieder geval stellen dat 2K afwijkt van het verwachtingspatroon en de richting van de franchise, en dat getuigt van lef hebben. Het is immers maar net hoe men dit ontvangt. Maar doen ze er verstandig aan om af te wijken van de traditionele manier waarop de maffia in de voorgaande games is neergezet?

We weten nu natuurlijk nog maar weinig, maar dat de insteek in vergelijking met de voorgaande games anders is, dat is wel duidelijk. In de vorige twee delen had de Italiaanse maffia immers een prominente rol. Bovendien moest je namens de Italiaanse maffia tegenstanders het zwijgen opleggen. Dat is toch iets anders in dit derde deel, waarin je juist het hele Italiaanse maffia imperium moet gaan slopen. Dan te bedenken dat de hoofdpersoon ook nog eens een Afro-Amerikaan is, wat ook weer een interessante insteek voor het verhaal kan zijn. Afro-Amerikanen hadden het in die tijd (rond het jaar 1968) immers niet gemakkelijk in de Verenigde Staten, aangezien er destijds nog sprake was van openlijke discriminatie.

Onze eerste kennismaking met Mafia III is, zoals je hier terug kan lezen, zeker positief, maar of dat op termijn ook zo blijft, is natuurlijk nog afwachten. In de tussentijd is het interessant om, zoals hierboven al aangegeven, te bespreken of ontwikkelaar Hangar 13 er verstandig aan doet om af te wijken van het traditionele concept. Vind jij dit juist fantastisch, ben je wel voor verandering en vernieuwing, en ben je juist voor de inslag die deze Mafia III brengt met Lincoln Clay? Of is het juist iets waar je flinke bedenkingen bij hebt, puur omdat de Italiaanse maffia je zo aanspreekt en je daarom hier een andere invalshoek had verwacht? Of misschien zijn het wel de setting en het jaartal waarop je je eerste mening baseert? Het verhaal speelt zich immers af in een tijdsperiode die dichter bij het heden ligt dan in de voorgaande twee games.

Laat je horen, ook als je gewoon je mening kwijt wil over de game in bredere zin dan alleen het onderwerp van deze Jouw mening. Voel je vrij. Hou het wel gezellig en respecteer de mening van eenieder in het artikel. Mocht je nog niet echt geïnformeerd zijn? Bekijk dan de trailer hierboven of lees onze preview.